12 C
Athens
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Αντρέ Μαρί Αμπέρ

In Memoriam: Αντρέ Μαρί Αμπέρ


Του Κωνσταντίνου-Ειρηναίου Σταμούλη,

Ο Αντρέ Μαρί Αμπέρ υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Γάλλους φυσικούς και μαθηματικούς που έζησαν τον 19ο αιώνα. Παρά τα πολυάριθμα επιτεύγματά του, αυτό που έμελλε να του δώσει μια θέση στην ιστορία ήταν η θεμελίωση του ηλεκτρομαγνητισμού μέσω της θεωρίας του που αποδείκνυε ότι τα ηλεκτρικά ρεύματα παράγουν τα μαγνητικά πεδία. Προς τιμήν του μάλιστα έλαβε το όνομά της η μονάδα μέτρησης της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος (Ampere) στο διεθνές σύστημα (S.I.).

Ο σπουδαίος επιστήμονας γεννήθηκε στη Λυών στις 20 Ιανουαρίου 1775. Ήταν γιος ενός εύπορου αξιωματούχου και μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με φιλελεύθερες αρχές. Από το οικογενειακό του περιβάλλον άλλωστε αφομοίωσε σε βάθος τις αρχές του Διαφωτισμού και έμαθε να αγαπά το διάβασμα και τις ανακαλύψεις. Ο νεαρός Αμπέρ περνούσε πολλές ώρες της ημέρας του στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του, με αποτέλεσμα να διευρύνει τα ενδιαφέροντά του σε πολλούς επιστημονικούς κλάδους. Αυτό φάνηκε και στην επιστημονική του πορεία, αφού το έργο του αναπτύχθηκε σε τομείς όπως η φυσική, η ανατομία, η βιολογία, η βοτανική, η γλωσσολογία, τα μαθηματικά, η ποίηση, η φιλολογία, η φιλοσοφία και η χημεία. Γίνεται λοιπόν, σαφές ότι ο Γάλλος επιστήμονας είχε μία πράγματι ευρεία εικόνα του κόσμου της επιστήμης και ενδιαφερόταν τόσο για τις θεωρητικές όσο και για τις θετικές επιστήμες. Η αγάπη του όμως για τις φυσικές επιστήμες δεν ήταν δυνατόν να κρυφτεί. Από μικρός ξεχώριζε για τις ικανότητές του στα μαθηματικά. Μάλιστα, έφτασε σε σημείο να δημιουργεί δικές του επιστημονικές θεωρίες από μικρή ηλικία. Δύο από αυτές τις παρουσίασε σε ηλικία 13 ετών στην Ακαδημία Επιστήμης της Λυών.

Από το 1797 μέχρι το 1802, ο Αμπέρ παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα φυσικής και μαθηματικών και παράλληλα εργαζόταν ως καθηγητής σε σχολείο της Λυών. Το 1809 έγινε καθηγητής στο Πολυτεχνείο μέχρι και το 1828. Σε αυτά τα χρόνια εξελίχθηκε και ο ίδιος, φτάνοντας το 1820 στη διατύπωση της θεωρίας της ηλεκτροδυναμικής αναφορικά με την αλληλεπίδραση των αγωγών που διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύμα. Τον Αύγουστο του 1820 ο Χανς Κρίστιαν Έστερντ πραγματοποίησε ένα πείραμα ένωσης ηλεκτρισμού και μαγνητισμού. Η επιτυχημένη έκβαση του πειράματος αυτού ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον επιστήμονα στα Λατινικά. Η εξέλιξη αυτή σκόρπισε ενθουσιασμό στον επιστημονικό κόσμο της Ευρώπης. Πλήθος επιστημόνων άρχισε να προσπαθεί να εξελίξει ακόμα περισσότερο τα ευρήματα του Έστερντ. Ο Αμπέρ δεν αποτέλεσε εξαίρεση και έτσι, βασιζόμενος στα υπάρχοντα δεδομένα καινοτόμησε αποδεικνύοντας την αλληλεπίδραση ηλεκτρισμού-μαγνητισμού, μετρώντας μάλιστα και την αντίστοιχη δύναμη η οποία έλαβε όπως προαναφέραμε τιμητικά το όνομά του.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Αντρέ Μαρί Αμπέρ ασχολήθηκε με την ταξινόμηση όλων των ανθρώπινων γνώσεων. Καρπός αυτής της ενασχόλησης αποτέλεσε ένα δίτομο έργο με τίτλο «Πραγματεία για την φιλοσοφία των επιστημών». Έχοντας σημειώσει μία σπουδαία επιστημονική διαδρομή, ο Αντρέ Μαρί Αμπέρ άφησε την τελευταία του πνοή στις 10 Ιουνίου του 1836 στη Μασσαλία και τάφηκε στο κοιμητήριο της Μονμάρτης.


Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.