Της Ιωάννας Χατζηαντωνίου,
Πολλοί είναι οι Έλληνες της διασποράς οι οποίοι καταφέρνουν να ανορθώνουν το εθνικό μας ανάστημα, ακόμα και σε δύσκολες εποχές σαν αυτές που διανύουμε. Μία από αυτούς είναι και η Ελληνοαμερικανίδα Ναταλία Λινού, εκτελεστική διευθύντρια στο Κέντρο για την Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Xavier Bagnoud στο Harvard. Από μόνη της η διάκριση αυτή είναι αρκετή για να κάνει περήφανο τον ελληνικό λαό για τα «ξενιτεμένα του παιδιά». Το κερασάκι στην τούρτα, ωστόσο, αποτέλεσε η επιλογή της Λινού να δηλώσει υποψηφιότητα για την ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων από τη Μασαχουσέτη.
Γεννημένη στο Ohio, η Ναταλία Λινού κατέχει τον τίτλο της διδάκτωρ στην Κοινωνική Επιδημιολογία, γεγονός που την ανέδειξε στο αμερικανικό προσκήνιο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Πιο συγκεκριμένα, η εξειδίκευσή της στην κοινωνική πτυχή των επιδημιών -αλλά και λοιπών ζητημάτων υγείας- την κατέστησε κατάλληλη για να σχολιάσει και να διευκρινίσει το ζήτημα των κοινωνικών ανισοτήτων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, σε μια συνέντευξη τύπου στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρθηκε στις διάφορες εθνικές μειονότητες και τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στο φως τις δομικές διακρίσεις που υπάρχουν στην αμερικανική κοινωνία και τον «υποβόσκοντα» ρατσισμό. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά: «Ο ρατσισμός σκοτώνει εμφανώς μέσω της αστυνομικής βίας. Επίσης, σκοτώνει εμμέσως σε όρους των όσων βλέπουμε με τον COVID, όσων βλέπουμε σε όρους ανισοτήτων θνησιμότητας μητέρων και ανισοτήτων θνησιμότητας βρεφών».
Στα τέλη Μαΐου μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter, η Ναταλία Λινού, δήλωσε και επίσημα την υποψηφιότητά της για τη μοναδική θέση που προσφέρει η τέταρτη περιφέρεια της πολιτείας της Μασαχουσέτης για το σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Έχοντας συλλέξει τις απαραίτητες 1000 υπογραφές κατοίκων της περιφέρειάς της που τάσσονται υπέρ των Δημοκρατικών ή των Ανεξάρτητων, η Λινού κατάφερε να κερδίσει τη θέση της στο ψηφοδέλτιο κερδίζοντας πρώτα την εμπιστοσύνη του λαού στο όραμά της.
Με βασικό της στόχο να συνεισφέρει με μια επιστημονική φωνή υπέρ της ισότητας στο αμερικανικό νομοθετικό έργο, η Ναταλία Λινού αποφάσισε να κατέβει στις εκλογές με το Δημοκρατικό Κόμμα κυνηγώντας τη θέση που αφήνει ελεύθερη ο Joe Kennedy III, εγγονός του εκλιπόντος Robert (Bobby) Kennedy. Ο ίδιος έχοντας ήδη εκτίσει 8 χρόνια στη Βουλή έθεσε υποψηφιότητα για τη Γερουσία, όπως «συνηθίζεται» στην οικογένειά του.
Η Λινού, λοιπόν, είδε την ευκαιρία και δε δίστασε να τοποθετήσει το όνομά της στο ψηφοδέλτιο. Αποβλέποντας κυρίως στην επίλυση ζητημάτων κοινωνικής ανισότητας με τα οποία έχει ασχοληθεί σε βάθος, η Ελληνοαμερικανίδα επιστήμων επιθυμεί να εισακουστεί και μια φωνή πιο επιστημονικά προσανατολισμένη στους κόλπους της νομοθετικής εξουσίας, πάντοτε όμως με άξονα το ανθρωπολογικό στοιχείο. Μάλιστα, η ίδια σχολιάζοντας τη μέθοδο αντιμετώπισης της παρούσας πανδημίας, δήλωσε πως η τύχη της δημόσιας υγείας του αμερικανικού λαού θα έπρεπε να αποτελεί ζήτημα που διαχειρίζονται ειδικοί επιστήμονες, θίγοντας με αυτόν τον τρόπο την απαξιωτική στάση που επέδειξε ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump απέναντι στις φωνές των επιστημόνων και των ανθρώπων που έχουν έρθει άμεσα και σε βάθος σε επαφή με το αντικείμενο της υγείας. Άλλωστε, αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός τοις πάσι πως οι ανθρώπινες ζωές δε θα έπρεπε να αποτελούν «παιχνίδι» της πολιτικής και των θεωριών, αλλά να αντιμετωπίζονται με τον δέοντα σεβασμό και την προσήκουσα προσοχή.
