16.4 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕυρώπηΟ Ερντογάν «επιστρατεύει» ένοπλες ομάδες πολιτών

Ο Ερντογάν «επιστρατεύει» ένοπλες ομάδες πολιτών


Του Αργύρη Ηλιάδη,

Λίγο μετά την αποτροπή του πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, ο Ερντογάν είχε εκφράσει την επιθυμία του να «ακούσει και πάλι τη νύχτα τις σφυρίχτρες των φυλάκων». Παρά το γεγονός ότι οι ομάδες περιφρούρησης τριγυρνούσαν σε γειτονιές και αγορές για δεκαετίες μέχρι το 2008, το AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις κατάργησε διαλύοντας αυτή την δύναμη. Σήμερα, όχι μόνο κατέθεσε νομοσχέδιο προς ψήφισμα για την επιστροφή αυτών, αλλά παραχωρεί και δικαιώματα που θυμίζουν αστυνομία.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Παρασκευής, ψηφίστηκε νομοσχέδιο από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση επαναφέροντας την ομάδα περιφρούρησης στην οποία και δίνει εξουσίες παρεμφερείς με την αστυνομία. Πλέον, οι άνδρες και οι γυναίκες που θα επανδρώνουν τις ομάδες, θα φέρουν οπλισμό και όχι μόνο σφυρίχτρες και γκλοπ όπως παλιότερα. Ανάμεσα στις δικαιοδοσίες τους, θα είναι ο έλεγχος της ταυτότητας των πολιτών, οι σωματικοί έλεγχοι, αλλά και το δικαίωμα να πραγματοποιούν ελέγχους σε αμάξια. Δεν θα μπορούν να προβούν σε άμεση σύλληψη υπόπτων, αλλά τους παραχωρήθηκε το δικαίωμα να τους ακινητοποιούν μέχρι να καταφθάσει η αστυνομία και η στρατοχωροφυλακή.

Όπως προβλέπεται από την ψήφιση του νομοσχεδίου, 21.000 άτομα θα προσληφθούν για την αναδημιουργία και ανασύσταση της οργάνωσης. Βέβαια, η σταδιακή εύρεση και πρόσληψη υπαλλήλων που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της καινούργιας ομάδας επίβλεψης ξεκίνησε λίγο νωρίτερα. Το 2017 το ΥΠΕΞ της Τουρκίας είχε αρχίσει να προσλαμβάνει χιλιάδες νέα μέλη, ενώ κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών αυξήθηκαν κατά 10.000.

Η απόφαση, όμως, του Ερντογάν δεν αντιμετωπίστηκε θετικά από τα αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε πως ο Τούρκος πρόεδρος δημιουργεί μια νέα παραστρατιωτική δύναμη, την οποία θα χρησιμοποιήσει για κομματικό όφελος αλλά και ως «αστυνομία ηθών». Το Ρεπουμπλικάνο Κόμμα (CHP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δικαιολόγησε την καταψήφιση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι η υπηρεσία δεν διαθέτει τα αναγκαία προσόντα και εκπαίδευση και πως το αποτέλεσμα θα είναι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περαιτέρω περιστολή των πολιτικών ελευθεριών.

Όσο, όμως, η δήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης βασίζεται σε λογικά επιχειρήματα, το εθνικιστικό συμμαχικό κόμμα της κυβέρνησης MHP, υπερψήφισε την πρόταση και μπορεί πλέον το νομοσχέδιο να πάρει την μορφή νομοθεσίας. Ακόμα και μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, τα αντικυβερνητικά κόμματα έκαναν λόγο για ενίσχυση της αυταρχικής διακυβέρνησης με την εφαρμογή της νομοθεσίας. Με τα μέλη να προέρχονται από την νεολαία του κυβερνώντος κόμματος, οι νεαροί θα αισθάνονται αφοσίωση στον πρόεδρο και θα δρουν ως αστυνομία των ηθών που θα εφαρμόζει κοινωνικές και θρησκευτικές αξίες της κυβέρνησης.

Την αντιλογία για την επικράτηση και την ψήφιση του νόμου ήρθε να αντικρούσει η κυβέρνηση με σχετική ανακοίνωση. Αναφέρεται πως η αστυνομία και η στρατοχωροφυλακή έχει ανάγκη την υποστήριξη μιας επικουρικής δύναμης και πως οι τουρκικές γειτονιές έχουν γίνει ασφαλέστερες μετά την ανασύσταση της υπηρεσίας. Οι προθέσεις του Ερντογάν με την εκπλήρωση της ανασύστασης, δεν μπορούν να καταστούν σαφείς αν δεν μελετήσουμε προσεκτικά την πορεία της οργάνωσης. Πάντως, είναι κοινά αποδεκτό πως η ανησυχία θωράκισης τους κράτους και του κόμματος ωθούν τον Ερντογάν σε αμφιλεγόμενες, για πολλούς, κινήσεις. Στην προσπάθειά του να ξανακερδίσει το εσωτερικό του πολιτικό έδαφος, αυτή τη φορά στοχεύει στην νεολαία. Η παροχή εξουσίας και μόνιμης απασχόλησης σε μια μερίδα νέων ανθρώπων με αβέβαιο μέλλον, είναι ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσεις εμπιστοσύνη και ψήφους.

Η Τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί με ελιγμούς να αποσπάσει τον λαό από τα εσωτερικά μελανά σημεία της διακυβέρνησης με το να διεκδικεί και να επεμβαίνει σε ξένα χωράφια. Όταν και αν, ας μην το ελπίσουμε, η άσκηση της εξουσίας από την οργάνωση εκτροχιαστεί και ξεπεράσει τα όρια, οι συνέπειες θα είναι ανυπόστατες και οι πολίτες θα αντιδράσουν. Τότε, όχι μόνο θα χάσει το πολιτικό έδαφος που σκοπεύει να αποκτήσει, αλλά και θα διαγράψει αρνητική πολιτική πορεία. Είναι ύψιστης σημασίας να προστατευτούν τα δικαιώματα των πολιτών και να μην γυρίσουμε εκατονταετίες πίσω που η ανθρώπινη αξία υπονομευόταν.


Αργύρης Ηλιάδης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Θάσου, είναι 19 ετών και είναι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας. Όντας πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, από νεαρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία ενώ, από τα 16 παίρνει μέρος σε προσομοιώσεις των Επιτροπών του ΟΗΕ αλλά και σε δημοτικά - περιφερειακά συμβούλια. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ καθώς και για την  διαχείριση κρίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.