15 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΣκάνδαλο “Amthorgate”: 27 ετών Βουλευτής λομπίστας

Σκάνδαλο “Amthorgate”: 27 ετών Βουλευτής λομπίστας


Του Κωνσταντίνου Λίκα,

Philipp Amthor, 27 ετών. Ο μικρότερος σε ηλικία βουλευτής του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag) και δη συντηρητικός, (CDU) από την ανατολική Γερμανία (συγκεκριμένα από το κρατίδιο Mecklenburg-Vorpommern). Μια αντίθεση, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες χαίρουν πολύ μεγαλύτερης απήχησης στα γηραιότερα στρώματα της γερμανικής κοινωνίας, αλλά το κόμμα κατηγορείται για την έλλειψη απήχησης στους νέους (πράγμα που ισχύει σε σημαντικό βαθμό, επειδή τα ποσοστά απήχησης των αριστερών κομμάτων –κυρίως των Πρασίνων– ανάμεσα στους νέους αυξάνονται). Για έναν Γερμανό 27χρονο, που ούτε μόλις έβγαλε τη νομική και έλαβε την άδεια άσκησης δικηγορίας, ενασχολήθηκε επαγγελματικά με τα κοινά –με το κόμμα δε ενασχολούνταν από τα 14– η θέση του στο Γερμανικό Κοινοβούλιο ήταν ό,τι χρειαζόταν το κόμμα για να φτιάξει την εικόνα του.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι το Wunderkind –«παιδί θαύμα»- του κόμματος αύξησε την απήχησή του CDU/CSU στους νέους. Με 38.000 ακόλουθους στο Instagram, ο Philipp Amthor έχει περισσότερους ακόλουθους από ορισμένους υπουργούς. Είναι η φωνή της νεολαίας του κόμματος και είχε λαμπρό μέλλον μπροστά του.

Απόσπασμα της επιστολής του Philipp Amthor στον Υπουργό Εμπορίου Peter Altmeier, όπως διέρρευσε στο Der Spiegel και κάνει τον γύρο του διαδικτύου στα social media – και κυρίως στο Twitter. Ουσιαστικά, ο Philipp Amthor προέτρεψε τον Υπουργό να έρθει σε επικοινωνία με τον ιδρυτή της εταιρείας Dr. Wolfgang Haupt. Αναφέρει μία «ενθουσιώδης» και «πολιτικά υποσχόμενη διάθεση επένδυσης» της Augustus Intelligence Inc.

Τον Μάρτιο του 2020, η Der Spiegel αποκάλυψε ότι ο Philipp Amthor ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μιας αμερικανικής startup, ήτοι της Augustus Intelligence Ιncorporated, που ασχολείται με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Εν αντιθέσει, με τους υπάρχοντες κανόνες πόθεν έσχες στη Γερμανία δεν ανέφερε την παρουσία του στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης τότε.

Στη Γερμανία, όλοι οι MdB (Mitglieder des Deutschen Bundestages) είναι υποχρεωμένοι να ανακοινώσουν όλες τις συμμετοχές τους σε επιχειρήσεις, οργανώσεις και τις χρηματικές απολαβές που τυχόν λαμβάνουν από αυτά. Οι απαιτήσεις διαφάνειας βάσει του πόθεν έσχες τους είναι αυστηρές. Στη Γερμανία, ειδικά, το κοινό είναι ευαισθητοποιημένο σε τέτοια ζητήματα και πλέον με τον κορωνοϊό να μεταβάλλει άρδην το πολιτικό γίγνεσθαι στη χώρα, το CDU -το οποίο από 27,5% το 2019 ανέβηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση στο 40%- δεν έχει καμία διάθεση να αναμειχθεί σε σκάνδαλα, τώρα που το κόμμα έχει πάρει τα πάνω του λόγω της απάντησής του στην κρίση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τη Der Spiegel, η εν λόγω startup είχε έδρα τη φορολογική όαση του κρατιδίου Delaware στις ΗΠΑ και ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό την ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης προσώπων.

