14.1 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Άγγελος Σικελιανός

In Memoriam: Άγγελος Σικελιανός


Του Κωνσταντίνου-Ειρηναίου Σταμούλη,

Ο Άγγελος Σικελιανός ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές και λογοτέχνες. Ένας άνθρωπος του οποίου τα έργα διακρίνονταν τόσο για τον έντονο λυρισμό τους όσο και για τον γλωσσικό τους πλούτο.

Ο μεγάλος ποιητής γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 28 Μαρτίου του 1884. Ήταν το τελευταίο από τα 7 παιδιά του Ιωάννη Σικελιανού, καθηγητή Γαλλικών, και της Χαρίκλειας Στεφανίτση. Η οικογένειά του μάλιστα είχε ρίζες από τη Κεφαλλονιά και τη Βενετία.

Το 1900 αποφοίτησε και ένα χρόνο αργότερα γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Δεν κατάφερε όμως ποτέ να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Παρ’ όλα αυτά, ο Σικελιανός είχε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Λάτρευε τη Λογοτεχνία και ξεχώριζε τον Πίνδαρο, τον Όμηρο, τους Πυθαγόρειους Λυρικούς ποιητές, τον Πλάτωνα και τον Αισχύλο καθώς και ξένους λογοτέχνες. Του άρεσαν επίσης τα ταξίδια και το θέατρο.

Το 1902 δημοσιεύονται τα πρώτα του ποιήματα στα περιοδικά «Διόνυσος» και «Παναθήναια». Το 1905 ο Άγγελος Σικελιανός γνωρίζει την Εύα Πάλμερ, την οποία και παντρεύτηκε το 1907 στις Η.Π.Α. Στην Αθήνα επέστρεψαν ένα χρόνο αργότερα και εγκαταστάθηκαν μόνιμα. Τότε μάλιστα, άρχισε να έρχεται σε επαφή με σημαντικούς ανθρώπους που τον ενέπνευσαν στη συγγραφή της ποιητικής συλλογής «Αλαφροΐσκιωτος», η οποία μάλιστα προκάλεσε και θετικές εντυπώσεις.

Με την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων, ο Σικελιανός επιστρατεύεται και συμμετέχει στο μέτωπο. Με την επιστροφή του όμως, από τον πόλεμο, χαράσσει μια νέα περίοδο στη ζωή του, κατά τη διάρκεια της οποίας εκδίδει 4 τόμους της ποιητικής συλλογής «Πρόλογος στη ζωή». Αυτοί ήταν: «Η συνείδηση της γης μου» το 1915, «Η συνείδηση της φυλής μου» το 1915, «Η συνείδηση της Γυναίκας» το 1916 και «Η συνείδηση της πίστης» το 1917.

Το αρχαιοελληνικό πνεύμα απασχόλησε βαθιά τον Σικελιανό. Έτσι, επεδίωξε τη δημιουργία ενός παγκόσμιου πυρήνα σύνθεσης των αντιθέσεων των λαών, ένα σχέδιο που ονομάστηκε «Δελφική Ιδέα». Προχώρησε σε διαλέξεις και συγγραφή άρθρων αναφορικά με αυτό και έφτασε μάλιστα στο σημείο να αναλάβει τη διοργάνωση των «Δελφικών Εορτών». Αυτή η πρωτοβουλία όμως, κατέστρεψε οικονομικά το ζεύγος Σικελιανού. Το ζεύγος χώρισε και η Πάλμερ εγκαταστάθηκε στις Η.Π.Α.

Το 1939 απονέμεται στον Σικελιανό το κρατικό βραβείο Λογοτεχνίας του 1938 για το σύνολο του ποιητικού του έργου και πλούτου. Το 1940 ο Σικελιανός παντρεύεται την Άννα Καραμάνη. Όταν ξέσπασε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος, ο Άγγελος Σικελιανός διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανόρθωση του αναστήματος του ελληνικού λαού με κορυφαία στιγμή τον λόγο και το ποίημα που εκφώνησε στην κηδεία του Παλαμά στις 28 Φεβρουαρίου 1943. Ακόμη, υπήρξε πέντε φορές υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1946, το 1947, το 1948, το 1949 και το 1950.

Ο Άγγελος Σικελιανός άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Ιουνίου του 1951 και τάφηκε στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών.


Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.