14.4 C
Athens
Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςGeorge Washington: Ο πρώτος Πρόεδρος και ένας εκ των Ιδρυτών Πατέρων των...

George Washington: Ο πρώτος Πρόεδρος και ένας εκ των Ιδρυτών Πατέρων των Ηνωμένων Πολιτειών


Της Σωτηρίας Κόρδα,

Ο George Washington, γεννηθείς το 1732 στην Virginia, υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ένας από τους Ιδρυτές Πατέρες των Η.Π.Α., καθώς και διοικητής του Γενικού Επιτελείου του Ηπειρωτικού Στρατού κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης.

Ένα από τα ενδιαφέροντά του ήταν οι στρατιωτικές τέχνες, τις οποίες γνώρισε μέσα στην οικογένεια του. Ο Washington αναμείχθηκε από το ξεκίνημά του στον Πόλεμο Γάλλων και Ινδιάνων το 1754, ως αντισυνταγματάρχης, όταν οι Γάλλοι άρχισαν να επεκτείνονται στρατιωτικά προς στο Ohio, μια περιοχή που είχε ήδη διεκδικηθεί από τις βρετανικές αποικίες της Virginia και της Pennsylvania, με απόρροια την έναρξη του Επταετούς Πολέμου. Την επόμενη χρονιά, στη βρετανική Αποστολή Braddock, ο Washington ήταν ο ανώτερος συνεργάτης του ομώνυμου Βρετανού στρατηγού, ο οποίος και τραυματίστηκε θανάσιμα μετά τις αιχμαλωσίες των Γαλλο-ινδιάνων, αναγκάζοντάς τον έτσι να υποχωρήσει.

Το 1755 κέρδισε από τον Κυβερνήτη Dinwiddie τον τίτλο του Συνταγματάρχη του Συντάγματος της Βιρτζίνια και Αρχηγός όλων των δυνάμεων που υπόκεινται στην άμυνα της αποικίας της Αυτού Μεγαλειότατος, όπως και το καθήκον υπεράσπισης των συνόρων της Virginia. Το Σύνταγμα της Virginia ήταν η πρώτη πλήρους απασχόλησης αμερικανική στρατιωτική μονάδα, με την οποία ο Washington μέσα σε 10 μήνες πήρε μέρος σε 20 μάχες, χάνοντας όμως μεγάλο αριθμό του στρατού του. Οι Βρετανοί, ωστόσο, σημείωσαν μία σημαντική στρατιωτική νίκη κερδίζοντας τον έλεγχο του Ohio, κάτι που οδήγησε τον George Washington στο να αποσυρθεί από τη στρατιωτική ζωή – που όμως δεν κράτησε για πολύ.

Στην αρχή της Αμερικανικής Επανάστασης, ο Washington εμφανίστηκε στο Κογκρέσο πολύ δυναμικός κι έτσι το 1775 ανέλαβε αρχιστράτηγος των αποικιακών στρατιωτικών δυνάμεων κατά της Μεγάλης Βρετανίας. Πέτυχε σημαντικές νίκες στη Βοστώνη, το Trenton, τη Saratoga και μετέπειτα στο Princeton. Λίγο αργότερα, το τέλος του πολέμου έφτασε, το οποίο σηματοδοτήθηκε με τη συνθήκη Παρισιού το 1783, αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Washington παραιτήθηκε από τη διοίκηση του Γενικού Επιτελείου, αλλά έμεινε στην ιστορία για τις άρτιες στρατιωτικές ικανότητές του. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στις μάχες αναγνώρισε πως η πολιτική φύση του πολέμου είναι εξίσου σημαντική με τη στρατιωτική.

Μερικά χρόνια πιο μετά, το 1787, όταν η πατρίδα τον κάλεσε, διετέλεσε Πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, απότοκο της οποίας αποτέλεσε το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Στις 30 Απριλίου 1789, στεκόμενος στο μπαλκόνι της Ομοσπονδιακής Αίθουσας στη Wall Street της Νέας Υόρκης, ορκίστηκε ως πρώτος Πρόεδρος. Μάλιστα, ο George Washington εξελέγη με ομόφωνη επιλογή από 69 εκλογείς, και χαρακτηρίστηκε ως εθνοπατέρας, αφού κύριο μέλημά του ήταν να δημιουργήσει μία ισχυρή χρηματοδοτούμενη κυβέρνηση που θα προήγαγε την ουδετερότητα απέναντι στα ευρωπαϊκά πεδία μάχης. Καίρια επιδίωξη του ήταν η κεντρική κυβέρνηση να έχει ως σκοπό τη διατήρηση της ελευθερίας, τη βελτίωση των υποδομών, την προώθηση του εμπορίου αλλά και του εθνικισμού. Υποστήριξε τα προγράμματα του Alexander Hamilton για την εξόφληση του συνόλου του εθνικού χρέους, τη δημιουργία μιας εθνικής τράπεζας και την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος. Μετά το 1793, ανακήρυξε την ουδετερότητα απέναντι στους πολέμους στην ευρωπαϊκή ήπειρο, πετυχαίνοντας μια πολυετή περίοδο ειρήνης με τη Βρετανία. Υπηρέτησε δυο θητείες, παραμένοντας στην Προεδρία έως το 1797, αφού τότε αποσύρθηκε.

Ο Washington κατέστη σύμβολο του Φεντεραλιστικού Κόμματος. Ωστόσο ο ίδιος δεν ανήκε σε κάποιο κόμμα, καθώς αυτά εμφανίστηκαν κατά την πρώτες κιόλας εκλογές των επόμενων Αμερικανών Προέδρων. Το 1796 αρνήθηκε να υπηρετήσει και τρίτη θητεία, γεγονός που συνέβαλε στην υιοθέτηση της 22ης Τροπολογίας του Συντάγματος των Η.Π.Α. μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ορίζει το όριο τον προεδρικών θητειών μονάχα σε δύο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Σωτηρία Κόρδα

Γεννηθείσα το 1999 στην Πάτρα, σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι γνώστρια Αγγλικής, Γαλλικής, Ρωσικής και Αραβικής γλώσσας. Έλκεται ιδιαίτερα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σύγχρονες εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα. Παρακαλουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (EUropaS, ThessISMUN), αλλά και στο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σωτηρία Κόρδα
Σωτηρία Κόρδα
Γεννηθείσα το 1999 στην Πάτρα, σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι γνώστρια Αγγλικής, Γαλλικής, Ρωσικής και Αραβικής γλώσσας. Έλκεται ιδιαίτερα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σύγχρονες εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα. Παρακαλουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (EUropaS, ThessISMUN), αλλά και στο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων.