Του Αργύρη Ηλιάδη,
Η Τουρκία βαδίζοντας στον πολιτικό χάρτη με μονομερείς σχέσεις, αρχίζει να αποδυναμώνεται και η πολιτική απομόνωση επέρχεται. Αν εξαιρέσουμε τις σχέσεις της με το Κατάρ, στη Μέση Ανατολή τη βρίσκουμε μοναχική. Όσον αφορά τις «ευρωπαϊκές σχέσεις», μετά το άνοιγμα των συνόρων για την ελεύθερη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων τον περασμένο Μάρτιο, η Άγκυρα παλεύει μόνη της και στην Ευρώπη. Παράξενο, όμως, να αποκόπτει σχέσεις από τη στιγμή που οι βασικοί οικονομικοί της πυλώνες είναι οι εξαγωγές και ο τουρισμός. Την ίδια στιγμή, ενώ έχει εκφράσει τις προθέσεις της για διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε., θαμπώνει το τοπίο και προσβάλλει τον ευρωπαϊκό κόσμο με τη συμπεριφορά της σε Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία.
Με γνώμονα το παραπάνω πλαίσιο, έρχεται να συνεργαστεί με την Ιταλία για τα ζητήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, «η Ιταλία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη λύση διά του διαλόγου και της διπλωματίας». Εν συνεχεία, αφού δήλωσε ότι η Τουρκία «υποστηρίζει τον διαμοιρασμό του πλούτου της ανατολικής Μεσογείου από όλες τις χώρες γύρω από αυτήν», προσέθεσε ότι «το έχω πει σε όλους και ιδιαίτερα στην Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε». Συνεργασία μόνο για τα οφέλη της ανατολικής Μεσογείου; Γιατί τα μέτωπα – μεταναστευτικό, προσφυγικό, εναέριες παρενοχλήσεις, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ – παραμένουν ανοιχτά και υποδαυλίζουν με συστηματικές παρενοχλήσεις.
Ο Ιταλός υπουργός, Λουίτζι Ντι Μάιο, αναφέρθηκε και στις τεταμένες σχέσεις Τουρκίας – Κύπρου, αναδεικνύοντας τον διάλογο ως μοναδικό μέσο λύσης. «Χρειάζεται ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για να διασφαλιστεί ξανά η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία». Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι στο τέλος όλοι θα επωφεληθούν, οπότε ώρα για σύναψη συμφωνίας. «Αυτή η περιοχή (υφαλοκρηπίδα) έχει ενεργειακές πηγές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των λαών της».
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως «εντός της Ε.Ε., τη μεγαλύτερη στήριξη την είχαμε από την Ιταλία. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί από εδώ και πέρα. Αυτά συζητήσαμε σε ένα ειλικρινές κλίμα και αποφασίσαμε να κάνουμε από κοινού βήματα για τις δυσκολίες που έχει η Τουρκία στις σχέσεις της με την Ε.Ε.». Μάλλον, η Τουρκία κατάφερε να αποκτήσει επικοινωνιακό δίαυλο με την Ευρώπη, ώστε να μπορέσει να πετύχει τους στόχους και να διατηρήσει καλές σχέσεις.
Γενικότερα, είναι ξεκάθαρη η ανάγκη της Τουρκίας να βρει συμμάχους, γιατί έχει τελείως απογυμνωθεί από εξωτερική βοήθεια. Όσο, όμως, και να συνάπτει συμφωνίες, αυτές θα αφορούν επιμέρους θέματα και δε θα υποστηρίζουν ενέργειες που αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο. Μέσα στο πλήθος των δηλώσεων ο Ιταλός υπουργός κατέστησε σαφή την πολιτική της χώρας του για το κλίμα που επικρατεί στη Λιβύη. «Εμείς υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία».
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να καταλήξουν σε μια πολύπλευρη θετική συμφωνία, από τη στιγμή που υπάρχει ένα χάσμα πολιτικής, ενώ και ο χάρτης των συμφερόντων αλλάζει. Μετά την έξαρση της πανδημίας, πολλά έχουν ανατραπεί και το μέλλον είναι αβέβαιο, όχι μόνο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οικογένειες, αλλά και με μεγαλύτερο αντίκτυπο σε ολόκληρες χώρες. Στις 9 Ιουνίου, Ελλάδα – Ιταλία συμφώνησαν με 5 άρθρα να εφαρμόσουν την οριοθετική γραμμή της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας της 24ης Μαΐου του 1977 για την οριοθέτηση και άλλων θαλάσσιων ζωνών, στις οποίες οι δύο χώρες νομιμοποιούνται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Άραγε, οι θετικές επαφές και οι φιλικές σχέσεις Ιταλίας – Τουρκίας θα ταράξουν τα νερά της Συμφωνίας, υποβιβάζοντας τα ελληνικά δικαιώματα;
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Θάσου, είναι 19 ετών και είναι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας. Όντας πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, από νεαρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία ενώ, από τα 16 παίρνει μέρος σε προσομοιώσεις των Επιτροπών του ΟΗΕ αλλά και σε δημοτικά - περιφερειακά συμβούλια. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ καθώς και για την διαχείριση κρίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.