11.9 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΓαλάζιες Σημαίες: Μια ακόμα επιβράβευση του ελληνικού καλοκαιρινού τοπίου

Γαλάζιες Σημαίες: Μια ακόμα επιβράβευση του ελληνικού καλοκαιρινού τοπίου


Της Σοφίας Γεωργούλη,

Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής θέσης, του μεσογειακού κλίματος και των περίπου 6000 νησιών της αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς σε επισκεψιμότητα παγκοσμίως, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Έντονη ηλιοφάνεια, μοναδικές παραλίες, φημισμένη παραδοσιακή γαστρονομία και ευρέως γνωστή φιλοξενία δεν είναι οι μόνοι λόγοι για την ανάδειξη του ελληνικού τοπίου και του ελληνικού καλοκαιριού. Η χώρα μας διακρίθηκε φέτος στη δεύτερη θέση μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου στο διεθνές πρόγραμμα απονομής των τίτλων της «Γαλάζιας Σημαίας», με τις πιο άρτια διαμορφωμένες ακτές, μαρίνες και τουριστικά σκάφη. Μετά τη σημαντική νίκη της χώρας μας στον αγώνα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του covid-19, το ελληνικό καλοκαίρι κερδίζει ολοένα μεγαλύτερο έδαφος, καθώς επιβραβεύονται οι ελληνικές ακτές και παραλίες, πέρα από το επίπεδο της φυσικής ομορφιάς και σε αυτό της καθαριότητας και συνάμα της προστασίας.

Το πρόγραμμα της «Γαλάζιας Σημαίας» ξεκίνησε πριν από περίπου τριάντα χρόνια στη Γαλλία, από τον μη-κυβερνητικό οργανισμό «Ίδρυμα για την περιβαλλοντική εκπαίδευση», με στόχο την προστασία και ανάδειξη των υδάτινων οικοσυστημάτων, σε παράκτια και θαλάσσια ύδατα. Η ανάπτυξη και διάδοση του προγράμματος ήταν ραγδαία, καθώς σήμερα η πλειονότητα των χωρών παγκοσμίως μετέχει σε αυτό, ενώ ο αριθμός αυτών αυξάνεται διαρκώς. Το πρόγραμμα προσκαλεί και ενθαρρύνει τις αρχές (π.χ. δήμοι, ιδιωτικοί φορείς, οργανώσεις) κάθε χώρας, ώστε να καταβάλλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να υλοποιηθούν υψηλά πρότυπα, αναφορικά με την ποιότητα και την καθαρότητα του νερού, την περιβαλλοντική διαχείριση, την εκπαίδευση και τη μέγιστη προστασία και ασφάλεια των λουόμενων.

Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1992, με τις βραβευμένες ακτές της να αυξάνονται συν τω χρόνω. Το 2020 βραβεύτηκαν και φέρουν γαλάζια σημαία 497 ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη της χώρας μας. Η ανάδειξη αυτή είναι μείζονος σημασίας καθώς υπογραμμίζει το υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, την ασφάλεια και την καθαριότητα των ελληνικών ακτών, σε ένα καλοκαίρι που αποτελεί στοίχημα για τον τουρισμό μετά τη δοκιμασία της πανδημίας του covid-19. Η τοποθέτηση μιας γαλάζιας σημαίας έχει καταφέρει να συνδεθεί με την αξιοπιστία της αντίστοιχης περιοχής, προβάλλοντας την οικολογική της ταυτότητα: συλλογή και βιολογικός καθαρισμός αστικών αποβλήτων, τακτικές δειγματοληψίες ποιότητας του νερού κολύμβησης, ναυαγοσωστικές υπηρεσίες και εφόδια, πρώτες βοήθειες και εύκολη πρόσβαση σε ΑμΕΑ αποτελούν λίγα από τα κριτήρια που οφείλουν να αποδοθούν σε μια ακτή, μαρίνα ή παραλία ώστε να φέρει τη γαλάζια σημαία.

Η Χαλκιδική, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου είναι κάποιες μόνο από τις πολλές ελληνικές ακτές που ξεχώρισαν και «κατέκτησαν» μια γαλάζια σημαία για την εξαιρετική ποιότητα ασφάλειας και τις υψηλές παροχές που προσφέρουν. Το ελληνικό καλοκαίρι φαντάζει πιο πρόσφορο από ποτέ, καθώς η περιβαλλοντική συνείδηση, η καθαρότητα των υδάτων και η έμπρακτη προσφορά ασφάλειας και αξιοπιστίας πιστοποιούν πως η Ελλάδα αξίζει να είναι και φέτος από τις πρώτες επιλογές επισκεπτών και τουριστών.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Γεωργούλη
Σοφία Γεωργούλη
Γεννήθηκε το Μάιο του 1991 στη Χίο, όπου διαμένει και σήμερα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Αγαπά την αέναη μάθηση και επιδιώκει την ενασχόληση με τομείς συναφείς με τις σπουδές της, όπως η παρακολούθηση σεμιναρίων και διαλέξεων αναφορικά με την ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. Αφιερώνει τον ελεύθερο της χρόνο στον αθλητισμό, την ανάγνωση και το ελεύθερο σχέδιο.