Στην αρχή, ο Philipp Amthor προσεγγίστηκε από την εν λόγω startup για να την προωθήσει στον Υπουργό Εμπορίου, Peter Altmeier. Σε αντάλλαγμα, ο Philipp Amthor ζήτησε μία θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης και 2.817 δικαιώματα προαίρεσης μετοχών – τις οποίες δεν ανέφερε στα πόθεν έσχες του, επειδή δεν τις πούλησε και δεν έβγαλε χρήματα από αυτά, άρα δεν εντοπίστηκε νόημα αναφοράς. 

Μέχρις ότου η Der Spiegel αποκάλυψε πρόσφατα ότι είχε κάνει ταξίδια στο St. Moritz, στη Νέα Υόρκη και στην Κορσική, σε υπερπολυτελή πεντάστερα ξενοδοχεία. Λεπτομέρειες για το πώς τα πλήρωσε όλα αυτά δεν εδόθησαν από τον βουλευτή, με αποτέλεσμα όταν αποκαλύφθηκε η λεπτομέρεια αυτή στα ΜΜΕ, να εκτεθεί ο Amthor ως λομπίστας. Και η ίδια η εταιρεία, σαφώς, μπήκε στο στόχαστρο. Σε άρθρο τους στη Handelsblatt, ο Alexander Demling και η Astrid Dörner αποκαλύπτουν ότι η εταιρεία, σύμφωνα με πρώην manager της Augustus Intelligence, «δεν έχει προϊόν, δεν έχει πελάτες και δεν έχει τζίρο. Ούτε η χρηματοδότηση είναι ξεκάθαρη».

Η πολιτική καριέρα του Philipp Amthor έχει πέσει σε διόδια. (ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: web24 news)

Οι συνέπειες για την πολιτική του καριέρα ήταν άμεσες. Την Κυριακή, 21 Ιουνίου, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την υποψηφιότητα για την προεδρία του CDU στο Mecklenburg-Vorpommern. Σε συνέντευξη στη NDR, ο προσωρινός πρόεδρος του κόμματος στο κρατίδιο, Eckhardt Rehberg, ανέφερε ότι ήταν μία «έξυπνη απόφαση» η οποία «είναι να αντιμετωπιστεί με σεβασμό» και ότι εάν επέμενε στην υποψηφιότητα της προεδρίας, «οι κατηγορίες του θα μεταβιβαζόντουσαν στο κόμμα».

Υπάρχει όμως και μία άλλη, επιπρόσθετη περιπλοκή. Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης του Amthor με την Augustus Intelligence, ο Philipp Amthor ήρθε σε προσωπική επαφή και με τον Σαξωνό πολιτικό του CDU και πρώην διοικητή της εσωτερικής υπηρεσίας ασφαλείας (Bundesverfassungsschutz), τον Hans-Georg Maaßen. Ωστόσο, και οι δύο είναι στην επιτροπή Amri, ήτοι ενός τζιχαντιστή που δεν απελάθηκε από τη Γερμανία και γύρω από τον οποίον προέκυψε ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα, με αποτέλεσμα να συσταθεί μία επιτροπή στο Bundestag, στην οποία ο Maaßen, ως πρώην διοικητής του Verfassungsschutz, θα ερωτηθεί για το τι έγινε στην περίπτωση του Amri. Ο Philipp Amthor θα ήταν με το CDU στην επιτροπή αυτήν και θα έκανε ερωτήσεις στον Hans-Georg Maaßen, αλλά με τη γνωστοποίηση της ενασχόλησης με την Augustus Intelligence προέκυψε ένα σημαντικό ζήτημα ουδετερότητας στην επιτροπή και ως εκ τούτου ο Philipp Amthor, γνωστός για τις συντηρητικές του απόψεις (όπως και ο Hans-Georg Maaßen), αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την επιτροπή κατόπιν πιέσεων των Πρασίνων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Αριστερών.

