Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,
Ο Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων –το προσωνύμιο Πλήθων το έπλασε ο ίδιος για να θυμίζει τον Πλάτωνα-, ήταν ένας από τους σημαντικότερους λόγιους και φιλοσόφους της Ύστερης Βυζαντινής Περιόδου, με φανατικούς υπέρμαχους, αλλά και πολέμιους, λόγω της αμφισβήτησης του Χριστιανικού Δόγματος.
Γεννήθηκε πιθανόν το 1360 στην Κωνσταντινούπολη, καταγόταν από ευκατάστατη οικογένεια και έτσι μπόρεσε να λάβει εξαιρετική κλασική παιδεία, με τη φιλοσοφία του Πλάτωνα να τον επηρεάζει περισσότερο.
Το 1380 μεταβαίνει στην Αδριανούπολη, που τότε ήταν το κέντρο του οθωμανικού κράτους, υπό του ηγεμόνα Μουράτ Α’. Στην περιοχή αυτή εκείνο το διάστημα συναντώνται διάφορες φιλοσοφικές τάσεις, λόγω της θρησκευτικής «ελευθερίας» που επικρατούσε. Η επαφή που είχε με τον Ελισσαίο, έναν Ιουδαίο δάσκαλο, οπαδό του ζωροαστρισμού και της πολυθεΐας, φαίνεται να επιδρά στη σκέψη του.
Μετά από το 1393 εγκαθίσταται στον Μυστρά και ασχολείται με τη διδασκαλία, τη φιλοσοφία και τη συγγραφή, ενώ αναλαμβάνει και θέση δικαστή, κάτι που τον καθιστά σημαίνον πρόσωπο της περιοχής. Η πλατωνική και νεοπλατωνική φιλοσοφία αποκτά με το πέρασμα του χρόνου μεγαλύτερη σημασία για τον ίδιο. Ο Πλήθων είχε επαφές με τους άρχοντες στον Μυστρά, αλλά και με τους αυτοκράτορες στην Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας διάφορα υπομνήματα με προτάσεις του.
Συμμετείχε στη σύνοδο Φεράρας-Φλωρεντίας το 1438, ακολουθώντας τον αυτοκράτορα Ιωάννη Η’ Παλαιολόγο. Είχε ενεργό παρουσία σε αυτήν, καθώς αντέκρουσε πολλά από τα επιχειρήματα της Δυτικής πλευράς και τελικά δεν υπέγραψε τα πρακτικά της Ένωσης των δύο Εκκλησιών. Η παραμονή του όμως στη Φλωρεντία του έδωσε τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με σημαντικά πρόσωπα, επηρεάζοντάς τα. Ένας από αυτούς ήταν και ο Κόζιμο των Μεδίκων που ανήγειρε μια Πλατωνική Ακαδημία, ύστερα από τα διδάγματα του Πλήθωνα. Το 1441 φτάνει στη Λακεδαίμονα.
Το έργο του πολυάριθμο και πολυποίκιλο. Μεταξύ άλλων έγραψε το Περί ων Αριστοτέλης προς Πλάτωνα Διαφέρεται, Περί Νόμων, Περί των εν Πελοποννήσω Πραγμάτων κ.α. Επίσης, κοντά του μαθήτευσαν οι Βησσαρίων, Μανουήλ Χρυσολωράς, Πέτρος ο Καλαβρός κ.α.
Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουνίου 1452. Μεταξύ 1465-1466, οπαδοί του παίρνουν τα οστά του από τον Μυστρά και τα μεταφέρουν στην Ιταλία. Σήμερα φυλάσσονται στον καθεδρικό ναό του Αγίου Φραγκίσκου.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.