Του Αργύρη Ηλιάδη,
Τα πολύπλευρα και σύνθετα μέτωπα της Τουρκίας φαίνεται να προκαλούν αντιδράσεις και να διχάζουν κράτη. Αβίαστα, τα ανοιχτά μέτωπα, ανεξαρτήτως κατηγορίας, από τη στιγμή που είναι πολλά, είναι αδύνατον να ελεγχθούν και να διατηρηθούν σε καλό επίπεδο. Πλέον όμως, στον πολιτικό τεταμένο χώρο με επίκεντρο την Τουρκία εισέρχεται και η Γαλλία. Αιχμή του δόρατος, το –αμφισβητούμενο– ναυτικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες ανοικτά των λιβυκών ακτών στις 10 Ιουνίου. Η Γαλλία, ορμώμενη και εμφανώς ενοχλημένη από το περιστατικό, προέβη στην προσωρινή της αποχώρηση από το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, οι βαρύτατες κατηγορίες της Γαλλίας είναι ψευδείς. «Η Γαλλία δεν είπε την αλήθεια στην Ε.Ε. ή το ΝΑΤΟ. Ο ισχυρισμός της ότι τα δικά μας σκάφη «κλείδωσαν» στα ραντάρ τους γαλλική φρεγάτα είναι αναληθής», προσέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας από το Βερολίνο. Βέβαια, η αντεπίθεση δεν παρέμεινε μόνο πλαίσιο της παραπληροφόρησης, αλλά θέλησε και να προσβάλει τις γαλλικές αιτιάσεις συμπληρώνοντας: «Αποδείξαμε του λόγου το αληθές με αναφορές και ντοκουμέντα που δώσαμε στο ΝΑΤΟ, το οποίο κατάλαβε όλη την αλήθεια». Προηγουμένως, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτνεμπεργκ, θέλησε να διατηρήσει ουδέτερη στάση, αρκούμενος να δηλώσει ότι «οι δύο σύμμαχοι παρουσίασαν τελείως διαφορετικές εκδοχές για το τι ακριβώς συνέβη».
Αναλυτικότερα, η γαλλική πλευρά ανέφερε ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη «κλείδωσαν» στα ραντάρ την φρεγάτα της ονόματι “Courbet”. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Συμμαχίας, η κίνηση αυτή υποδηλώνει πράξη εχθρική η οποία είναι καταδικαστέα. Το ανώτερο συμβάν συνέβη όταν η φρεγάτα προσπαθούσε να προσεγγίσει σκάφος με τανζανική σημαία με την υποψία της διακίνησης οπλισμού στα λιβυκά σύνορα. Μέχρι στιγμής, το μόνο που ζητά η Τουρκία είναι μια «συγγνώμη» για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών. «Αυτό που περιμένουμε από τη Γαλλία είναι να ζητήσει συγγνώμη με ξεκάθαρο τρόπο, χωρίς μεν ή αλλά, για το γεγονός ότι διαβίβασε ανακριβείς πληροφορίες», δήλωσε ο Τσαβούσογλου μετά από συνάντηση που είχε με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας. Γενικότερα, δεν είχε διασαφηνιστεί αν η Τουρκία θέλει να αναζωπυρώσει τις σχέσεις με τη Γαλλία ή θέλει να υπερισχύσει στον ευρωπαϊκό κόσμο.
Όμως, η γαλλική διπλωματία δεν έμεινε άπραγη σχολιάζοντας την ακρόαση του Τούρκου πρεσβευτή της γαλλικής Γερουσίας. «Τον ενημερώσαμε, όπως οφείλουμε, για τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και για τις παραλείψεις και τις ανακριβείς μεροληπτικές πληροφορίες που παρέθεσε κατά τη διάρκεια της εν λόγω ακροάσεως. Εξάλλου επισημάναμε εκ νέου τον απαράδεκτο χαρακτήρα της τουρκικής συμπεριφοράς».
Στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένο ότι η Τουρκία έχει λιγοστούς συμμάχους, η εξωτερική πολιτική της δεν αποδίδει καρπούς. Ο συνδυασμός προκλητικότητας και αδυναμίας στην πλαισίωση τον ενεργειών από πολιτικό περιεχόμενο, αποβαίνει μοιραίος. Το εσωτερικό πολιτικό έδαφος που αποζητά η τωρινή κυβέρνηση, δεν θα αποκτηθεί με παράτολμες και παράνομες πράξεις. Σε όλα υπάρχει ένα «ναι μεν, αλλά…» και συνήθως υπερισχύει το αλλά. Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών και να αποσπάσει την προσοχή τους από τα φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν την χώρα. Άλλωστε, δεν μπορείς να καυχιέσαι ότι διοικείς μια υπερδύναμη και άμετρη ισχύ και, εν τέλει, αυτή να καταρρίπτεται από πυκνά μελανά σημεία.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Θάσου, είναι 19 ετών και είναι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας. Όντας πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, από νεαρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία ενώ, από τα 16 παίρνει μέρος σε προσομοιώσεις των Επιτροπών του ΟΗΕ αλλά και σε δημοτικά - περιφερειακά συμβούλια. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ καθώς και για την διαχείριση κρίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.