10.9 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: Η είδηση επέκτασης του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ...

Financial Report: Η είδηση επέκτασης του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ώθησε το Χρηματιστήριο προς τις 680 μονάδες


Του Άγγελου Μαρίνου,

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν μία από τις πλέον ελπιδοφόρες για το Χρηματιστήριο Αθηνών, έπειτα από την εξάπλωση της πανδημίας. Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να φτάσει στο όριο των 680 μονάδων, θέτοντας βάση για το άλμα άνω των 700. Επιπλέον, ο ανεβασμένος τζίρος αποτυπώνει μία βελτίωση του προφίλ αξιοπιστίας της ελληνικής αγοράς συνολικά.

Το θετικό φορτίο που «σήκωσε» το χρηματιστήριο, οφειλόταν κυρίως στο βελτιωμένο διεθνές κλίμα. Η αύξηση του προϋπολογισμού του εκτάκτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP), ήταν μία από τις βασικές ειδήσεις που ενίσχυσε το χρηματιστήριο. Ακόμα και πριν την πραγματοποίηση της ανακοίνωσης, η προσμονή της αγοράς για την εν λόγω κίνηση της ΕΚΤ έδωσε την ενίσχυση αυτοπεποίθησης που χρειάζονταν οι αγοραστές. Ο νέος προϋπολογισμός θα είναι μεγαλύτερος του προηγούμενου κατά 600 δισ., φτάνοντας δηλαδή τα 1,350 τρισ. συνολικά. Η υποστήριξη αυτή έφερε διττή σημασία για το χρηματιστήριο.

Πρωτίστως, ώθησε προς τα πάνω τις ευρωπαϊκές αξίες άμεσα, με έμμεσο αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος εντός του οποίου μπόρεσε το χρηματιστήριο να ανέλθει. Δευτερογενώς, ενίσχυσε το μακροπρόθεσμο προφίλ της χώρας μας, ορίζοντας με περισσότερη ευκρίνεια το μονοπάτι για μία συμπαγή, σταθερή άνοδο του χρηματιστηρίου στη συνέχεια.

Υπάρχουν λόγοι, βέβαια, που η αγορά δεν έχει εκφράσει ακόμα κάποιου είδους έξαρση. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα εμφανίσει έντονη διακύμανση το επόμενο διάστημα. Λόγω της βαθιάς καθίζησης που υπέστησαν οι μετοχές το προηγούμενο διάστημα, υπάρχει έντονη τάση για συνέχεια στο θετικό ράλι του χρηματιστηρίου. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν οι τράπεζες θα μπορέσουν να ξεφύγουν από το εύρος συσσώρευσης τους, στο οποίο έχουν εγκατασταθεί εδώ και ένα τρίμηνο. Εικάζεται ότι οι δύο αυτές αντίρροπες δυναμικές τάσεις, η τάση για άνοδο των αξιών συνολικά, έναντι της αμφιβολίας που αφορά στον χρηματοοικονομικό τομέα, θα δημιουργήσουν έντονες τάσεις μεταβολής στο προσεχές διάστημα.

Οι εβδομάδες, λοιπόν, που ακολουθούν έχουν μεγάλη βαρύτητα. Ο τραπεζικός τομέας ναι μεν ανήλθε κατά 15,8% κατά το πενθήμερο των συνεδριών, ωστόσο είναι ακόμη άγνωστο αν θα βρει στήριξη και για τη συνέχεια. Ακόμα δε και αν καταφέρει να ξεπεράσει τις ευνοϊκότερες προσδοκίες την επόμενη εβδομάδα, ουδείς θα δήλωνε με αυτοπεποίθηση ότι αυτή η τάση θα συνεχιζόταν με βάση τις παρούσες διαθέσιμες πληροφορίες.

Πέραν της αύξησης του πακέτου στήριξης, υπήρξαν και άλλα θετικά στοιχεία που επηρέασαν την αγορά. Η μείωση των ομολογιακών αποδόσεων στον ευρωπαϊκό χώρο συνολικά, αλλά και στην Ελλάδα συγκεκριμένα, ήταν ένας πολύ σημαντικός παράγοντας αυτής της εβδομάδας. Η απόδοση του Ελληνικού ομολόγου βρισκόταν στα επίπεδα του 1,36% την Παρασκευή, μία εμφανής διαφορά από το 4% που είχε φτάσει τον Μάρτιο, τη περίοδο που ανακοινώθηκε το PEPP. Ως εκ τούτου, η δημοσιονομική ανεπάρκεια των κρατών καθίσταται επαρκώς διαχειρίσιμη. Επιπρόσθετα, η θετική έκπληξη που αφορούσε στο δείκτη ανεργίας των ΗΠΑ (13,3% έναντι του 19,5% που είχε προβλεφθεί), θα αφήσει το αποτύπωμά της και στην επόμενη εβδομάδα.

Στον αντίποδα των θετικών ειδήσεων, στάθηκαν οι αποδόσεις της εγχώριας οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο. Η συρρίκνωση θα φτάσει περί του 0,9% κατά το 1ο τρίμηνο του 2020, συγκρινόμενο πάντα με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Αυτές μάλιστα είναι οι ελαφριές απώλειες, καθώς οι βασικοί κραδασμοί στην οικονομία θα φανούν στα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την τελευταία ανακοίνωση της ΕΚΤ, η ενίσχυση που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά ογκώδης για να μπορεί να καλύψει ένα τέτοιο κενό. Το κατά πόσο η ενίσχυση θα είναι επαρκής για να δρομολογήσει θετικές μεταβολές σε βάθος στην ελληνική οικονομία, θα εξαρτηθεί από την ευστοχία χρήσης των εν λόγω χρηματοοικονομικών πόρων. Τα ανάλογα στοιχεία αργούν ακόμα, προφανώς.

Σε ημερήσια βάση, τέλος, η εβδομάδα και μαζί ο Ιούνιος, ξεκίνησε με κέρδη 0,88% για το Γενικό Δείκτη που έκλεισε στις 658,35 μονάδες. Στη συνεδρίαση της Τρίτης, με όπλο το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην Ευρώπη για την πρόταση του Ταμείου Ανάκαμψης, ο ΓΔ έκλεισε με ισχυρή άνοδο 1,92% και συγκεκριμένα στις 670,97 μονάδες. Η συνεδρίαση που ακολούθησε επιβεβαίωσε το θετικό κλίμα και την παρουσία του ΓΔ πάνω από το όριο των 670 μονάδων, αφού καταγράφηκαν κέρδη 0,46%, τοποθετώντας το Δείκτη στις 674,07 μονάδες.

Την Πέμπτη, οι προαναφερθείσες διακυμάνσεις έκαναν την εμφάνισή τους με κύριο υπαίτιο την ανησυχία για τις τράπεζες, με αποτέλεσμα την επιστροφή του στις 669,79 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,63%. Η εβδομάδα χρηματιστηριακά έκλεισε την Παρασκευή με ισχυρή ανοδική αντίδραση, με κέρδη 2,04% και το ΓΔ στις 683,46 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από το καλό διεθνές κλίμα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