15.9 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΟι προτάσεις του Joe Biden για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας

Οι προτάσεις του Joe Biden για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας


Του Τάσου Μοσχονά,

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται να μειώνεται σταδιακά, το μεγάλο θέμα συζήτησης στις ΗΠΑ δεν είναι άλλο από την «επόμενη μέρα» και την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας μετά τις τεράστιες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα μετάβασης προς τη νέα πραγματικότητα, η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του Νοεμβρίου έχει δειλά-δειλά ξεκινήσει. Ορμώμενος από τα γεγονότα και τη γενική αναταραχή και κινητικότητα που ακολούθησε τη δολοφονία του George Floyd, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Joe Biden ξεκίνησε τις πρώτες προεκλογικές του ομιλίες μετά κορωνοϊού, κοντά στο σπίτι του στην πολιτεία του Delaware, ενώ παράλληλα μεταθέτει το επίκεντρο της εκστρατείας του από ομιλίες στο σπίτι σε δύο επισκέψεις στην πόλη της Philadelphia.

Τη δεύτερη φορά, στις 11 Ιουνίου, προέβη σε ανάλυση του πλάνου του για την οικονομία, εάν εκλεγεί Πρόεδρος, σε μια εκδήλωση με τη μορφή roundtable, παρουσία ηγετών της Αφροαμερικανικής κοινότητας καθώς και επιχειρηματιών. Παρεπόμενος στόχος του, η προστασία της δημόσιας υγείας και δη των εκατομμύρια εργαζομένων που εκτίθενται στις δυσμενείς συνέπειες και έχουν πληγεί περισσότερο από την εξάπλωση της πανδημίας.

Πηγή: https://www.rev.com/blog/transcripts/joe-biden-philadelphia-roundtable-meeting-on-safely-opening-u-s-economy

Δε δίστασε, αρχικά, να ασκήσει ισχυρή κριτική στον Πρόεδρο Trump για τη διαχείριση της κρίσης. Με αφορμή την άρνηση των Ρεπουμπλικανών να περάσουν από το Κογκρέσο την πρόταση των Δημοκρατικών για επιπλέον ενίσχυση ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα προστίθεντο στα ήδη τρία δισεκατομμύρια που έχουν εγκριθεί από το κυβερνόν κόμμα, ο Biden κατηγορεί τον Πρόεδρο για υπονόμευση της κρίσης. Κατακεραυνώνει το πλάνο του ως μονοδιάστατο, με κύριο στόχο του όχι την ασφάλεια των εργαζομένων και την ομαλή τους επανένταξη στον χώρο εργασίας, αλλά το άνοιγμα των επιχειρήσεων πάση θυσία, για την κάλυψη των ζημιών. Με τα επόμενα μέτρα ανακούφισης να ανακοινώνονται τον Ιούλιο και ορισμένες Ρεπουμπλικανικά ελεγχόμενες πολιτείες, όπως η Arizona και το Texas, να σταματούν την καραντίνα με αποτέλεσμα αύξηση των κρουσμάτων, κρίσιμο κατά τον Biden είναι η δημιουργία ενός εναλλακτικού σχεδίου, που δε θα εισάγει όρια στο κόστος και θα προωθεί ενεργά την κρατική παρέμβαση με σκοπό την προστασία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Το προτεινόμενο σχέδιο αναλύθηκε διεξοδικά και περιλαμβάνει κυρίως μέτρα προστασίας. Σκόπιμο είναι να πούμε πως εάν ο Joe Biden νικήσει στις εκλογές, η προεδρία του θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2021. Άγνωστο είναι το εάν την περίοδο εκείνη η πανδημία θα βρίσκεται σε έξαρση λόγω δεύτερου «κύματος» σε ύφεση ή θα έχει εξαλειφθεί, γεγονός που φαίνεται αρχικά να καθιστά το σχέδιο περισσότερο εφαρμοστέο στο παρόν, κατασκευασμένο για το σήμερα.

Η κύρια πρόταση του σχεδίου σχετίζεται με τη δημιουργία ενός “job corps”, ενός μηχανισμού που θα περιλαμβάνει πολιτειακούς και τοπικούς φορείς. Ο μηχανισμός θα στελεχώνεται από 100.000 εργαζόμενους επιφορτισμένους με την απλή αλλά συνάμα σημαντική αρμοδιότητα του να καλούν όσους βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ώστε να εντοπιστούν εκείνοι με τους οποίους ήρθαν σε επαφή. Τα άτομα αυτά είτε θα ειδοποιούνται την ίδια στιγμή για να κάνουν το τεστ είτε θα ενθαρρύνονται να μπουν σε καραντίνα. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένας αυτοτελής οργανισμός με βασικό σκοπό τον έλεγχο της πορείας του ιού με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα.

