14.6 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςPennsylvania: Η «Πολιτεία της Ανεξαρτησίας»

Pennsylvania: Η «Πολιτεία της Ανεξαρτησίας»


Του Γιώργου Πασσά,

Εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου έχει προ πολλού ξεκινήσει ο στρατηγικός σχεδιασμός τόσο στο δημοκρατικό όσο και στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο. Όπως πάντα, στο επίκεντρο βρίσκονται οι swing states. Μία κατεξοχήν τέτοια αποτελεί η Pennsylvania, γενέτειρα του Joe Biden, πολιτεία που πρόκειται να αποδειχθεί καθοριστική για την τελική έκβαση της αναμέτρησης.

Η Pennsylvania αποτέλεσε αρχικά έδαφος σουηδικών και ολλανδικών αποικιών έως το 1681, όταν δόθηκε ως δώρο στον Εγγλέζο Κουακέρο William Penn, ο οποίος και της έδωσε το όνομά του. Η πολιτεία διαδραμάτισε βαρύνουσας σημασίας ρόλο στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, ενώ η ακμάζουσα Philadelphia διετέλεσε και πρωτεύουσα της ομοσπονδίας κατά τον 18ο αιώνα. Η ίδια πόλη αποτέλεσε τόπο συνέλευσης των Ιδρυτών Πατέρων το 1774· εκεί υπογράφηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ενώ το 1787 η Pennsylvania ήταν η δεύτερη που υπέγραψε το Σύνταγμα της Ομοσπονδίας, γεγονότα που της χάρισαν τα προσωνύμια η «Πολιτεία της Ανεξαρτησίας» και η «Θεμέλιος Πολιτεία».

Τοποθετημένη στο βορειοανατολικό τμήμα των Η.Π.Α., κοντά στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, και περιτριγυρισμένη από πολιτείες όπως το Ohio και η Νέα Υόρκη, η «Πολιτεία των Κουακέρων» βρέχεται μονάχα από τη λίμνη Erie στα βορειοδυτικά. Σε έκταση είναι μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα μικρότερη από την Ελλάδα, έχοντας όμως μεγαλύτερο πληθυσμό ο οποίος ξεπερνά τους 12.800.000 κατοίκους. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτού είναι λευκοί Αμερικανοί, με την αφροαμερικανική κοινότητα να προσεγγίζει μόλις το 20%, ενώ τα ποσοστά ασιατικών και ευρωπαϊκών εθνοτήτων είναι σχεδόν αμελητέα. Πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως πέρα από τους αγγλόφωνους και τους λιγοστούς ισπανόφωνους κατοίκους, μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται από ορισμένους η διάλεκτος Dutch, μια ιδιάζουσα μορφή γερμανικών που παραμένει ως κατάλοιπο των γερμανόφωνων αποικιοκρατικών φύλων που κατέφθασαν στον Καναδά και την Αμερική κατά τον 17ο αιώνα. Τέλος, ως αποτέλεσμα των διαφορετικών θρησκειών που δέχθηκε στα εδάφη της από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της, η πολιτεία αυτή υιοθέτησε εξαρχής την ανεξιθρησκεία, κερδίζοντας για τις πολιτικές της εγκωμιαστικούς επαίνους σπουδαίων ανθρώπων του πνεύματος όπως ο Βολταίρος.

