8.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομία«Ανάσα» της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής οικονομίας στη μετα-κορωνοϊού εποχή

«Ανάσα» της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής οικονομίας στη μετα-κορωνοϊού εποχή


Του Βασίλη Δόγκα,

Το επενδυτικό ίδρυμα BlackRock ανακοίνωσε πριν τρεις μέρες ότι ξεκινά τις προετοιμασίες αγοράς ευρωπαϊκών στοιχείων ενεργητικού, μετά τις εντυπωσιακές, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της, προσπάθειες της Ευρωζώνης σχετικά με τις οικονομικές απόρροιες του κορονοϊού. Το ερευνητικό τμήμα της, ανέφερε πως οι παράγοντες που θα στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές τους επόμενους μήνες είναι δύο, ο περιορισμός εξάπλωσης του covid19 και οι ενδείξεις ανάκαμψης της δραστηριότητας, αναφορικά με τα καταστήματα και τα ταξίδια. Οι προβλέψεις τους δε, βρίσκουν το ρυθμό ανάκαμψης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 να είναι υψηλότερος στην Ευρωζώνη, απ’ ότι ακόμη και στις ΗΠΑ! Το fund ανέφερε, επίσης, ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι ένα «καθοριστικής σημασίας σημείο καμπής» και πως «θα δημιουργήσει για πρώτη φορά, ένα κοινό ευρωπαϊκό στοιχείο ενεργητικού σημαντικού μεγέθους». «Κατά συνέπεια, διατηρούμε τη θέση μας για υψηλές επενδύσεις στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της Ευρώπης και εξετάζουμε μία αναβάθμιση για τις ευρωπαϊκές μετοχές», σημείωσαν οι επικεφαλής αναλυτές του επενδυτικού τμήματός της.

Παράλληλα, άσχετα με το γεγονός ότι η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως η πτώση της δραστηριότητας θα είναι, σε μεγάλο βαθμό, λιγότερο σοβαρή απ’ ότι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, σημειώνει η Capital Economics σε έκθεσή της. Σε αυτή, εκτίμα ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 8% φέτος, διαφοροποιώντας, έτσι, την προηγούμενη πρόβλεψή της για πτώση ύψους 15%. Ταυτόχρονα, παραμένει αρκετά αβέβαιη σχετικά με τον ρυθμό της ανάκαμψης, καθώς τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες έκαναν τους αναλυτές της αρκετά πιο αισιόδοξους. Στις αρχές Μαΐου, η Capital Economics είχε υποθέσει ότι λόγω του πρόωρου lockdown και συνδυαστικά με το μέγεθος του τουριστικού μας τομέα, η οικονομία της Ελλάδας θα είχε πολύ χειρότερη πορεία από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Επίσης, έκανε λόγο για μία πιο φρεναρισμένη ανάκαμψη, επειδή ο τουριστικός τομέας θα αργούσε να φτάσει ξανά σε βιώσιμο επίπεδο. Η ελληνική οικονομία είχε υπεραποδόσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας ύφεση 1,6% σε τριμηνιαία βάση, σαφώς καλύτερη από την πτώση 5% που είχε προβλεφθεί. Ο εγκλεισμός επηρέασε λιγότερο το ΑΕΠ απ’ ότι σε άλλες χώρες, καθώς η ελληνική βιομηχανία εξαρτάται λιγότερο από την παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών. Επιπλέον, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση ξεκίνησε να χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού, η ανάκαμψη έχει προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Common Era, γνωστή και ως CE σε πολλές συσκευασίες τροφίμων, άσχετα με το γεγονός πως η δραστηριότητα μειώθηκε στο 25%, περίπου, των φυσιολογικών επιπέδων τον Απρίλιο, έχει ήδη επιστρέψει στο 85-90% της κανονικότητας από το μέσα κιόλας του Ιουνίου.

Με βάση τα παραπάνω, εκτιμάται πως στο δεύτερο τρίμηνο η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα φτάσει μέχρι το 8%, σημαντικά χαμηλότερη από την ύψους 22% ύφεση που προέβλεπε η Capital Economics τους περασμένους μήνες. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως η οικονομική δραστηριότητα δε δέχτηκε πλήγμα στο δεύτερο τρίμηνο του ‘20.  Είναι πολύ πιθανό να έχει προκληθεί κατάρρευση της κατανάλωσης, μιας και δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις κατά τη διάρκεια των μηνών του lockdown. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων σημείωσαν άνοδο τον Μάιο, αλλά συνέχισαν να είναι 60% χαμηλότερες από αυτές του περασμένου Φεβρουαρίου. Και ας μη ξεχάσουμε και τις υπηρεσίες, των οποίων η κατανάλωση πλήγηκε, δεδομένου ότι πολλές εταιρείες έκλεισαν για το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου τριμήνου. Από την άλλη, το δυνατότερο ίσως χαρτί μας, ο τουριστικός τομέας, ήταν ανενεργός μέχρι την 1η Ιουνίου. Οι εκτιμώμενες τουριστικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 99% ετησίως τον Απρίλιο και η κίνηση των επιβατών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών μειώθηκε κατά 96% τον Μάιο. Σύμφωνα με μία ακόμη εκτίμηση της CE, η δραστηριότητα μειώθηκε κατά περίπου 17% σε τριμηνιαία βάση, στο δεύτερο τρίμηνο, από 22% που αναμενόταν πριν. Υποθέτοντας ότι τα πρόσφατα, τοπικά, κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα είναι ελεγχόμενα, η ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο θα είναι επίσης ισχυρότερη απ’ ότι θεωρούσε η Capital Economics. Είναι όμως πιθανό να εξαντληθεί αργότερα, μέσα στο έτος, αφού μεγάλο μέρος της τουριστικής περιόδου έχει, ήδη, χαθεί και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα μπλοκάρουν τον κλάδο από επιστροφή σε πλήρη κανονικότητα έως το τέλος του έτους. Επιπροσθέτως, η ανάκαμψη συνεχίζει να είναι προσωρινή, μιας και τα περισσότερα μέτρα στήριξης δε μπορούν να εφαρμόζονται επ’ άπειρον, αφού όλα τους έχουν να κάνουν με κεφαλαιακή στήριξη και δυστυχώς τα πακέτα αυτά, όσο μεγάλα κι αν ήταν, κάποια στιγμή θα «σωθούν».

Όπως κι αν έχει, η Capital Economics μαζί με το ΔΝΤ, συνολικά αναμένουν ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά μόνο 8% το 2020, σε σύγκριση με το 15% που έβλεπε πριν, διαψεύδοντας, έτσι, τις απαισιόδοξες προβλέψεις τους. Αυτή, αποτελεί μία σαφώς καλύτερη επίδοση από τη συρρίκνωση του 9,2% που παρατηρήθηκε το 2011, κατά την τότε κρίση του δημόσιου χρέους…


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Δόγκας
Βασίλης Δόγκας
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το ’97. Μεγάλωσε στα Γρεβενά και μερικά χρόνια μετά επέστρεψε για την πραγματοποίηση των σπουδών του, στη σχολή οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Κάτοχος μέτριας γνώσης της Γαλλικής γλώσσας και άριστη της Αγγλικής. Λάτρης των αθλημάτων και συγκεκριμένα του τρεξίματος, ενώ αγαπημένη του ασχολία είναι η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.