Της Ελευθερίας-Μαρίας Γκίκα,
Η ιδέα του να συντηρείς το δικό σου σπίτι, εκείνο που μπορείς να διακοσμήσεις και να οργανώσεις, όπως εσύ θέλεις και μόνο όταν εσύ θέλεις, φάνταζε πάντα –και θα φαντάζει- άκρως δελεαστική. Είτε έχεις μετακομίσει λόγω σπουδών είτε επειδή η σκέψη ωρίμασε αρκετά στο μυαλό σου, ώστε να φτάσει να γίνει πράξη, είτε μένεις ακόμα στο σπίτι των γονιών σου, σίγουρα μπορείς να αισθανθείς την αυτονομία και την ικανοποίηση που αποπνέει η φράση: «το σπίτι μου».
Βέβαια, φεύγοντας από το σπίτι της μανούλας, εκτός από τον μουσακά και τους λαχανοντολμάδες, που φανταζόμαστε ότι στερείσαι, μάλλον θα σου λείπει συχνά πυκνά και η οργάνωσή της. Εκείνος ο μαγικός τρόπος της να κάνει και το τελευταίο τετραγωνικό του σπιτιού να μοιάζει με έναν ολόκληρο, λειτουργικότατο και κομψό χώρο. Τέτοια λέω και βλέπω, να μη με αφήνει να μετακομίσω ποτέ.
Πάντως, θέλω να σου πω ότι ο συνδυασμός ενός καλαίσθητου και λειτουργικού σπιτιού δεν είναι κάποιο χάρισμα που με ευλάβεια παραχωρήθηκε αποκλειστικά στις μανούλες του κόσμου και άρα, υπάρχουν κάποιοι απλοί, αλλά θαυματουργοί τρόποι να κάνεις και το δικό σου σπίτι ένα από αυτά. Πώς να ξεκινήσεις;
Καταρχάς, μην έχεις έναν χώρο για τα πάντα. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο Columbia, δίνει προτεραιότητα στα γεγονότα και τις μνήμες που θεωρεί ότι προσφέρουν σημαντική ανταμοιβή για τη μελλοντική του δραστηριότητα και φιλτράρει τα ουδέτερα, ασήμαντα γεγονότα, διατηρώντας αναμνήσεις που θα είναι χρήσιμες για μελλοντικές αποφάσεις. Και πίστεψέ με, αν εσύ έχεις τα βιβλία της σχολής, τα χαρτιά της δουλειάς, τα καλλυντικά και το βραδινό σου σε έναν και μόνο χώρο, δεν του αφήνεις πολλά περιθώρια να θυμάται τι είναι που και δε διευκολύνεις καθόλου τη μελλοντική δραστηριότητα για την οποία μιλούσαμε.
Επομένως, διαχώρισε τους χώρους του σπιτιού σου. Δημιούργησε γωνίες εξυπηρέτησης διαφορετικών αναγκών, διαχωρίζοντας τον ενιαίο χώρο με συρόμενες πόρτες, πάνελ, ακόμη και βαριές κουρτίνες. Δεν κοστίζουν καθόλου σε χώρο, ενώ συμβάλλουν στη λειτουργική διαρρύθμιση του σπιτιού. Βέβαια, μεταξύ των χώρων αυτών, να μην ξεχνάς να αφήνεις ανοιχτούς, άνετους διαδρόμους, καθώς θα διευκολύνουν τη μετακίνησή σου μέσα στο σπίτι, αλλά και την ασφαλή μεταφορά αντικειμένων που μπορεί να χρησιμοποιείς παντού. Κρίμα δεν είναι, να ψάχνεις καινούργιο laptop, επειδή σκόνταψες σε τρία ζευγάρια σαγιονάρες στη μέση του hall;
Mία έξυπνη, επίσης, λύση -ιδίως για εκείνους που δεν έχουν την πολυτέλεια να αξιοποιούν πολλά τετραγωνικά μέτρα- είναι η οργάνωση του σπιτιού σε διαφορετικά επίπεδα με τη χρήση πολυμορφικών επίπλων: Nτουλάπια και ράφια πάνω από το γραφείο, συρτάρια και παπουτσοθήκη κάτω από το κρεβάτι, χτισμένη βιβλιοθήκη σε εσοχή τοίχου είναι μόνο μερικές από τις ιδέες που θα δώσουν στο σπίτι σου ένα upgrade αισθητικής και κυρίως λειτουργικότητας.
Τρίτο και καλύτερο, άφησα τον αγαπημένο μου φωτισμό. Ο σωστός φωτισμός μπορεί να μετατρέψει ένα ταπεινό, λιτό δωμάτιο σ’ ένα μινιμαλιστικό κομψοτέχνημα! Βρες έξυπνους τρόπους πρόσβασης φυσικού φωτός στο σπίτι και σίγουρα το μάτι σου θα πιστεί πως «ξέκλεψες» μερικά τετραγωνικά. Επειδή, όμως, θα μου πεις ότι το άφθονο φυσικό φως σε σπίτια σπανίζει, σου έχω κι άλλη πρόταση. Επίλεξε ράγες φωτισμού με μικρά κομψά φώτα –όσο το δυνατόν φυσικού φωτός- αντί για συμβατικά φωτιστικά. Ένας καθρέφτης σε συνδυασμό με ράγες φωτισμού και ανοιχτόχρωμο τοίχο, θα δώσει αμέσως την αίσθηση ότι ο χώρος επεκτείνεται.
Σίγουρα, η επιλογή του χαρακτήρα του σπιτιού μας, καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων αυτών του προσωπικού στυλ και της αισθητικής. Και κάπου εδώ, έρχεται το δίλημμα, αν η αισθητική θα πρέπει να είναι υπεράνω της λειτουργικότητας ή το ανάποδο. Φυσικά, το καλύτερο σενάριο είναι αυτό του συνδυασμού, αλλά ας μιλήσουμε για περιπτώσεις έξω από αυτόν. Η αισθητική είναι πολύ σημαντική, βεβαίως! Προσδίδει τον χαρακτήρα και το γούστο μας, στον χώρο τον οποίο έχουμε επιλέξει να δουλεύουμε, να ξεκουραζόμαστε, να ζούμε. Αλλά πόσο πάνω από την άνεση και την πρακτικότητα της καθημερινής μας ζωής μπορεί να μπει; Έχει τη χάρη του και το μπαρόκ δεν αντιλέγει κανείς, αλλά σε πενήντα τετραγωνικά χώρο θα κουράσει και τους απέναντι. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε τις δυνατότητες του χώρου μας, οι οποίες είναι πάμπολλες, αν τις αξιοποιήσουμε με δημιουργικότητα, φαντασία και, φυσικά, την προσωπική μας νότα.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998, όπου και διαμένει σήμερα, έχοντας στο μεταξύ ζήσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Ρωσικής Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά τις ξένες γλώσσες και τη συμμετοχή σε προγράμματα που προωθούν την εκμάθηση και διδασκαλία τους -summer schools κοκ. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το τραγούδι, τη γυμναστική, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία.