17 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Σάββας Κωνσταντόπουλος

In Memoriam: Σάββας Κωνσταντόπουλος


Του Άγγελου Μεταλλίδη,

Ο Σάββας Τρ. Κωνσταντόπουλος ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής και εκδότης. Ταυτισμένος με το μετεμφυλιακό κατεστημένο, υπήρξε διευθυντής της «Απογευματινής» του Νάσου Μπότση και στη συνέχεια ιδρυτής και εκδότης του ακροδεξιού «Ελεύθερου Κόσμου». Αποκαλέστηκε «ο θεωρητικός της χούντας», αν και το κατά ποσό ήταν στα αλήθεια θαυμαστής της χούντας ή ακροδεξιών ιδεολογιών, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει.

Ήταν γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1910. Πέρασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατά τα πρώτα έτη, ενώ ακόμα σπούδαζε, έγινε μέλος της ομάδας των «Αρχειομαρξιστων». Αργότερα, όμως, φαίνεται για κάποιο λόγο να κάνει μια στροφή 180 μοιρών και προσχώρησε στη συντηρητική παράταξη της εποχής και μεταβλήθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους πολέμιους του ελληνικού κομμουνισμού. Από το 1934 εργαζόταν και έγραφε κείμενα ως πολιτικός αναλυτής στις δεξιές εφημερίδες «Νέος Κόσμος», «Εθνική Φλόγα», «Ασύρματος», «Εθνική», «Ακρόπολη». Το 1952 έγινε διευθυντής στην «Απογευματινή» του Νάσου Μπότση, θέση που κράτησε έως το 1966. Το 1966 ξεκίνησε την έκδοση δικιάς του εφημερίδας, του «Ελεύθερου Κόσμου», που κυκλοφόρησε ως το 1982, δηλαδή ένα χρόνο μετά το θάνατό του.

Aπό τη δεκαετία του 1950, ο Κωνσταντόπουλος ήταν συνεργάτης των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, αρχικά της ΚΥΠ και έπειτα και της ΓΔΕΑ. Το Μάιο του 1958 είχε γνωρίσει τον μετέπειτα δικτάτορα, Γεώργιο Παπαδόπουλο, όσο βρισκόταν στο σπίτι του τότε πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, σε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της θεαματικής εκλογικής ανόδου της Αριστεράς (την εποχή αυτή η ΕΔΑ είναι η μεγάλη αριστερή δύναμη). Σε αυτή τη συνάντηση, ο Παπαδόπουλος ήταν απεσταλμένος της ΚΥΠ και, λόγω της ανησυχίας για την πιθανή ανερχομένη δύναμη της ΕΔΕ, ο Καραμανλής, ο Κωνσταντόπουλος και ο Παπαδόπουλος αποφασίζουν τη συστηματική παρακολούθηση των εκλογών, με στόχο να ελεγχθεί ο κομμουνισμός. Το 1965, μετά την κυκλοφορία -στα ελληνικά και τα γαλλικά- του δίτομου έργου «Οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα» του Γάλλου πολιτικού επιστήμονα και καθηγητή, Ζαν Μεϋνώ, στο οποίο ο Μεϋνώ ασκούσε έντονη κριτική στην οκταετία ΕΡΕ – Καραμανλή για συνεχείς αντιδημοκρατικές εκτροπές του πολιτεύματος, ο Καραμανλής ζήτησε από τον Κωνσταντόπουλο να συγγράψει μια πολιτική βιογραφία, που θα υπερασπιζόταν το έργο του, η οποία ολοκληρώθηκε και διορθώθηκε από τον ίδιο τον Καραμανλή. Το κείμενο, όμως, για λογούς που δεν έχουν γίνει γνωστοί, δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, είναι όμως προσιτό για ανάγνωση σε διάφορες συλλογές αρχείων. Τα κείμενα μάλιστα έχουν πάνω και σημειώσεις του ιδίου του Καραμανλή. Ο «Ελεύθερος Κόσμος», δηλαδή η εφημερίδα του Κωνσταντοπούλου, στη διάρκεια της χούντας ήταν ο κύριος εκφραστής της χουντικής προπαγάνδας. Σαν ανταμοιβή η εφημερίδα είχε αποκλειστικά νέα από τους συνταγματάρχες για διάφορα θέματα, όπως ήταν για παράδειγμα το κυπριακό.

Μεταπολιτευτικά ο Κωνσταντόπουλος αντιμετώπισε δικαστικές διώξεις και τελικά κατέφυγε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, όπου και πέθανε στις 9 Ιουλίου του 1981.


Άγγελος Μεταλλίδης

Είμαι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Γεννήθηκα στις 12 Φεβρουαρίου 1998 και μεγάλωσα στην Καλαμαριά του νομού Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της πολιτικής ιστορίας του νέου ελληνικού κράτους και στην διαμόρφωση των πολιτικών θεσμών και ιδεολογιών της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άγγελος Μεταλλίδης
Άγγελος Μεταλλίδης
Είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1998 και μεγάλωσε στην Καλαμαριά του νομού Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της πολιτικής ιστορίας του νέου ελληνικού κράτους και στην διαμόρφωση των πολιτικών θεσμών και ιδεολογιών της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.