Της Ελπίδας Καλαμαράκη,
Το Νεπάλ συμπεριλαμβανόταν στις χώρες που είχαν καταφέρει να διαχειριστούν με πολύ μεγάλη ταχύτητα και οργάνωση το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19. Συγκεκριμένα, ήδη από τις 24 Μαρτίου, η χώρα μπήκε σε καραντίνα με εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, δύο μήνες αργότερα, στις 28 Μαΐου, τα καταγεγραμμένα κρούσματα να είναι λιγότερα από 1.000.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αφοσίωσης της χώρας στην πρόληψη κατά της πανδημίας ήταν η διακοπή των αναβάσεων στην κορυφή του Έβερεστ. Η κυβέρνηση ανέστειλε όλες τις ανοιξιάτικες αποστολές που είχαν προγραμματιστεί και ακύρωσε τις άδειες ανάβασης που είχαν χορηγηθεί μέχρι τον Ιούνιο. Αυτό θα προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της χώρας, διότι αυτές οι ορειβατικές εκδρομές αποτελούν μία από τις βασικές πηγές εισοδήματός της, ιδιαίτερα το Μάιο και τον Απρίλη, οπότε και το κλίμα θεωρείται το ιδανικό για τους ορειβάτες που θέλουν να «κατακτήσουν την κορυφή του κόσμου».
Το άνοιγμα των συνόρων του Νεπάλ, στις 15 Ιουνίου, σηματοδότησε και τη λήξη της περιόδου της επιδοκιμασίας των πολιτών προς το κράτος. Έκτοτε, τα κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί με αλματώδεις ρυθμούς, ξεπερνώντας τα 12.000. Πιο συγκεκριμένα, στις 30 Ιουνίου, καταγράφτηκαν συνολικά 13.562 κρούσματα και 29 θάνατοι. Το εξαιρετικά μικρό ποσοστό θανάτων δικαιολογείται από το γεγονός ότι, οι περισσότεροι που έχουν παρουσιάσει συμπτώματα, είναι νέοι σε ηλικία.
Αυτή η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έφερε – ή και επανέφερε – στο προσκήνιο πολλές αδυναμίες της παρούσας κυβέρνησης. Γι αυτό το λόγο, χιλιάδες πολίτες έχουν βγει στους δρόμους και έχουν ξεκινήσει τις διαμαρτυρίες, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κατμαντού. Τα βασικότερα προβλήματα που απασχολούν τους διαδηλωτές είναι το δημόσιο σύστημα υγείας, η μετανάστευση και η διαφθορά της κυβέρνησης.
Δημόσιο σύστημα υγείας
Η έλλειψη προσωπικού και υποδομών στα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν προβλήματα που προϋπήρχαν του ιού. Σοβαρότερο είναι το πρόβλημα στις επαρχιακές πόλεις, όπου οι κάτοικοι αναγκάζονται να ταξιδεύουν ώρες, ή και μέρες, για να επισκεφθούν έναν εξειδικευμένο γιατρό. Αυτό συμβαίνει, διότι πολλοί εμπειρογνώμονες ιατροί, που έχουν μετατεθεί σε απομακρυσμένες περιοχές, εγκαταλείπουν τη θέση τους για να επιστρέψουν στις πόλεις, αφήνοντας τις εθελόντριες νοσηλεύτριες να αναλαμβάνουν ορισμένα πολύ σοβαρά περιστατικά. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι αδυναμίες του υγειονομικού συστήματος έγιναν ακόμη πιο ευδιάκριτες, όταν, λόγω έλλειψης υποδομών, χιλιάδες μετανάστες τοποθετήθηκαν σε κέντρα απομόνωσης ad hoc, (ορισμένες φορές χρησιμοποιήθηκαν και σχολεία), που δε διέθεταν τις αναγκαίες εγκαταστάσεις, όπως κουζίνα και χώρους υγιεινής, ενώ οι άνθρωποι αναγκάζονταν να κοιμηθούν στα πατώματα. Επίσης, οι χώροι αυτοί δε διέθεταν πάντα ιατρικό προσωπικό ή ασθενοφόρα, σε περίπτωση που χρειαζόταν να γίνει μεταφορά ενός ασθενή σε νοσοκομείο. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις επί του θέματος , καθώς υπήρξαν και άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα κέντρα, η κυβέρνηση ξεκίνησε να επιτρέπει την καραντίνα των μεταναστών στο σπίτι.
