Της Ευρυδίκης Παπαβαρνάβα,
Η πανδημία του COVID-19 είχε επιπτώσεις στην Πολωνία, με την οικονομία να πέφτει και την ανεργία να αυξάνεται ταχύτατα. Ωστόσο, οι εθνικές εκλογές πλησιάζουν (28 Ιουνίου) και ο Πολωνός Πρόεδρος Andrej Duda στην προσπάθειά του να στρέψει τα βλέμματα μακριά από τα εσωτερικά προβλήματα και να πετύχει την επανεκλογή, «έσυρε» στο επίκεντρο την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.
Ο Πολωνός Πρόεδρος ασκώντας ρητορική μίσους έναντι της κοινωνίας ΛΟΑΤΚΙ+, δήλωσε πως η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ δεν αφορά ανθρώπους, αλλά αποτελεί απλώς άλλη μια ιδεολογία που επιτελεί συγκεκριμένους σκοπούς. Σε εκστρατεία του για τις εθνικές εκλογές, αναφερόμενος στους ΛΟΑΤΚΙ+, δήλωσε πως «στην εποχή του κομμουνισμού, η κομμουνιστική ιδεολογία επιβάλλονταν στα παιδιά. Αυτό ήταν ο Μπολσεβικισμός. Σήμερα προσπαθούν να τους κάνουν πλύση εγκεφάλου με μια νέα ιδεολογία. Είναι μια μορφή νεο-μπολσεβικισμού». O Duda εν μέσω της ρητορικής μίσους υπέγραψε και έναν «Οικογενειακό Χάρτη», στις 10 Ιουνίου, στον οποίο προωθεί τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και δεσμεύθηκε, μαζί με άλλα, να απαγορεύσει τη διδασκαλία πάνω σε θέματα ΛΟΑΤΚΙ+, τον γάμο αλλά και την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.
Με αυτήν του την προσπάθεια, ο Duda έρχεται σε αντίθεση με τον πολιτικό του αντίπαλο Rafal Trzaskowski. Ο Trzaskowski είχε κριθεί από συντηρητικούς για την αντιμετώπισή του υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+, της προάσπισης της ισότητας και την επιδίωξη εισαγωγής στα σχολεία της Βαρσοβίας διδασκαλία για ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, ο Duda κερδίζει τους περισσότερους ψηφοφόρους που έχουν μια παραδοσιακή νοοτροπία. Ακόμη και ο ίδιος ο Trzaskowski σε προεκλογικό debate απέφυγε το θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων, αφού φαίνεται πως μια τέτοια συζήτηση και κατεύθυνση θεωρείται πολιτικά επικίνδυνη.
Δεν αποτελεί έκπληξη πως αυτή η ρητορική βρίσκει έδαφος σε μια κοινωνία με ομοφοβικές τάσεις όπως η πολωνική. Η πρόσφατη έρευνα (2019) από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε πως το 68% των ΛΟΑΤΚΙ+ ερωτηθέντων αντιλήφθηκαν μια αύξηση στην έλλειψη ανοχής έναντι των ΛΟΑΤΚΙ+ τα τελευταία πέντε χρόνια. Επίσης, το 79% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως αποφεύγουν συγκεκριμένα μέρη από φόβο τυχόν επίθεσης, απειλής ή παρενόχλησης.
Είναι, εξίσου, σημαντικό πως παρόλο που στις μεγάλες πόλεις, όπως η Βαρσοβία, η κατάσταση είναι καλύτερη, στις μικρότερες πόλεις η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ κινδυνεύει. Σύμφωνα με το Deutsche Welle, η πόλη Swidnik τον Μάρτη του 2019 δήλωσε πως θέλει να είναι «ζώνη απαλλαγμένη από την ΛΟΑΤΚΙ+ ιδεολογία» αφού υπάρχουν πολλοί ακτιβιστές που αναζητούν μια «πολιτιστική επανάσταση» και που αμφισβητούν την αξία της οικογένειας. Περισσότερες πόλεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της Πολωνίας, ασπάστηκαν την κήρυξη της Swidnik ως «ζώνη απαλλαγμένη από την ΛΟΑΤΚΙ+ ιδεολογία» και κάλεσαν με μη-νομικά δεσμευτικές αποφάσεις την αποχή λήψης μέτρων που ενθαρρύνουν ανεκτικότητα απέναντι στην κοινωνία ΛΟΑΤΚΙ+ και αποφυγή παροχής οικονομικής βοήθειας σε ΜΚΟ που εργάζονται για την προώθηση ίσων δικαιωμάτων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τις δημόσιες διακρίσεις και επιθέσεις κατά τους ΛΟΑΤΚΙ+ από κυβερνήσεις (τοπικές και εθνικές) και κρατικούς φορείς, τις «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+», τις μη-νομικά δεσμευτικές αποφάσεις, και κάλεσε την Επιτροπή να υπενθυμίσει στους εμπλεκόμενους πως η χρήση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε διατίθεται για σκοπούς διάκρισης.
Εν κατακλείδι, η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ αποτελεί τον αποδιοπομπαίο τράγο για τον Πρόεδρο Duda, σε μια χώρα που η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ ήταν ήδη σημαδεμένη από τις τοπικές αρχές. Η Πολωνία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να σέβεται και να πληροί τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα που έχει αναλάβει ως κράτος-μέλος βάσει του διεθνούς δικαίου και των Συνθηκών της ΕΕ για την προστασία και άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου της ίσης και χωρίς διακρίσεις μεταχείρισης. Εν έτει 2020 είναι αδιανόητο οι άνθρωποι να χρησιμοποιούνται λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους ή της ταυτότητας του φύλου τους είτε για πολιτικό κέρδος είτε με σκοπό τον αποπροσανατολισμό του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης από τα προβλήματα της εκάστοτε χώρας.
Γεννήθηκε το 1996 στην Λευκωσία, Κύπρο. Έχει σπουδάσει στο University of Nottingham στην Νομική και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο University of Bath στην Διεθνή Ασφάλεια. Μιλάει την αγγλική και τη ισπανική γλώσσα. Ενδιαφέρεται για τα διεθνή θέματα και λατρεύει τον εθελοντισμό και τον χορό. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο Βέλγιο.