Του Κωνσταντίνου-Ειρηναίου Σταμούλη,
Η Ντόροθι Πάρκερ ήταν διάσημη Αμερικανίδα ποιήτρια, δημοσιογράφος και κριτικός, γνωστή για το χιούμορ της και τον ιδιαίτερα σαρκαστικό χαρακτήρα της. Γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1893 στο Νιού Τζέρσεϋ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και γρήγορα ασχολήθηκε με την ποίηση και την σάτιρα ως μέσο έμπνευσης και εκδήλωσης, με τρόπο παραγωγικό, του ιδιαίτερου αυτού χαρακτήρα της.
Η διάσημη ποιήτρια ήταν μέλος μιας τυπικής μεσοαστικής Αμερικανικής οικογένειας και είχε αρκετά δύσκολα παιδικά χρόνια. Αυτό την οδήγησε στο να υιοθετήσει από νωρίς έναν δικό της τρόπο μετάφρασης της καθημερινότητας και του ρεαλισμού της πραγματικότητας. Έτσι, καλλιέργησε προοδευτικές απόψεις για την εργασία, τη θέση της γυναίκας και τη διάρθρωση της κοινωνίας. Η Πάρκερ υπήρξε ανάμεσα στους διανοούμενους ποιητές, δοκιμιογράφους και συγγραφείς που υποστήριξαν την αθωότητα των αναρχικών Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βινστέτι το 1921. Στην κριτική της για το θεατρικό έργο «Η λίμνη» το 1933 με πρωταγωνίστρια την Κάθριν Χέμπορν, η Ντόροθι Πάρκερ, εξέφρασε την περίφημη ρήση της «έτρεξε το φάσμα των συναισθημάτων από το Α μέχρι το Β».
Το Μάιο του 1939, η ίδια, αποτελεί βασικό ιδρυτικό μέλος του περιοδικού «Ισότητα» (για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων), μαζί με άλλες γνωστές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών όπως ο συγγραφέας Ντάστελ Χάμετ ή η θεατρικός Λίλιαν Χέλμαν. Το 1942, η Πάρκερ έχοντας γίνει περισσότερο αναγνωρίσιμη, συνεργάζεται με τον «άρχοντα του σασπένς», τον Άγγλο σκηνοθέτη και παραγωγό Άλφρεντ Χίτσκοκ, στα πλαίσια της ταινίας «Σαμποτέρ», μια ταινία όπου διαφαίνονταν η φύση του ναζισμού και ο τρόπος με τον οποίο εισχωρούσε και δρούσε στον εργασιακό χώρο.
Πολλά από τα ποιήματά της έκρυβαν βαθύτερα νοήματα και έγιναν ευρέως γνωστά. Κάποια από αυτά είναι η «Ανακεφαλαίωση», το «Ένα μικρό τραγούδι» και το «Ένα τέλειο τριαντάφυλλο». Ακολουθεί αναλυτικά το τρίτο…
ONE PERFECT ROSE. ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ.
Μόνο ένα, λουλούδι μου ʼστειλε
από τότε που γνωριστήκαμε.
Τον πιο τρυφερό πληροφοριοδότη, διάλεξε.
Κατευθείαν στην καρδιά, αμόλυντο,
ακόμα μύριζε την πρωινή δροσιά.
Ένα «τέλειο» τριαντάφυλλο.
Την γνώριζα την γλώσσα των λουλουδιών,
«τα ευαίσθητά μου φύλλα, κρύβουν μέσα την καρδιά του» έλεγε.
καιρό τώρα, ο έρωτας, το πήρε πια το φυλακτό του.
αυτό το ένα, «τέλειο» τριαντάφυλλο.
Γιατί ποτέ, κανείς δεν μου ʽστειλε εμένα,
μια τέλεια λιμουζίνα, αναρωτιέμαι;
Α! Όχι! Εμένα η τύχη μου είναι πάντα,
μόνο να μου στέλνουν,
ένα «τέλειο» τριαντάφυλλο.
Στη ζωή της η Ντόροθι Πάρκερ έκανε πολλές απόπειρες αυτοκτονίας. Ο θάνατος την βρήκε τελικά στις 7 Ιουνίου του 1967 στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 74 ετών. Λίγο καιρό μετά τον θάνατό της ανακαλύφθηκε ότι είχε αφήσει μεγάλη περιουσία στον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ για να συνεχίσει τους κοινωνικούς αγώνες. Στον τάφο της βρίσκεται χαραγμένη η φράση: «Συγχωρήστε τη σκόνη μου».
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.