15.9 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤο μέλλον είναι εδώ!

Το μέλλον είναι εδώ!


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Η παγκόσμια οικονομική και τραπεζική κρίση ήταν, είναι και θα είναι αντικείμενο συζήτησης, σκέψης και μελέτης βαρύνουσας σημασίας. Τα κατάλοιπα από την τελευταία αναζωπύρωση είναι ακόμη ορατά. Η κυκλοφορία χρήματος στην αγορά εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, τα επίπεδα ρευστότητας δεν έχουν αποκατασταθεί και τα όνειρα για οικονομική ευημερία σε όλα τα επίπεδα δείχνουν να απομακρύνονται.

Ανάμεσα στα πολλά προβλήματα που αναδείχτηκαν τα τελευταία χρόνια, το φως της δημοσιότητας συνάντησαν και διάφορες πρωτότυπες, καινοτόμες ιδέες, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο εφαρμόσιμες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί κάθε είδους ψηφιακό χρήμα, με τα κρυπτονομίσματα να απολαμβάνουν μέχρι στιγμής την πρωτιά στην κατηγορία.

Όταν ένας ολόκληρος κόσμος έχει την τάση να στρέφεται προς την ψηφιοποίηση των πάντων, σίγουρα το χρηματοπιστωτικό σύστημα δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο. Παρά τα όποια μελανά σημεία γύρω από τη νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων και την ηθική χρήση τους ως μέσο συναλλαγών, μπορούν να αποτελέσουν έναν ισχυρότατο συμπαίκτη στο πλευρό επιχειρήσεων, ιδρυμάτων και κρατών, στην καταπολέμηση πάσης φύσεως δυσκολιών.

Επειδή, όμως, κανένας αγώνας δεν κερδίζεται στα λόγια, αυτό που πάντοτε καθορίζει το αποτέλεσμα και την επιτυχία από την αποτυχία είναι φυσικά οι πράξεις, τα έργα. Η πολύ ταλαιπωρημένη τους τελευταίους μήνες, Κίνα φαίνεται να πρωτοστατεί και να δείχνει το φωτεινό παράδειγμα προς τη φερόμενη ως πιο προοδευτική Δύση. Παρά το γεγονός πως το μεγαλύτερο ποσοστό ασχολείται μόνο με τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, οι οποίοι μετατέθηκαν για το 2021, υπάρχει και ο θεσμός των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν χώρα στην κινεζική πρωτεύουσα, το Πεκίνο, τον χειμώνα του 2022.

Αρχής γενομένης από την διοργάνωση αυτή, η κινεζική κυβέρνηση σχεδιάζει την ανάληψη μεγάλου μεριδίου της χρηματικής αγοράς από το δικό της ψηφιακό νόμισμα, το ψηφιακό γουάν. Η δοκιμή του εγχειρήματος έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο σε διάφορες πόλης της χώρας και τα πρώτα δείγματα είναι αρκετά αισιόδοξα. Έστω και αν πρόκειται για ένα ψηφιακό νόμισμα, οι πλευρές εξακολουθούν να είναι δύο. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει η είσοδος του ψηφιακού γουάν να γίνει βιαστικά και φυσικά, η χρήση του θα υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς έτσι, ώστε να μην επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στο ήδη υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Από τη μία πλευρά, η ύπαρξη ενός νέου νομίσματος τέτοιου τύπου, θα λειτουργήσει ως ένα επιπλέον εποπτικό μέσο, αφού καμία συναλλαγή δε μπορεί να παραγραφεί. Η μείωση παράνομων δραστηριοτήτων και φυσικά η πάταξη της φοροδιαφυγής, που ανέκαθεν απασχολούσαν όλα τα κράτη, αναμένεται να γνωρίσουν σημαντική βελτίωση, αν όχι καθολική εκπλήρωση. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται προσοχή γιατί παρά την ένεση στην οικονομία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εξαλειφθεί το φυσικό χρήμα όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε το πλήγμα στη ρευστότητα των τραπεζών και στις διάφορες λειτουργίες τους, όπως η χορήγηση δανείων, θα είναι τεράστιο.

Σε συνέχεια όσων προαναφέρθηκαν, κομβική θα είναι η ύπαρξη τυχόν ανταγωνιστών. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους αρκετές εφαρμογές και συστήματα που επιτρέπουν στους χρήστες να εκτελούν οποιαδήποτε συναλλαγή μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κίνητρο είναι αυτό που θα κρίνει την απήχηση του προϊόντος. Ένα ποσοστό απαλλαγής από φόρους ή ενδεχομένως επιδοτήσεις και εκπτώσεις μέσω της χρήσης του νέου γουάν, σίγουρα, θα συγκινήσουν αρκετούς δυνητικούς χρήστες.

Συμπερασματικά, για κάθε κρίση, για κάθε πρόβλημα, υπάρχει λύση. Η τεχνολογία που χαίρει ραγδαίας ανάπτυξης μέρα με τη μέρα ίσως είναι το κλειδί για την επιτυχία, το φως στο τούνελ. Σε θεωρητικό επίπεδο, οι ιδέες είναι πολλές κι ενδιαφέρουσες, όμως αν δεν τεθούν επί τάπητος, αν δε δοκιμαστούν, τότε δεν πρόκειται να είναι τίποτα παραπάνω από λόγια του αέρα. Η Κίνα το έκανε, οι υπόλοιποι πότε;


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.