Το δεύτερο σκέλος του προγράμματος στοχεύει στην προστασία των εργαζομένων. Ομοσπονδιακά κονδύλια θα διατεθούν για την παροχή άδειας μετ’ αποδοχών για όποιον εργαζόμενο νοσήσει ή έχει υπό την επιμέλειά του νοσούντες ή άτομα με ειδικές ανάγκες. Επιπροσθέτως, ο Biden δεσμεύτηκε για εγγυημένα δωρεάν τεστ και προστατευτικό εξοπλισμό για όλους όσους επιστρέψουν στην εργασία τους.

Σε ένα τρίτο επίπεδο, το επίκεντρο μετατοπίζεται από τους εργαζόμενους στις ίδιες τις επιχειρήσεις που ανοίγουν, οι οποίες είναι και οι πλέον υπεύθυνες για την τήρηση των μέτρων προστασίας στο νέο καθεστώς. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών τόνισε την ανάγκη επέκτασης των μέτρων προστασίας στον χώρο εργασίας και την επιβολή σκληρών προστίμων σε όσους τα παραβαίνουν. Οι επιχειρήσεις, κατά τον Biden, πρέπει να δεσμευτούν σε ένα εξαιρετικά ρυθμιστικό πλαίσιο των εργατών με υψηλό ρίσκο, εκείνων, δηλαδή, που νόσησαν ή που νόσησε κάποιο κοντινό τους πρόσωπο. Εάν αυτές οι ρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν μέτρα όπως η αναγκαία απόσταση των εργαζομένων, δε μπορούν αντικειμενικά να επιτευχθούν, θεμελιώνεται αυτοδίκαια αξίωση του εργαζομένου για λήψη επιδόματος ανεργίας.

Παρεπόμενο ζητούμενο για τον Biden αποτελεί και η ανάγκη προστασίας των μειονοτικών επιχειρήσεων, ώστε να μην εξαιρεθούν από τα ομοσπονδιακά κονδύλια. Οι μικρές επιχειρήσεις τους, αποτελώντας τη «ραχοκοκαλιά» της αμερικανικής οικονομίας, θα ενισχυθούν με κάλυψη του κόστους ανοίγματός τους, ενώ παράλληλα θα καλυφθούν και ανάλογα έξοδα σχολείων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

Ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών δεν έχει αναφερθεί στο κόστος του προγράμματος, που αν μη τι άλλο θα απαιτεί τεράστιες κρατικές δαπάνες για την υλοποίησή του. Ο ίδιος χάριν αστεϊσμού δήλωσε πως πολλοί αντίπαλοί του ίσως τον χαρακτηρίσουν ως έναν ακόμα “big spending Democrat”, αλλά εκείνος δεν πτοείται καθώς η εποχή και οι συνθήκες καλούν για έκτακτα μέτρα χωρίς «ταβάνι» στο κόστος.

Και όπως εξελίσσεται η επικαιρότητα φαίνεται πως μέτρα όπως αυτά που εξήγγειλε ο Biden, θα είναι απαραίτητα στο εγγύς μέλλον. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προβλέπει πως η ανεργία στο τέλος του 2020 θα μειωθεί από το 13% που βρίσκεται τώρα αλλά θα σταθεροποιηθεί στο 9%, μεγαλύτερο ποσοστό από την κρίση του 2008, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ενάμιση εκατομμύριο πολίτες έκαναν δήλωση για επίδομα ανεργίας. Ανάκαμψη, συνεπώς, δε φαίνεται πως θα επέλθει σύντομα, παρά τη διάχυτη αισιοδοξία στις δηλώσεις του Προέδρου, και η επιπλέον κρατική ενίσχυση θα αποτελέσει μονόδρομο για την ομαλή επανεκκίνηση της οικονομίας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Τάσος Μοσχονάς

Γεννήθηκε το 1997 και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακός φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Διεθνούς Περιβαλλοντικού και Ποινικού Δικαίου. Παρακολουθεί ημερίδες και σχετικές με το αντικείμενό των σπουδών του ομιλίες, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με το πιάνο, τις τέχνες κάθε είδους και την ανάγνωση βιβλίων και περιοδικών ποικίλης ύλης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τάσος Μοσχονάς
Τάσος Μοσχονάς
Γεννήθηκε το 1997 και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πλέον εργάζεται ως ασκούμενος δικηγόρος. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά, με την ελπίδα, κάποτε, να αρχίσει και Ισπανικά. Παθιάζεται ιδιαίτερα με τον κινηματογράφο, τη γεωγραφία, τη γεωπολιτική και με ό,τι αφορά την pop κουλτούρα. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με τη συγγραφή, το πιάνο, τις τέχνες κάθε είδους και την ανάγνωση βιβλίων.