12.8 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΙταλία: Επιτακτική ανάγκη για «επανεκκίνηση»

Ιταλία: Επιτακτική ανάγκη για «επανεκκίνηση»


Του Αργύρη Ηλιάδη,

Μετά από μια πολύπαθη περίοδο με κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, η Ιταλία δηλώνει έτοιμη για την επανεκκίνηση της οικονομίας ανοίγοντας τα σύνορά της στο παγκόσμιο τουριστικό κοινό. Το πρώτο βήμα που μαρτυρά την ασφαλή και θετική της πορεία, ενάντια στην έξαρση της πανδημίας, έγινε έξι μέρες πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων για τους πολίτες της. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του Νότου για την ελεύθερη κινητικότητα (καθώς μετρούσαν τα λιγότερα κρούσματα), επιχειρήθηκε να εξασφαλισθεί η ομοφωνία με καταγραφή των «εγχώριων τουριστών» και εργαζομένων που φθάνουν από τις βόρειες περιοχές.

Ο Ιταλός υπουργός υπεύθυνος για περιφερειακά θέματα, Φραντσέσκο Μπότσια, σε δήλωσή του αν και φάνηκε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα της χώρας, θέλησε να υπενθυμίσει τα μελανά σημεία της ιστορίας: «Η σημερινή είναι μια σημαντική κατάκτηση. Τα καταφέραμε, με την θυσία όλων, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα θύματα, και τους γιατρούς και νοσοκόμους οι οποίοι εργάστηκαν με εντυπωσιακό, απίστευτο τρόπο».

Με γνώμονα τις παραπάνω εξελίξεις, αρχίζει και επίσημα η «τρίτη φάση». Σύμφωνα με το τρίτο στάδιο για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η τήρηση της απόστασης (ενός μέτρου σε εστιατόρια και καφετέριες) μεταξύ των ατόμων παραμένει υποχρεωτική. Στις παραλίες οι οποίες οργανώνονται για να υποδεχτούν κόσμο, η απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες θα είναι οκτώ (8) μέτρα, ενώ η χρήση της μάσκας επιβάλλεται σε κλειστούς χώρους. Τα μέτρα μοιάζουν λογικά για τη διατήρηση της ασφάλειας δεδομένου και της έκτασης του ιού. Η Ιταλία είναι από τις χώρες που μέτρησε πολλούς θανάτους, αλλά και συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες που γεννήθηκαν μέσα από τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας.

Επιπλέον, η Ιταλική Δημοκρατία δηλώνει έτοιμη να υποδεχτεί τουρίστες από όλο τον κόσμο. Είναι φανερά αποδεκτό πως η Ιταλία αποτελεί μεγάλο πόλο έλξης τουριστών και η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τουριστική κινητικότητα. Ας μην ξεχνάμε πως η «καρδιά» της μόδας χτυπά στην Ιταλία – αν δεν υπάρξει κατανάλωση από τους επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι οίκοι θα απολύσουν δυναμικό προσωπικό, θα προβούν σε απελευθερώσεις καταστημάτων που στεγάζουν τα προϊόντα τους και η ιταλική κυβέρνηση θα στερηθεί μεγάλα ποσά.

Τα πράγματα στη Ρώμη δε φαντάζουν τόσο ρομαντικά και εκλεπτυσμένα όπως παλιά. Από τα 1.250 ξενοδοχεία που φιλοξενεί, έχουν ανοίξει μόνο τα 40 λόγω της αβεβαιότητας για τον αριθμό των ατόμων που θα καταφθάσουν. Αν και ο αριθμός των θανόντων έχει μειωθεί σε 55 – 60 άτομα ημερησίως, γειτονικές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ελβετία και η Αυστρία δε συνιστούν στον λαό τους να περάσει τις φετινές διακοπές δίπλα στα όμορφα μέρη και αξιοθέατα της Ιταλίας. Μάλιστα, η γειτονική Ισπανία οδεύει αισιόδοξα προς το άνοιγμα των συνόρων στις 22 Ιουνίου.

«Το άνοιγμα της χώρας μας επιτρέπει να δείξουμε στα ξένα κράτη μια ενωμένη και συμπαγή Ιταλία, στο εσωτερικό της οποίας μπορεί κανείς να κινηθεί πλέον ελεύθερα», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο. Είναι, όμως, εφικτή η ασφαλής περιπλάνηση ανάμεσα στα εμβληματικά κτίρια της Ιταλίας; Ο Τύπος και τα ΜΜΕ της Ιταλίας υπογραμμίζουν τη σημασία να εντοπίζεται σε κάθε περιφέρεια πιθανή εστία μετάδοσης του ιού και να αντιμετωπίζεται άμεσα. Κατά τη μετακίνηση πολιτών και εργαζομένων υψηλής ταχύτητας που συνδέουν Βορρά με Νότο, η θερμομέτρηση των επιβατών είναι αναγκαία.

Είναι επιτακτική η ανάγκη για ένα σχέδιο επανεκκίνησης της χώρας και της οικονομικής κινητικότητας. Η Ιταλία ασφυκτιά από το μεγάλο ποσοστό ανεργίας που άφησε πίσω η πανδημία. Μαγικό φίλτρο και μηχανή του χρόνου δεν υπάρχει, παρά μονό σωστοί οικονομικοί και πολιτικοί ελιγμοί. Η τουριστική περίοδος περνά απρόσμενα μεγάλη κρίση που δύσκολα θα ξεπεραστεί. Το ερώτημα που έχει γεννηθεί τις ημέρες της υγειονομικής κρίσης δεν είναι πως θα αποταμιεύσω τα χρήματά μου για να πάω διακοπές, αλλά αν θα ξεπεράσω τους φόβους μου. Άραγε, η Ιταλία θα μπορέσει γρήγορα να κερδίσει την εμπιστοσύνη χιλιάδων τουριστών αποπνέοντας ασφάλεια και εμπιστοσύνη;

Ας μην ξεχνάμε πως στις αρχές των περιοριστικών μέτρων οι κάτοικοι της Νότιας Ιταλίας τραγουδούσαν μαζί για να χρωματιστούν θετικά οι γκρίζες μέρες της καραντίνας, ενώ τώρα όχι μόνο δεν είναι δεμένοι με το σύνθημα «Andra tutto bene», δηλαδή «Όλα θα πάνε καλά», αλλά φοβούνται να μη βυθιστούν περισσότερο στη φτώχεια. Η ανεργία στην Ιταλία ανέρχεται σε 6,3% (εν μέσω του αυστηρού lockdown άγγιξε το 8,4%), ποσοστό που έχει να εμφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια. Σε απόλυτους όρους πρόκειται για πτώση 274.000 θέσεων εργασίας.


Αργύρης Ηλιάδης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Θάσου, είναι 19 ετών και είναι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας. Όντας πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, από νεαρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία ενώ, από τα 16 παίρνει μέρος σε προσομοιώσεις των Επιτροπών του ΟΗΕ αλλά και σε δημοτικά - περιφερειακά συμβούλια. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ καθώς και για την  διαχείριση κρίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.