9.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήFinancial ReportΕλπίδα για ανάκαμψη σε μια ανήσυχη εβδομάδα

Ελπίδα για ανάκαμψη σε μια ανήσυχη εβδομάδα


Του Βασίλη Λιόση,

Ο φόβος για την επάνοδο της πανδημίας του κορωνοιού καλά κρατεί, την ίδια στιγμή που σε Ασία και ΗΠΑ αίρονται, σταδιακά, τα lockdown, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αρνητικό κλίμα διεθνώς. Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα, αν και την περίοδο που διανύουμε προετοιμάζεται πυρετωδώς το 9ο roadshow, στο οποίο θα συμμετάσχουν 28 εισηγμένες εταιρείες και θα απευθύνεται στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Σχετικά με την εγχώρια δράση, το δυσοίωνο ξεκίνημα της Δευτέρας με -2,54% στον γενικό δείκτη, έδωσε γρήγορα την θέση του, μέσα στην ημέρα, σε αισιόδοξες μεταβολές, αφήνοντας υποσχέσεις για καθολική ανατροπή και διόρθωση μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Κάπως έτσι, ισχυροποιήθηκε η πεποίθηση πως το ΧΑ διαθέτει τίτλους με μεγάλη προοπτική, οι οποίοι αναμένεται να εκτελέσουν χρέη αρωγών στο δρόμο προς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης της Δευτέρας, με στήριγμα τις Lamda Development, Alpha Bank, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean Airlines και Viohalco, έκλεισε με κέρδη +0,18% στις 647,48 μονάδες, κινούμενος μεταξύ 630,39 μονάδων (-2,54%) και 648,04 μονάδων (+0,19%), με τον τζίρο να αγγίζει τα 44 εκατ. ευρώ.

Οι ανακοινώσεις της FED, Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο καταπολέμησης του κορωνοιού, επηρέασαν θετικά τις αγορές παγκοσμίως, με το ΧΑ να ακολουθεί. Το απόγευμα της Τρίτης βρήκε το ΧΑ να κλείνει στις 676,91 μονάδες με άνοδο 4,46%. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε άνοδο 9,81% και βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς υπήρξαν εξελίξεις για την αγορά του 5% του ομίλου από τον Έλληνα δισεκατομμυριούχο Αριστοτέλη Μυστακίδη. Μαζί της, ξεχώρισαν η ΔΕΗ, η Εθνική Τράπεζα και Aegean Airlines, αφού σημείωσαν άνοδο άνω του 8%.

Ο γενικός δείκτης κέρδισε 28,93 μονάδες και έκλεισε στο υψηλό της ημέρας, μηδενίζοντας τις απώλειες από την διόρθωση της προηγουμένης εβδομάδας. Ο ημερήσιος τζίρος συναλλαγών ξεπέρασε αυτόν της προηγούμενης ημέρας (43,9 εκατ.) και έφτασε τα λίγο πιο κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται παρόλα αυτά, πως με τις αλλαγές στις σταθμίσεις των δεικτών να βρίσκονται προ των πυλών, απαιτείται μεγάλη προσοχή, καθώς η αυξημένη μεταβλητότητα θα συνεχίσει να χαρακτηρίζει την αγορά και το επόμενο διάστημα.

Η Τετάρτη ήταν ημέρα που το ΧΑ υπέστη μεγάλες πιέσεις για την κατοχύρωση των κερδών της Τρίτης, προχωρώντας, έτσι, σε μια ήπια, αλλά ισχυρή ενθυλάκωση, η οποία, με την σειρά της, επέφερε τριγμούς σε μια αγορά που έχει ανάγκη την ανοδική διαφυγή από την προηγουμένη Παρασκευή. Οι απώλειες, βέβαια, που σημειώθηκαν σε δεικτοβαρείς μετοχές, καταδίκασαν την συνέχεια και ανάγκασαν σε παύση το ανοδικό σερί. Αναμενόμενα, λοιπόν, την Τετάρτη, ο γενικός δείκτης, που κινήθηκε μεταξύ 671,54 (-0,79%) και 682,22 μονάδων (+0,78%), σημείωσε, τελικά, απώλειες της τάξης του 0,65% και έκλεισε στις 672,50 μονάδες. Παράλληλα, ο τζίρος έφτασε τα 74,5 εκατ. ευρώ.