Στον οικονομικό τομέα, η Pennsylvania αποτελούσε από την ίδρυσή της ένα υπολογίσιμο και πολύτιμο μέγεθος για την εθνική οικονομία. Ήδη κατά τον 18ο αιώνα συνδύασε τη βιομηχανική επιχειρηματικότητα του Βορρά με τις αγροτικές δραστηριότητες του Νότου. Από τα τέλη του 17ου δημιουργήθηκε μια ισχυρή αγροτική οικονομία που περιελάμβανε πλήθος προϊόντων, από κτηνοτροφικά είδη μέχρι καλλιέργειες μανιταριών και καλαμποκιού, παραγωγές που μαζί με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα αποτελούν τις βασικότερες αγροτικές δραστηριότητες της πολιτείας μέχρι σήμερα. Στον βιομηχανικό τομέα παρατηρείται σημαντικότατη επιχειρηματικότητα, ειδικά στα δυτικά. Από τον 19ο αιώνα διαμορφώθηκε εκεί μια βιομηχανία διαρκώς ακμάζουσα, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τα κοιτάσματα πετρελαίου και τις δυνατότητες εξόρυξης άνθρακα και μετάλλων. Μέχρι τη δεκαετία του 1920, η «πολιτεία του κάρβουνου και του πετρελαίου», όπως ήταν το παρατσούκλι της, περιελάμβανε επίσης πλήθος βιομηχανικών δραστηριοτήτων σχετικές με τη βυρσοδεψία, τον χάλυβα, την κλωστοϋφαντουργία, την παραγωγή μηχανημάτων, ενώ πλέον παρατηρούνται και σημαντικές επενδύσεις στις γεωτρήσεις φυσικού αερίου. Η πρωτεύουσα της πολιτείας, το Harrisburg, αποτελεί μαζί με τη Philadeplhia και το Pittsburgh τις πλουσιότερες και πιο ανεπτυγμένες πόλεις της. Πάντως, ειδικά μετά και την κρίση του 2008, μεταξύ των πολιτειών η Pennsylvania βρίσκεται στη 44η θέση σε οικονομική ανάπτυξη και ισχύ, στατιστικό που αντικατοπτρίζει τη στασιμότητα και τη σημαντικά περιορισμένη οικονομική ευμάρεια των υπόλοιπων περιοχών της.

Όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω, σε πολιτικό επίπεδο η Pennsylvania ανέκαθεν υπήρξε δραστήρια, υιοθετώντας επιπλέον τέσσερα διαφορετικά συντάγματα, με τελευταίο αυτό του 1968 που ισχύει έως σήμερα. Ακόμα, παρουσιάζει σταθερά περίπου 40% αποχή στις εκλογικές αναμετρήσεις, ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο της χώρας και ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που τρέφουν οι πολίτες της για τα κοινά. Αναφορικά με τα πολιτειακά σώματα, κυβερνήτης είναι ο Tom Wolf, μέλος του δημοκρατικού κόμματος, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της εκτελεστικής εξουσίας, ενώ στο νομοθετικό σώμα, τη Γενική Συνέλευση, οι Ρεπουμπλικανοί πλειοψηφούν τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η εκπροσώπηση της πολιτείας σε ομοσπονδιακό επίπεδο χαρακτηρίζεται επίσης από ισορροπία, μια και Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί μοιράζονται εξίσου τις δύο θέσεις στη Γερουσία και τις 18 στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επιπρόσθετη απόδειξη πως τα δύο κόμματα προπορεύονται στήθος με στήθος.

Οι εκλογικές διαθέσεις της Pennsylvania στις προεδρικές εκλογές από το 1992 έως το 2012 υπήρξαν σταθερές, καθώς η πολιτεία ανέδειξε κατ’ επανάληψη δημοκρατικούς υποψηφίους. Γι’ αυτό και το 2016 η υπερίσχυση των  Ρεπουμπλικανών, η εξασφάλιση από μέρους τους των 20 εκλεκτορικών ψήφων της πολιτείας και η εμφατική λήξη της κυριαρχίας των Δημοκρατικών στη “Rust Belt” ήρθαν προς μεγάλη έκπληξη πολλών και σε πείσμα των προεκλογικών προβλέψεων, δίνοντας εκ νέου στην Pennsylvania τον χαρακτηρισμό swing state που είχε αποκτήσει κατά τις δεκαετίες ’30 – ’90. Επικρατώντας με μικρές διαφορές στη συντριπτική πλειοψηφία των κομητειών, ιδίως δε στα προάστια των μεγαλουπόλεων και τις δυτικές βιομηχανικές περιοχές, o Trump νίκησε στο νήμα στην καταμέτρηση των ψήφων, με μόλις 45.000 περισσότερες από την Clinton ή αλλιώς 0,72% παραπάνω. Τον Νοέμβριο, όμως, τα πράγματα πιθανότατα θα είναι διαφορετικά και υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό.

