Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,
Ο Άρθουρ Χάρντεν ήταν Άγγλος νομπελίστας βιοχημικός. Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1865 στην Αγγλία και ήταν το μοναδικό αγόρι, μεταξύ των εννιά παιδιών του Άλμπερτ Χάρντεν, ενός επιχειρηματία του Μάντσεστερ και της Ελίζα Μακάλιστερ. Μαθήτευσε στα ιδιωτικά σχολεία Victoria Park και Tettenhall College.
Φοίτησε στο Κολέγιο Owens στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ το 1882, ενώ πήρε το πτυχίο του το 1885, αριστεύοντας στη Χημεία. Τον επόμενο χρόνο έλαβε την υποτροφία Dalton, πραγματοποιώντας παράλληλα μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Erlangen και το 1888 ολοκληρώνει το διδακτορικό του. Ξεκίνησε ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε ανώτερος λέκτορας στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Ασχολείται με τη διδασκαλία και τη συγγραφή και το 1897 διορίζεται χημικός στο νεοσύστατο Βρετανικό Ινστιτούτο Προληπτικής Ιατρικής, κάνοντας έρευνες σχετικές με τη μικροβιολογική χημεία. Το 1905 το τμήμα της βιοχημείας συγχωνεύτηκε με το δικό του, με επικεφαλής τον ίδιο.
Από το 1898 ο Χάρντεν ξεκινά τη μελέτη για τη ζύμωση των σακχάρων και συνεχίζει τις έρευνες μέχρι το 1912, επικεντρώνοντας την προσοχή του από το 1900 στη ζύμωση αλκοολούχων ποτών. Αυτή του η ενασχόληση με τις ζυμώσεις αποτέλεσε το έναυσμα για περαιτέρω μελέτη και άλλων επιστημόνων σχετικά με αυτές τις βιοχημικές διαδικασίες, ενώ ο ίδιος πρωτοστάτησε σε μελέτες βακτηριακών ενζύμων και μεταβολισμού. Το 1912 γίνεται καθηγητής βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Μετά τις μελέτες για τη ζύμωση, κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, άρχισε μεταξύ άλλων και τη μελέτη για τη θεραπεία του παιδικού σκορβούτου. Απομακρύνοντας τα σάκχαρα, τα οργανικά οξέα και τις πρωτεΐνες από το χυμό λεμονιού, παρασκεύασε ένα συμπύκνωμα με αυξημένη αντισκορβική δράση.
Η πορεία του στον χώρο της επιστημονικής αρθρογραφίας είναι μεγάλη. Από το 1913 έως το 1938 ήταν συντάκτης στο περιοδικό The Biochemical Journal. Έχει γράψει σε συνεργασία με άλλους συγγραφείς τα εξής έργα, Alcoholic Fermentation, το Chemistry for Advanced Studies, Inorganic Chemistry for Advanced Students, και An Elementary Course of Practical Organic Chemistry.
Το 1929 ο Χάρντεν λαμβάνει το Νόμπελ Χημείας μαζί με τον Χανς φον Όιλερ-Τσέλπιν. Έτσι, αναγνωρίζεται το έργο της ζωής του, πάνω στη μελέτη για τη ζύμωση των σακχάρων.
Το 1900 παντρεύεται μία Νεοζηλανδή, χωρίς όμως να αποκτήσουν παιδιά. Η γυναίκα του πεθαίνει το 1928, δύο χρόνια πριν ο ίδιος συνταξιοδοτηθεί και τελικά φεύγει από τη ζωή στις 17 Ιουνίου 1940.