Εκεί το δίχτυ της ίντριγκας περιπλέκεται περαιτέρω. Ο ίδιος ο Hans-Georg Maaßen ξεκάθαρα ανήκει στην «Ένωση Αξιών» (Werte Union) των Χριστιανοδημοκρατών – όπως και ο Amthor. Ο Hans-Georg Maaßen ήταν γνωστός για τις συντηρητικές του απόψεις, που διαφέρουν κατά πολύ από την ομοσπονδιακή γραμμή, και συζητούνταν ακόμη και η αποπομπή του από το κόμμα. Ο Amthor τον υπερασπίζονταν. «Προστατεύει το σύνταγμά μας», έλεγε εις τιμήν του. Άρα ουδετερότητα δε θα είχε εάν βρισκόταν στην επιτροπή ούτως ή άλλως. Επομένως, παρόλο που δε θέλει «να αποτελέσει επιβάρυνση για το κόμμα», ο Philipp Amthor εκθέτει σύσσωμο το CDU τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Το SPD έλαβε αφορμή να αυξήσει την πίεσή του προς τους Χριστιανοδημοκράτες για τον «Κατάλογο Λόμπυ», πράγμα που σημείωνε αντίσταση από τους τελευταίους  μέχρι πρότινος.

Δεν πρέπει, επίσης, να εκπλήσσει κανέναν ότι ήδη υπάρχουν εκκλήσεις για να παραιτηθεί ο Amthor από το αξίωμά του. Η Die Linke απαιτεί ώρα ακρόασης της Καγκελαρίου (aktuelle Stunde) πάνω στο ζήτημα αυτό. Επομένως, απορίας άξιον είναι το πόσο θα καταφέρει ο Philipp Amthor να σώσει τη φήμη του. Παραδέχτηκε το λάθος του επίσημα, η ζημιά όμως έχει γίνει. 

Από την επίσημη σελίδα του Philipp Amthor στο Facebook: «Ήταν ένα λάθος.»

«Την παραπλήσιά μου απασχόληση σε μια αμερικανική επιχείρηση, που ενασχολείται σε σημαντικά -για το οικονομικό μέλλον και για το μέλλον πολιτικής ασφάλειας- ζητήματα, είχα αναφέρει στη Διοίκηση του Bundestag επίσημα τον περασμένο χρόνο», αναφέρει στο Facebook. «Δεν είμαι εξαγοράσιμος». Αυτό είναι αντιληπτό, ιδίως, εφόσον η προτεραιότητά του είναι «η παθιασμένη πολιτική δράση» για τη Γερμανία. Θέλει να αφήσει την εντύπωση ότι ενασχολήθηκε με την Augustus Intelligence Inc. για το καλό του μέλλοντος της Γερμανίας –έστω και λανθασμένα-. Ωστόσο, η εντύπωση που αποκομίζουν σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί είναι ότι «είναι εξαγοράσιμος». Το ερώτημα είναι: θα μπορέσει να αποδείξει ότι δεν είναι;


Κωνσταντίνος Λίκας

Γεννήθηκε το 1995 στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Εφαρμοσμένα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Master of Finance της Frankfurt School of Finance and Management. Ενδιαφέρεται κυρίως για διεθνή χρηματοοικονομικά, τραπεζικά, φορολογικά και εμπορικά ζητήματα, όπως και για γερμανικά, αλβανικά, ιαπωνικά και διεθνή πολιτικά ζητήματα. Ενδιαφέρεται επίσης για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Είναι υπότροφος της διεθνούς ακαδημαϊκής υποτροφίας (IPS) του Γερμανικού Κοινοβουλίου και της DAAD. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, τουρκικά, αλβανικά και ελληνικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Λίκας
Κωνσταντίνος Λίκας
Γεννήθηκε το 1995 στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Εφαρμοσμένα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενδιαφέρεται κυρίως για διεθνή χρηματοοικονομικά, τραπεζικά, φορολογικά και εμπορικά ζητήματα, όπως και για γερμανικά και διεθνή πολιτικά ζητήματα. Ενδιαφέρεται επίσης για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Είναι υπότροφος της διεθνούς ακαδημαϊκής υποτροφίας (IPS) του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, τουρκικά και ελληνικά.