Αρχικά, η Pennsylvania είναι μία από τις πιο βαριά πληγείσες πολιτείες από τον κορωνοϊό, έχοντας πάνω από 82.000 κρούσματα και πάνω από 6.400 θανάτους απολογισμό, αριθμοί που αναμφίβολα θα βάλουν πολλούς σε σκέψεις σχετικά με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του δημοσίου συστήματος υγείας. Ακόμη, παρότι η αφροαμερικανική κοινότητα αποτελεί μικρό μέρος του συνολικού πληθυσμού, στις πόλεις που ο Trump κέρδισε στο νήμα έχει πραγματοποιηθεί πλήθος διαδηλώσεων στο πλαίσιο του Black Lives Matter, γεγονός που αποτελεί ένδειξη πως η στάση και η ανεκτικότητα του Αμερικανού Προέδρου δε θα περάσουν απαρατήρητες.

Επιπλέον, ο Joe Biden αποτελεί πολύ αγαπητό πρόσωπο σε μεγάλο μέρος της πολιτείας, ειδικά στα καθοριστικά για το αποτέλεσμα προάστια της Φιλαδέλφειας, στην οποία βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του. Σίγουρα έχει μεγαλύτερη απήχηση στους πολίτες απ’ ότι είχε το 2016 η Hillary Clinton, κάτι που αποδεικνύεται και από τις προκριματικές εκλογές του δημοκρατικού κόμματος: ο Biden συγκέντρωσε ποσοστό 79% (1.250.000 ψήφοι), ενώ η Clinton είχε στηριχθεί μόλις από το 55% (935.000 ψήφοι). Σημειωτέον δε πως και οι δύο αντιμετώπιζαν ουσιαστικά τον ίδιο εσωκομματικό αντίπαλο, τον Bernie Sanders. Πάντως, βασικό επιχείρημα του Trump το 2016 ήταν ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα, πρακτική που έβρισκε αρκετούς υποστηρικτές στην πολιτεία και συνέβαλε σημαντικά στη ρεπουμπλικανική επικράτηση, που όμως βρίσκεται σε αντίθεση με τα πιστεύω του Biden, ο οποίος υποστηρίζει ανοιχτά το free trade. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική δεν απέφερε όσα υποσχόταν ο νυν πρόεδρος, με την Pennsylvania σταθερά να παραμένει, όπως προαναφέρθηκε, ιδιαίτερα χαμηλά στους οικονομικούς δείκτες. Τέλος, ρόλο θα παίξει και η ψήφος δι’ αλληλογραφίας, την οποία φοβάται πολύ και ο ίδιος ο Trump. Δεν είναι παράλογη η διαρκής προσπάθειά του να απαξιώσει πλήρως την εν λόγω διαδικασία, δεδομένου ότι στην Pennsylvania έχουν εκφράσει επιθυμία για επιστολική ψήφο πάνω από 1.170.000 πολίτες, το 70% εκ των οποίων είναι εγγεγραμμένοι δημοκρατικοί.

Εν κατακλείδι, σε ασφαλές συμπέρασμα επί του αποτελέσματος δε μπορεί να καταλήξει κανείς με ευκολία. Παρ’ όλα αυτά, εάν ένας έπρεπε να επιλεγεί ως ο προβλεπόμενος νικητής, αυτός θα ήταν ο Biden. Πιο αγαπητός από την Clinton, αρκετά μετριοπαθέστερος σε σύγκριση με τα σοσιαλδημοκρατικά στοιχεία του κόμματος που προεκλογικά εκμεταλλεύεται ως επιχείρημα ο Trump, σε ιδιαίτερη σχέση με τη γενέτειρά του και την πόλη της Philadelphia, αλλά και σε μια χρονική συγκυρία αναγκαστικής συσπείρωσης των δημοκρατικών ελέω των πολυδιάστατων εξελίξεων, ο Biden έχει τις προδιαγραφές ώστε με τους σωστούς πολιτικούς χειρισμούς να επαναφέρει την Pennsylvania στο δημοκρατικό στρατόπεδο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Γιώργος Πασσάς

Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και κατέχει δύο ξένες γλώσσες, την αγγλική και τη γερμανική. Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Ασχολείται αρκετά χρόνια με τη μουσική, τον αθλητισμό και μεγάλη του αγάπη είναι τα ταξίδια.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Πασσάς
Γιώργος Πασσάς
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και κατέχει δύο ξένες γλώσσες, την αγγλική και τη γερμανική. Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Ασχολείται αρκετά χρόνια με τη μουσική, τον αθλητισμό και μεγάλη του αγάπη είναι τα ταξίδια.