Η σχετικά μικρή της ηλικία -για τα πολιτικά αξιώματα- αλλά και η πολύχρονη εμπειρία της στη δημόσια υπηρεσία για την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα -με αποκορύφωμα τη συμβολή της στη διαχείριση της κρίσης με τον ιό Ebola στη Νέα Υόρκη- την διαφοροποιούν σε μεγάλο βαθμό από τους λοιπούς ανταγωνιστές της, δίνοντάς της μία περαιτέρω ώθηση στο ψηφοδέλτιο. Ακόμα, η ιδιότητά της ως εργαζόμενη μητέρα στους κόλπους του επιστημονικού κόσμου έχει κερδίσει τόσο τον τοπικό πληθυσμό, ο οποίος συνεισφέρει έμμεσα αλλά και άμεσα στην καμπάνια της, όσο και επιστήμονες λοιπών εξαίρετων αμερικανικών Πανεπιστημίων της Βοστώνης.
Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, πως στην Πολιτεία της Ναταλίας Λινού, μια θέση στη Γερουσία κατέχει η Elizabeth Warren, πρώην υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές. Η Warren πολλάκις έχει εκφραστεί υπέρ της ισότητας των φύλων αλλά και έχει προσπαθήσει να παροτρύνει το γυναικείο φύλο να συμμετέχει στα κοινά και να κάνει το βήμα προς κομβικές θέσεις ισχύος. Οι δύο γυναίκες μπορεί να μην έχουν έρθει δημοσίως σε επαφή ακόμα, ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η πιθανότητα η Γερουσιαστής Warren να ενισχύσει και να προωθήσει την Ελληνοαμερικανίδα με την εκστρατεία της για τη θέση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πέραν τούτου, η Warren βρίσκεται και στη λίστα πιθανών υποψηφίων για τη θέση της Αντιπροέδρου με τον Joe Biden, καθώς ο ίδιος έχει δεσμευτεί στην ύπαρξη ενός γυναικείου ονόματος στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο δικό του. Η προώθηση, λοιπόν, μιας ανερχόμενης προσωπικότητας, η οποία έχει συνεισφέρει τόσα πολλά στον κλάδο της κοινωνικής επιστήμης υγείας, αλλά και στον αγώνα για την κατάργηση των ανισοτήτων και την ανατροπή του δομικού ρατσισμού, ενός φαινομένου άρρηκτα συνδεδεμένου με την αμερικανική κοινωνία, μπορεί μόνο να βοηθήσει τη Warren.
Αλλά προς το παρόν ας δούμε: πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η Ναταλία Λινού στην κούρσα για μια θέση στο Κογκρέσο;
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- Coronavirus (COVID-19): Press Conference with Natalia Linos, 06/02/20, Harvard T.H. CHAN School of Public Health, https://www.hsph.harvard.edu/news/features/coronavirus-covid-19-press-conference-with-natalia-linos-06-02-20/
- Η Ναταλία Λινού υποψήφια για το Κογκρέσο των ΗΠΑ, Πρώτο Θέμα, https://www.protothema.gr/world/article/1009294/i-natalia-linou-upopsifia-gia-to-kogreso-ton-ipa/
- Η Ελληνίδα που έχει βάλει τις ανισότητες στο μικροσκόπιο, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, https://www.kathimerini.gr/1044724/article/epikairothta/ellada/h-ellhnida-poy-exei-valei-tis-anisothtes-sto-mikroskopio
- Natalia Linou, Twitter, https://twitter.com/natalialinou
Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.