Σε συνέχεια των διορθωτικών κινήσεων, που έλαβαν χώρα νωρίτερα στην εβδομάδα και των εν εξελίξει αναπροσαρμογών λόγω των νέων σταθμίσεων των δεικτών, το ΧΑ κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα (660 μονάδες) για την Πέμπτη. Ειδικότερα, οι αγοραστές, παρασυρόμενοι από τις διορθώσεις της Τετάρτης, τους άφησαν, περισσότερο από τον αναμενόμενο, χώρο, ώστε να επεκταθούν περαιτέρω στο ταμπλό. Παρά το γεγονός ότι ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμένος, καθίσταται σαφές, οι κινήσεις με μεγάλο ρίσκο να παραμένουν στον πάγο έως ότου αποκατασταθεί η ισορροπία μετά τις αναπροσαρμογές στις σταθμίσεις διαφόρων δεικτών.

Για ακόμα μια φορά, όμως, στο επίκεντρο βρέθηκε η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως δημιούργησε εκ νέου ανησυχίες, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, για ένα νέο lockdown, το οποίο θα έπληττε ανεπανόρθωτα τις αγορές. Μια εξέλιξη που, αναμφίβολα, φρενάρει την ανάκαμψη της οικονομίας. Την ίδια ημέρα, τελικά, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,50% στις 662,39 μονάδες, κινούμενος μεταξύ 660,29 (-1,82%) και 674,01 μονάδων (+0,22%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,5 εκατ. ευρώ.

Το κλείσιμο της εβδομάδας, την Παρασκευή, στιγματίστηκε από την δέσμευση των Ευρωπαίων για συμφωνία, σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης έως τα μέσα Ιουλίου, αλλά και από τις τοποθετήσεις πολλών χαρτοφυλακίων, έπειτα από την διήμερη διόρθωση στο ΧΑ. Αποτέλεσμα των δυο αυτών θετικών νέων ήταν το κλείσιμο του ΧΑ με σημαντικά κέρδη.

Ο τραπεζικός κλάδος παρουσίασε σημαντική άνοδο στην προσπάθεια του να επιτύχει μια χρηματιστηριακή ανάκαμψη. Ο εν λόγω κλάδος φαίνεται να έχει μεγάλα περιθώρια ανόδου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν εγκυμονεί μεγάλους κίνδυνους για του επενδυτές. Εξάλλου, αυτό επιβεβαιώνεται από την μεγάλη συσχέτιση και ευαισθησία του κλάδου στα αλλεπάλληλα σκαμπανεβάσματα της αγοράς.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, για την Παρασκευή, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,90% στις 668,34 μονάδες, με εύρος ανάμεσα στις 664,01 (+0,24%) και τις 674,19 μονάδες (+1,78%) και τον τζίρο λίγο κάτω από τα 112 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, όμως, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστήριου Αθηνών έκλεισε με κέρδη 3,3%, ο FTSE25 αυξήθηκε κατά 3% και ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 10,6%.

Κατά τα φαινόμενα, συνεπώς, η εβδομάδα που πέρασε δεν είχε ιδιαίτερα νέα οικονομικού ενδιαφέροντος, ενώ η κίνηση υπαγορεύτηκε από την τάση στο εξωτερικό. Η ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως, να συσσωρευτεί στην περιοχή των προηγούμενων υψηλών, πριν ο γενικός δείκτης επιχειρήσει να χαράξει μία νέα ανοδική πορεία.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.