11 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΑνταρσία στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο;

Ανταρσία στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο;


Της Μαριλένας Γιαννίκα,

Έπειτα από τέσσερα χρόνια ταραχώδους διακυβέρνησης και καταιγιστικών εξελίξεων στην πολυδιάστατη αμερικανική πολιτική σκηνή, αναμφίβολα η παγκόσμια σκακιέρα έχει συνολικά μεταβληθεί σημαντικά, και κάποιος θα ήταν αφελής αν θεωρούσε πως τα πράγματα είναι τόσο απλά όσο στο μακρινό (;) 2016. Τότε, η έλλειψη υποστήριξης του «αουτσάιντερ» υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μίας -κατά γενική ομολογία- αμφιλεγόμενης προσωπικότητας με ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει την πολυπόθητη θέση στον Λευκό Οίκο, δεν έθετε σε κίνδυνο καμία πολιτική ατζέντα διακυβέρνησης. Όμως, τέσσερα χρόνια μετά, η αντίθεση στον νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ και κατά παρέκταση εκπρόσωπο του δικού του κόμματος στο Οβάλ Γραφείο αντικατοπτρίζει πολλά περισσότερα, με κυρίαρχο στοιχείο τη διακύβευση των τρεχόντων ρεπουμπλικανικών κυβερνητικών πολιτικών.

Ωστόσο, για να μην προτρέχουμε, η αμφισβήτηση στο πρόσωπο ενός Προέδρου που επιδιώκει την επανεκλογή δεν είναι πρωτάκουστο φαινόμενο, πόσο μάλλον όταν προέρχεται από (νυν και πρώην) αξιωματούχους, οι οποίοι δεν παρείχαν τη στήριξή τους ούτε και κατά την προηγούμενη αναμέτρηση. Εντούτοις, η ειδοποιός διαφορά αυτής της περίπτωσης εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στο χρονικό σημείο εκδήλωσης της αντίθεσης και στην έκταση του κύρους των ατόμων που τη διαμηνύουν. Ήδη 5 μήνες πριν τις εκλογές διακεκριμένες προσωπικότητες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως ο πρώην Πρόεδρος George W. Bush και ο νυν Γερουσιαστής Mitt Romney ανακοίνωσαν πως δεν είναι υπέρμαχοι της επανεκλογής του Trump, ενώ ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Colin Powell δήλωσε ξεκάθαρα πως θα ψηφίσει υπέρ του Joe Biden. Αλλά και άλλες προσωπικότητες όπως ο πρώην Υπουργός Άμυνας Jim Mattis και η γερουσιαστής της Alaska Lisa Murkowski, ακόμη και βετεράνοι αρχηγοί των στρατιωτικών δυνάμεων εκφράζουν έντονη κριτική στο πρόσωπο του 45ου Αμερικανού Προέδρου και επιζητούν καινούργια ηγεσία.

Ένα, ακόμη, ενδεικτικό στοιχείο της διευρυμένης αμφισβήτησης αποτελεί η καμπάνια τμήματος ψηφοφόρων του ρεπουμπλικανικού κόμματος “Republican Voters against Trump”, που όπως υποδεικνύει ο τίτλος, προωθεί την εκλογή του πρώην Αντιπροέδρου Joe Biden και στοχεύει κυρίως στον επηρεασμό των swing states. Η καμπάνια στηρίζεται σε μία διαφήμιση κόστους 10 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία προβάλλει πληθώρα μαρτυριών Αμερικανών πολιτών που στήριξαν τον Trump το 2016, και δεν προτίθενται να επαναλάβουν αυτή τους την επιλογή, ενώ προέρχεται από τη μη-κερδοσκοπική εταιρεία “Defending Democracy Together”.

Η αντίθεση στον Trump αυξήθηκε ακόμη περισσότερο έπειτα από την επιλογή διαχείρισης τόσο της κρίσης του κορωνοϊού όσο και της στυγερής δολοφονίας του George Floyd. Η προσπάθεια υποτίμησης της σοβαρότητας της πανδημίας που έχει κοστίσει τις ζωές τουλάχιστον 115.000 Αμερικανών και έχει οδηγήσει το 14% του πληθυσμού στην ανεργία, σε συνδυασμό με τις απολύσεις και τον εξαναγκασμό σε παραίτηση μη προσφιλών αξιωματούχων που ανέλαβαν τη διαχείριση της δημόσιας υγείας, αποτέλεσε απλά την αρχή. Η ολική αποδιοργάνωση επήλθε με την εκτεταμένη χρήση αστυνομικής βίας στις διαδηλώσεις κατά της δολοφονίας του George Floyd, τον Πρόεδρο να εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο για να γλιτώσει από την οργή των διαδηλωτών και τους δρόμους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη.

Τι σημαίνουν, όμως, όλα αυτά για το αντίπαλο δέος του Προέδρου, τον Joe Biden; Με τον Joe Biden μόλις πρόσφατα να αναλαμβάνει και επίσημα το χρίσμα του κόμματός του, μία πρόωρη ανοικτή επίθεση στον Trump σίγουρα δεν αποτελεί σημείο των τωρινών σχεδιασμών της καμπάνιας του, καθότι φαίνεται -ορθώς- να προηγείται η θεμελίωση της πλήρους στήριξης του κατακερματισμένου κατά τις εσωκομματικές εκλογές Δημοκρατικού Κόμματος στο πρόσωπό του. Μόνο διασφαλίζοντας ένα ενιαίο στρατόπεδο μπορεί να προχωρήσει σε συγκρούσεις, ειδικά τώρα που οι συνθήκες (και οι δημοσκοπήσεις) φαίνεται να τον ευνοούν.

Η Αμερική, δυστυχώς, εξακολουθεί να παραμένει ένα καζάνι που βράζει, με τους πολίτες της να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην πρακτική εφαρμογή των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους και τις φωνές τους να ακούγονται δυνατότερα από ποτέ, παρά στις πολιτικές εξελίξεις. Μένει να αποδειχθεί αν οι συγκυρίες της κρίσης θα αποτελέσουν τροφή για τους δημαγωγούς ή αναστύλωση της δημοκρατίας, με ό,τι αυτά συνεπάγονται.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Mαρία-Ελένη Γιαννίκα

Γεννημένη το 2000 στην Αθήνα και απόφοιτος του Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών. Πλέον σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Νομικής. Διαθέτει αρκετές εμπειρίες σε ρητορικούς διαγωνισμούς, legal clinics και συνέδρια προσομοίωσης, με συμμετοχή σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της UNESCO, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Μιλάει άριστα αγγλικά και γερμανικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριλένα Γιαννίκα
Μαριλένα Γιαννίκα
Γεννημένη το 2000 στην Αθήνα και απόφοιτος του Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών. Πλέον σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Νομικής. Διαθέτει αρκετές εμπειρίες σε ρητορικούς διαγωνισμούς, legal clinics και συνέδρια προσομοίωσης, με συμμετοχή σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της UNESCO, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Μιλάει άριστα αγγλικά και γερμανικά.