Της Παρή Στεφανή,
Δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες έχουμε κληθεί να αντεπεξέλθουμε σε δύσκολες καταστάσεις. Σίγουρα έχει τύχει – έστω και μία φορά στη ζωή μας – να χάσουμε τη ψυχραιμία μας, να έχουμε θυμώσει και… ίσως να έχουμε χάσει και το δίκιο μας! Αναρωτιόμαστε λοιπόν το εξής: Μήπως ο θυμός τελικά δεν είναι η σωστή επιλογή; Να λοιπόν 5+1 λόγοι μέσα από… αποφθέγματα!
- «Ο καθένας μπορεί να θυμώσει, είναι εύκολο. Αλλά να θυμώσεις με το σωστό άνθρωπο, στο σωστό βαθμό, για το σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με το σωστό τρόπο, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο». Αυτή η φράση ανήκει στον Αριστοτέλη και, πράγματι, όλοι – λίγο πολύ – ταυτιζόμαστε. Μήπως θυμώνουμε κάποιες φορές για το λάθος λόγο; Μήπως όχι με το σωστό τρόπο και με τον σωστό άνθρωπο; Αν προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτά το ερωτήματα, σίγουρα θα μας έρθουν στο μυαλό περιπτώσεις στις οποίες ο θυμός μας ήταν απολύτως λάθος, κάτι για το οποίο μετανιώνουμε, συνήθως αργά.
Ηθικό δίδαγμα: Σκέψου πριν θυμώσεις! Προσπάθησε να μη δουλεύει το στόμα σου πιο γρήγορα από το μυαλό σου!
- Ταυτόχρονα, ας σκεφθούμε το εξής: «Δεν πρέπει να δίνουμε σε ανθρώπους με ηλίθιες απόψεις την ικανοποίηση της οργής μας». Ο Nicolás Gómez Dávila είχε απόλυτο δίκιο, καθώς ακόμη κι όταν θυμώνουμε με τους σωστούς ανθρώπους, στο σωστό βαθμό, για το σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με το σωστό τρόπο, αυτό τους δίνει ικανοποίηση, πιστεύοντας ότι έχουν «κερδίσει».
Ηθικό δίδαγμα: Δεν αξίζουν τον θυμό σου!
- Ο Μπέρτραντ Ράσελ σκέφθηκε το εξής: «Είναι σπατάλη ενέργειας να θυμώνεις με έναν άνθρωπο που συμπεριφέρεται άσχημα, όπως είναι να θυμώνεις με ένα αμάξι που δεν παίρνει μπροστά». Όπως λοιπόν είναι ανώφελο να ασχολούμαστε με αυτοκίνητα που αδυνατούν να λειτουργήσουν, αυτό ακριβώς ισχύει και για τα άτομα που – όπως αποδεικνύεται – δεν αξίζουν τον θυμό μας. Γιατί δεν πρόκειται να αλλάξουν.
Ηθικό δίδαγμα: Είναι ανώφελο να θυμώνεις με άτομα που αδυνατούν – και δεν θέλουν – να καταλάβουν το λάθος τους!
- Ώρα να περάσουμε στη φράση του Alexander Pope, «Το να είσαι θυμωμένος σημαίνει να εκδικείσαι τον εαυτό σου για τα λάθη των άλλων». Από τη στιγμή που ο «άλλος» δεν θα καταλάβει το λάθος του, χάνουμε το χρόνο μας με το να θυμώνουμε. Και όχι απλώς χάνουμε το χρόνο μας, πολύ περισσότερο ο θυμός γυρνάει εναντίον μας. Αν το καλοσκεφθούμε, δεν μοιάζει με μαχαίρι που το κρατάμε από τη λάμα;
Ηθικό δίδαγμα: Αν θυμώνεις, εσύ χάνεις!
- «Ποτέ μην ξεχνάς τι σου λέει κάποιος όταν είναι θυμωμένος», είπε ο Henry Ward Beecher. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές μια λάθος λέξη που θα πεις, μελλοντικά μπορεί να λειτουργήσει εναντίον σου. Πώς θα σου φαινόταν εάν ο άνθρωπος με τον οποίο έχεις θυμώσει από δικό του φταίξιμο, «αύριο» σου υπενθυμίσει την «τότε» λάθος φράση σου σε μια στιγμή που εκείνος θα έχει δίκιο;
Ηθικό δίδαγμα: Όταν θυμώνουμε, μερικές φορές λέμε λάθος πράγματα!
+1. «Για δύο πράγματα δεν πρέπει να θυμώνει ποτέ κανείς: για αυτό που μπορεί να διορθώσει, και για αυτό που δεν μπορεί να διορθώσει», σύμφωνα με τον Thomas Fuller. Εάν μπορείς να διορθώσεις κάτι, για ποιο λόγο να θυμώνεις; Αρκεί η καλή θέληση και η προσπάθεια! Παράλληλα, ακόμη κι αν δεν μπορείς να διορθώσεις κάτι, για ποιο λόγο να θυμώνεις; Είναι απλό! Δύσκολο βέβαια στην πράξη, αλλά ποιος είπε ότι είναι κι ακατόρθωτο;
Θα ήταν καλό λοιπόν να δείχνουμε περισσότερη ψυχραιμία απέναντι στις δύσκολες καταστάσεις. Πάντα βέβαια με συνοδηγό την αισιοδοξία και κυρίως… την ωριμότητα. Το να μην αφήνεις το θυμό να σε καταβάλλει δεν σημαίνει ότι είσαι αδύναμος ή αδιάφορος για το τι συμβαίνει γύρω σου. Αντιθέτως, τότε είσαι πιο δυνατός: Όταν δεν επιτρέπεις σε κανένα αρνητικό συναίσθημα να εισβάλει στον εσωτερικό σου κόσμο. Όταν δεν επιτρέπεις σε κανέναν άνθρωπο που επιδιώκει το θυμό σου να λάβει αυτή την ικανοποίηση. Ο θυμός μονάχα πίσω μπορεί να σε πάει. Ποτέ μπροστά.
Γιατί «δύο τα εναντιώτατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν» ( =«δύο πράγματα είναι αντίθετα στη λήψη μιας σωστής απόφασης, η βιασύνη και η οργή») – Θουκυδίδης.