11.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΝότης Μηταράκης: «Οργανωμένη αποσυμφόρηση των νησιών»

Νότης Μηταράκης: «Οργανωμένη αποσυμφόρηση των νησιών»


Της Χριστίνας Μαυρέα, 

Μετά από πολλές συζητήσεις και διενέξεις έφτασε η ώρα να εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις σχετικά με τη διακοπή παροχών στους πρόσφυγες, καθώς και η προβλεπόμενη έξωσή τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν στο δρόμο, από τις αρχές Ιουνίου, περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες. Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πραγματοποιηθούν 50.000 αποχωρήσεις από τις δομές φιλοξενίας και τα ξενοδοχεία που λειτουργούν για τους αιτούντες για άσυλο.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ο Νότης Μηταράκης επεσήμανε ότι προτεραιότητα, είναι να γίνει ένας γρήγορος διαχωρισμός αυτών που δικαιούνται προσφυγικού προφίλ από τους οικονομικούς μετανάστες. «Τα ξενοδοχεία θα κλείσουν έως τέλος του χρόνου. Η υπηρεσία ασύλου θα προχωρήσει στην επίδοση 40.000 αποφάσεων εκ των οποίων το 60% είναι θετικές, δηλαδή οι άνθρωποι κρίνονται πρόσφυγες οπότε και θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις δομές φιλοξενίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. Σύμφωνα με τον κύριο Μηταράκη όσοι λάβουν αρνητική απόφαση προβλέπεται να αποχωρήσουν από τις δομές. «Έτσι θα υπάρχουν θέσεις για να μπορέσουν να μεταφερθούν άνθρωποι από τα νησιά αλλά και για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη αύξηση ροών σε λελογισμένα επίπεδα, το καλοκαίρι», διευκρινίζει ο Υπουργός. Από τις σημερινές 92 δομές, οι 60 που λειτουργούν σε ξενοδοχειακές μονάδες θα κλείσουν μέσα στο 2020 και οι διαμένοντες θα μεταφερθούν σε άλλες δομές ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «από το σύνολο των 92 δομών που υπάρχουν στην ενδοχώρα, στόχος μας είναι να κλείσουμε τουλάχιστον 60 δομές της ηπειρωτικής Ελλάδος μέχρι τέλος του έτους».

Απαντώντας, ακόμη, σε σχετικό ερώτημα για την αισθητή μείωση των μεταναστευτικών ροών τους τελευταίους μήνες ο Υπουργός εξήγησε, ότι «χάρη στη διαρκή παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού αυτές οι βάρκες, οι οποίες ξεκινάνε από την Τουρκία, τελικά γυρίζουνε και δεν προσπαθούν να περάσουν τη μέση γραμμή», με αποτέλεσμα, όπως είπε, «ειδικά μετά τα έκτακτα μέτρα του ΚΥΣΕΑ να έχουμε περιορίσει πάνω από 90% τις ροές στη χώρα μας και πλέον είναι η εξαίρεση η άφιξη μιας βάρκας παρά ο καθημερινός κανόνας». Μέσα στο 2020, συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα εισαχθούν συστήματα εισόδου-εξόδου με κάρτες με βιομετρικά στοιχεία και θα εγκατασταθεί ασύρματο ίντερνετ για την ψηφιακή επίδοση των αποφάσεων ασύλου. Όσο αφορά τα νησιά, θα παρέχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας μέσα στις δομές, για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Τόνισε τέλος ότι «στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε πλέον πολλές νέες δομές. Θεωρούμε ότι μέσα στο 2020 ο αριθμός των δομών θα είναι λιγότερος στο τέλος του χρόνου, σημαντικά λιγότερος από αυτόν που υπήρχε πριν από 1,5 χρόνο. Στόχος μας είναι η αποσυμφόρηση και των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδος».

Όσον αφορά τους διοικητές των δομών φιλοξενίας, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τους χαρακτήρισε, ως «αιχμή του δόρατος της μεταναστευτικής πολιτικής», κατά τον χαιρετισμό του στο εκπαιδευτικό σεμινάριο των 32 διοικητών στις υφιστάμενες δομές Προσωρινής Φιλοξενίας στην ενδοχώρα. «Θα είναι η πρώτη φορά, που οι δομές θα έχουν διοικητές, οι οποίοι θα αναφέρονται κατευθείαν στην ελληνική Πολιτεία», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Η επιλογή των διοικητών έγινε, σύμφωνα με τον Υπουργό, σύμφωνα τόσο με τα τυπικά τους προσόντα και την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στη διοίκηση των δομών, όσο και στην ικανότητά τους να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας και με τους διαμένοντες αιτούντες άσυλο και με τις τοπικές κοινωνίες. Μέχρι και τώρα, το 82% της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης διαχειρίζονταν οι διεθνείς οργανισμοί και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις. «Επιλογή μας είναι η συνεργασία με τους μόνιμους υπαλλήλους του υπουργείου, τους συμβασιούχους και τους 220 νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους της υπηρεσίας ασύλου, με τους νέους διοικητές των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας», εξήγησε ο κύριος Μηταράκης. Τους νέους διοικητές περιμένουν 40.000 αποφάσεις, θετικές ή αρνητικές, που θα πρέπει να επιδώσουν στις δομές.

Οι κόντρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με την εύρεση λύσης για τους πρόσφυγες συνεχίζονται. Η αντιπολίτευση κατηγορεί από πλευράς της την κυβέρνηση ότι εθελοτυφλεί απέναντι στην πραγματική ανάγκη των ανθρώπων να ξεφύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες και την αθλιότητα, με την κυβέρνηση να απαντά πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει «επιλεκτική μνήμη». «Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση αντί να διεκδικήσει λόγω εκτάκτων συνθηκών περισσότερα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την συνέχιση παραμονής αυτών των ανθρώπων σε ασφαλείς συνθήκες, προτιμά να γεμίσουν οι πλατείες άστεγες οικογένειες προσφύγων. Με ότι αυτό θα συνεπάγεται για την εκ νέου εξαθλίωσή τους αλλά και τους κινδύνους εξάπλωσης του κορωνοϊού. Έτσι θα υποκινήσουν νέο κύμα ξενοφοβίας ακριβώς με την απειλή της πανδημίας. Ταυτόχρονα αντί με τα χρήματα που έχουν ήδη δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διευρυνθούν και να συνεχιστούν τα ενταξιακά προγράμματα όπως το ΗΛΙΟΣ, καταγγέλλεται από διεθνή οργανισμό η  κακοδιαχείριση και διασπάθιση των κονδυλίων από μηχανισμούς μετακλητών του κυρίου Μηταράκη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία, αναφέρει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει «επιλεκτική μνήμη», σχολιάζοντας την κριτική που της ασκήθηκε όσον αφορά την αποχώρηση των 11.237 αναγνωρισμένων προσφύγων από διαμερίσματα, δομές φιλοξενίας και ξενοδοχεία. Υπενθυμίζουν, ακόμη, ότι «το πρόγραμμα εξόδου από τις δομές τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά από τον τότε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κύριο Βίτσα. Κατ’ εφαρμογή σχετικών εγγράφων και υπουργικών αποφάσεών του, αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του 2.500 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» και συνολικά 10.000 από θέσεις στέγασης». Το υπουργείο προσθέτει πως «οι δικαιούχοι ασύλου απολαμβάνουν ίδια δικαιώματα, αλλά και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με το σύνολο των Ελλήνων πολιτών».


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστίνα Μαυρέα
Χριστίνα Μαυρέα
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, Κρήτης. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Μεγάλες της αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.