Μετανάστευση
Μετά την έξαρση της πανδημίας, ενισχύθηκε η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση του Νεπάλ παραμελεί τους πολίτες της, οι οποίοι διαβιούν στο εξωτερικό. Το Μάρτιο, μετά το κλείσιμο των συνόρων, χιλιάδες κάτοικοι του Νεπάλ, που εργάζονταν στην Ινδία, τη Μέση Ανατολή τη Μαλαισία ή και αλλού, έχασαν τις θέσεις εργασίας τους, με αποτέλεσμα να επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όμως, πολλοί, ακόμη και σήμερα, έχουν εγκλωβιστεί σε τρίτες χώρες, αδυνατώντας να επιστρέψουν. Αυτό συμβαίνει, διότι οι περιορισμοί έχουν μειωθεί μόνο στα σύνορα της Ινδίας. Για τις υπόλοιπες χώρες, η κυβέρνηση άρχισε να επιτρέπει από τα μέσα Ιουνίου την άφιξη ναυλωμένων πτήσεων στο μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο του Νεπάλ, στο Κατμαντού. Ωστόσο, πολλοί μετανάστες δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν αεροπορικό εισιτήριο και υπάρχουν πολλές καταθέσεις που ισχυρίζονται ότι οι ναυλωμένες πτήσεις έχουν δώσει προτεραιότητα στους επιβάτες με πολιτικές γνωριμίες, έναντι εκείνων που τις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό έχει πυροδοτήσει περαιτέρω την απογοήτευση των μεταναστών για το χειρισμό της κρίσης από την κυβέρνηση. Από τις 25 Ιουνίου, υπολογίζεται ότι έχουν επιστρέψει λιγότεροι από 7.000 μετανάστες, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά πως αναμένεται να επιστρέψουν από 400.000 έως 1.000.000.
Διαφθορά κυβέρνησης
H κυβέρνηση του Νεπάλ έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για διαφθορά στην πάροδο των ετών. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση διαφθοράς, μετά την εμφάνιση του Covid-19, ήταν η αγορά κινέζικου ιατρικού εξοπλισμού, ο οποίος, όχι μόνο καθυστέρησε να παραδοθεί, αλλά, ταυτόχρονα, δεν ανταποκρινόταν και στα πρότυπα που έχουν δοθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.). Ο Υπουργός Υγείας της χώρας και αρκετοί ανώτεροι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού κατηγορούνται για διαφθορά και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Επιπλέον, οι τοπικές αρχές κατηγορούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για έλλειψη οικονομικής υποστήριξης, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οδηγίες και απαιτήσεις του Π.Ο.Υ για την καταπολέμηση του Covid-19.
Συνοψίζοντας, η κρίση που έχει προκαλέσει η εμφάνιση της πανδημίας στο Νεπάλ αναμένεται να επιδεινωθεί τον επόμενο μήνα, καθώς η χώρα συνεχίζει το άνοιγμα των συνόρων της. Σύμφωνα με έρευνες του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τα μέσα Ιουλίου, προβλέπονται 40.000 κρούσματα και 2.000 ασθενείς που θα χρειάζονται εντατική θεραπεία και φροντίδα. Η ραγδαία αυτή αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, οι οποίες φανερώνουν πως δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, ενδέχεται να επιδεινώσουν τα προβλήματα της κυβέρνησης και, κατ’ επέκταση, να ωθήσουν τους πολίτες σε περισσότερες διαμαρτυρίες.
Γεννημένη το 2000 στα Χανιά Κρήτης. Είναι φοιτήτρια διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς από το 2018. Τρέφει μεγάλη αγάπη για τις ξένες γλώσσες, διότι μέσα από αυτές μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τον πολιτισμό της κάθε χώρας. Το μεγαλύτερό της πάθος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, κάτι στο οποίο προσπαθεί να συνεισφέρει μέσα από εθελοντικές οργανώσεις. Όνειρο ζωής η εισαγωγή στο διπλωματικό σώμα, με όνειρο να συμβάλλει, έστω και λίγο, στην επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης.