9.8 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑιθιοπία: Ο θάνατος του Hachalu Hundessa ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας»

Αιθιοπία: Ο θάνατος του Hachalu Hundessa ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας»


Της Ευρυδίκης Παπαβαρνάβα,

Ο πυροβολισμός, στις 29 Ιουνίου, που οδήγησε στο θάνατο του Hachalu Hundessa, τραγουδιστή και ακτιβιστή, οδήγησε, επίσης, σε έντονες πορείες διαμαρτυρίας στην Oromia και Addis Ababa της Αιθιοπίας. Οι διαμαρτυρίες ήρθαν αντιμέτωπες με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ το μέγεθος των εντάσεων οδήγησε σε περισσότερους από 165 νεκρούς. Ο επικεφαλής του Γραφείου Ασφάλειας και Ειρήνης της Oromia, Jibril Mohammed, δήλωσε πως οι 156 νεκροί ήταν μόνο στην περιοχή Oromia. Κατά την DW, εκτός από τους εν λόγω νεκρούς, πάνω από 2,280 άτομα συνελήφθησαν στην Oromia και την πρωτεύουσα, Addis Ababa, συμπεριλαμβανομένου και του ακτιβιστή Jawar Mohammed.

Ο τραγουδιστής Hundessa

Ο Hundessa ήταν η φωνή της μεγαλύτερης φυλετικής οντότητας στην Αιθιοπία, των Oromo, και προασπιστής των δικαιωμάτων και συμφερόντων τους. Το 2003, είχε φυλακιστεί για πέντε χρόνια για τις δραστηριότητές του, δηλαδή, τη συμμετοχή του σε φοιτητικές ομάδες που αγωνίζονταν για την ελευθερία και την αυτοδιοίκηση. Μέσω των τραγουδιών, του μιλούσε για τις ανησυχίες των Oromo και την περιθωριοποίηση που υπέστησαν, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Επιπροσθέτως, ο ίδιος έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που κατέληξαν σε αλλαγή ηγεσίας το 2018, με νέο πρωθυπουργό τον Abiy Ahmed. Ο Abiy Ahmed ήταν ο πρώτος Oromo που ανέλαβε μια υψηλή πολιτική θέση και υποσχέθηκε να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατουμένους, όπως και να διεξάγει δημοκρατικές εκλογές. Επιπλέον, είναι ο νικητής του βραβείου Nobel Ειρήνης για το έτος 2019, που του απονεμήθηκε χάρη στις προσπάθειές του για διεθνή συνεργασία και σταθεροποίηση, με μεγαλύτερο επίτευγμά του να είναι ο τερματισμός της συνοριακής διαμάχης της Αιθιοπίας με τη γειτονική της Ερυθραία.

Είναι άξιο απορίας, πως η δολοφονία του ακτιβιστή των Oromo σε καθεστώς υπό πρωθυπουργό, μοιράζεται τις ίδιες εθνοτικές καταβολές. Όπως φαίνεται, στην τελευταία του συνέντευξη στο Oromia Media Network (OMN), ο Hachalu είπε πως υπήρξε αποδέκτης θανάσιμων απειλών από ανθρώπους που δεν εκτιμούσαν το έργο του. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι πως η Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αιθιοπία δήλωσε, πως οι υποστηρικτές του Hundessa μιλούσαν για πολιτικά κίνητρα και κατηγορούσαν τις δυνάμεις ασφαλείας. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός Ahmed, σε δήλωσή του στην τηλεόραση, είπε πως υπεύθυνες ήταν «εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις», παραπέμποντας στις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου. Επιπλέον, δήλωσε πως, παρά τις εκκλήσεις για ειρήνη, πολλοί κινήθηκαν κατά της κυβέρνησης.

Σημειωτέον, μάλιστα,  πως οι εντάσεις είχαν ήδη ξεκινήσει πριν τον θάνατο του Hundessa, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να αναβάλλει τις επερχόμενες εκλογές, με την πρόφαση της πανδημίας του COVID-19. Όπως ήταν λογικό, ασκήθηκε κριτική έναντι αυτής της κίνησης της κυβέρνησης. Επίσης, ο Ahmed, παρόλο που είχε πραγματοποιήσει σημαντικές οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δεν κατάφερε να σταματήσει τη διαμάχη για εξουσία και την ένταση μεταξύ των εθνοτικών ομάδων, οι οποίες, εντούτοις, αυξήθηκαν. Ο Ahmed δέχτηκε κριτική για την ατυχή διαχείριση των εσωτερικών ζυμώσεων της εσωτερικής πολιτικής ζωής και, φυσικά, η απογοήτευση των πολιτών αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, με την αναβολή των εκλογών. Οι εκπρόσωποι των Oromo είχαν, ήδη από το Οκτώβριο του 2019, χαρακτηρίσει τον Ahmed ως δικτάτορα, στηλιτεύοντας, παράλληλα τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας για δολοφονίες ατόμων με αντικαθεστωτικό φρόνημα. Εάν ο ακτιβιστής και τραγουδιστής Hundessa είχε ασκήσει κριτική εναντίον του Ahmed, αυτό υποδεικνύει τον ίδιο τον επικεφαλής της χώρας ως τον πρώτο ύποπτο για την δολοφονία. Άλλες πηγές αποδίδουν τη δολοφονία σε δράση κάποιας παρακρατικής οντότητας, σενάριο αρκετά πιθανό, δεδομένου ότι η «μαφία» δραστηριοποιείται έντονα στη χώρα. Πάντως, πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία, ανεξάρτητα από την ταυτότητα του δράστη που την έθεσε σε κίνηση, παρασύρει τη χώρα πολλά βήματα πίσω, στη μακρά πορεία της προς τον πολυπόθητο εκδημοκρατισμό και την πολιτική σταθερότητα.


Ευρυδίκη Παπαβαρνάβα

Γεννήθηκε το 1996 στην Λευκωσία, Κύπρο. Έχει σπουδάσει στο University of Nottingham στην Νομική και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο University of Bath στην Διεθνή Ασφάλεια. Μιλάει την αγγλική και τη ισπανική γλώσσα. Ενδιαφέρεται για τα διεθνή θέματα και λατρεύει τον εθελοντισμό και τον χορό. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο Βέλγιο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρυδίκη Παπαβαρνάβα
Ευρυδίκη Παπαβαρνάβα
Γεννήθηκε το 1996 στην Λευκωσία, Κύπρο. Έχει σπουδάσει στο University of Nottingham στην Νομική και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο University of Bath στην Διεθνή Ασφάλεια. Μιλάει την αγγλική και τη ισπανική γλώσσα. Ενδιαφέρεται για τα διεθνή θέματα και λατρεύει τον εθελοντισμό και τον χορό. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο Βέλγιο.