14.4 C
Athens
Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜάλι: Μια ατέρμονη κρίση πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας

Μάλι: Μια ατέρμονη κρίση πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας


Της Κυριακής Θεοδοσάκη,

Το Μάλι, μια χώρα της Δυτικής Αφρικής, βρίσκεται από το 2012 σε κατάσταση αναβρασμού. Το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης επέφερε παράπλευρες απώλειες και στην περιοχή του Σαχέλ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, την εσωτερική κρίση που ξέσπασε στην χώρα. Υπό την επιρροή των γεγονότων στη Λιβύη και την γενικότερη αναταραχή στο Μαγκρέμπ, ξεκίνησε μια νέα σύγκρουση της φυλής Τουαρέγκ με την κυβέρνηση, για την απελευθέρωση τριών περιοχών στο Βόρειο Μάλι, που θεωρούνται πατρίδα τους.

4 Φεβρουαρίου 2013: Ομάδα με μέλη των ανταρτών Τουαρέγκ στη Βορειοδυτική πόλη Kidal. Πηγή: REUTERS

Έκτοτε, η χώρα μαστίζεται από τις συγκρούσεις των δυο πλευρών που δημιούργησαν πρόσφορο πεδίο και για την προσχώρηση της Aλ-Κάιντα στη διαμάχη. Οι Τουαρέγκ δεν ταυτίστηκαν με τους θρησκευτικούς εξτρεμιστές, ωστόσο, οι πολλαπλοί δρώντες και η τάση των ισλαμιστών μαχητών να εμπλέκονται στο πλευρό των πολεμιστών, δυσχέρανε το πεδίο. Η κατάσταση επέβαλε την γαλλική επέμβαση στο Μάλι, που υποστηρίχθηκε και από τα υπόλοιπα δυτικο-αφρικανικά κράτη, υπό το φόβο της περιφερειακής αποσταθεροποίησης. Η τρέχουσα εσωτερική κατάσταση έχει δυο όψεις: αφενός, στην Προεδρία βρίσκεται, μετά τη γαλλική επέμβαση, ο Ιbrahim Boubacar Keita, ο οποίος επανεξελέγη το 2018, ως Πρόεδρος του Μάλι και, αφετέρου, υπάρχει μια συνεχώς διογκωμένη κρίση ασφάλειας στα βόρεια της χώρας, που εμποδίζει την εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας. Οι αντάρτες Τουαρέγκ, η αυξημένη τζιχαντιστική βία και τα φαινόμενα τρομοκρατίας, το εμπόριο όπλων και η συνεχώς διογκούμενη οικονομική κρίση συνθέτουν μια εικόνα πολιτικής κατάρρευσης, που εμφάνισε στο προσκήνιο ένα ακόμη κίνημα διαμαρτυρίας.

To κίνημα «Movement of 5 June», που ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις του στις 5 Ιουνίου, έχοντας βασικό αίτημα την πολιτική αλλαγή, απαιτεί πλέον την παραίτηση του Προέδρου. Αποτελείται από κληρικούς και από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση για διαφθορά και για αδυναμία διαχείρισης της εσωτερικής κρίσης. Το κίνημα βρίσκεται υπό την ηγεσία του κληρικού Mahmoud Dicko και πραγματοποίησε μια δεύτερη μαζική συγκέντρωση στην πρωτεύουσα της χώρας στις 19 Ιουνίου, απαιτώντας επίσημα την παραίτηση του Keita. Oι κατηγορίες για διαφθορά βασίζονται στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Απριλίου και απαιτούν τη διάλυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Και, πράγματι, 9 μέλη – σχεδόν τα μισά, δηλαδή – του Δικαστηρίου έχουν ήδη παραιτηθεί.

Οι κατηγορίες για την αδυναμία διαχείρισης της κρίσης βασίζονται κυρίως, στην απτή απόδειξη της ελλιπούς διαχείρισης τη απαγωγής του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Soumailla Cisse, τον περασμένο Μάρτιο, κατά της διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, εν όψει των εκλογών του Απριλίου. Η ισλαμική βία βρίσκεται διάχυτη στο εσωτερικό της χώρας, εκμεταλλευόμενη το περιβάλλον αστάθειας και διχασμού, που επέβαλε ο ξεσηκωμός της φυλής Τουαρέγκ. Οι διαστάσεις της βίας, που, αν μη τι άλλο, δε διακρίνονται στο Διεθνή Τύπο από τις καθημερινές δυσκολίες των Αφρικανών πολιτών, γίνονται αναμφίβολα γνωστές από την ειδησεογραφία για τις επιθέσεις, είτε εναντίον των κρατικών ενόπλων δυνάμεων, είτε των ξένων ενόπλων δυνάμεων που διατηρούνται στην περιοχή. Δεν είναι λίγες οι φορές, που η Γαλλική Δημοκρατία έχει θρηνήσει νεκρούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια αντιτζιχαντιστικών επιχειρήσεων.

Εν κατακλείδι, το Μάλι αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα των μετααποικιακών (και κυρίως των μετά της Αραβικής Άνοιξης) προβλημάτων ασφαλείας. Σε μια περιοχή ευαίσθητη, στην οποία το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων ανθεί, λόγω της αχανούς έκτασης που προσφέρει η έρημος, ο θρησκευτικός εξτρεμισμός βρήκε μια νέα δίοδο. Παράλληλα, η κοινωνική αστάθεια, λόγω της αδυναμίας ταύτισης του ανθρωπολογικού παράγοντα με τα κρατικά σύνορα που κάποτε χαράχτηκαν από τους αποικιοκράτες, εκφραζόμενη από τα αιτήματα της φυλής των Τουαρέγκ, παρακωλύει εκ των έσω τη διαδικασία πολίτικης σταθεροποίησης.


Κυριακή Θεοδοσάκη

Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά και συμμετέχει ενεργά σε προσομοιώσεις (Εuropa.S, RhodesMRC). Συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ευρωπαϊκές εκλογές «This time I’m voting» ως εθελόντρια. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα καθώς και για τα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή Θεοδοσάκη
Κυριακή Θεοδοσάκη
Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά και συμμετέχει ενεργά σε προσομοιώσεις (Εuropa.S, RhodesMRC). Συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ευρωπαϊκές εκλογές «This time I’m voting» ως εθελόντρια. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα καθώς και για τα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής.