Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,
Οδυσσέας Ανδρούτσος, μια από τις σημαντικότερες μορφές της Επανάστασης του 1821. Γεννημένος το 1788 στην Ιθάκη, ήταν γιος του Αντρέα Βερούση (Καπετάν Ανδρούτσου), γενναίου αρματολού της Ρούμελης και της Ακριβής Τσαρλαμπά. Μετά από το θάνατο του πατέρα του βρέθηκε στην αυλή του Αλή Πασά στα Ιωάννινα. Εκεί ανδρώθηκε μαζί με άλλους αγωνιστές. Αφού μεγάλωσε κι έλαβε την απαραίτητη στρατιωτική εκπαίδευση, στάλθηκε το 1816 από τον Αλή Πασά στη Λιβαδειά ως αρματολός. Είχε προηγηθεί ο γάμος του με την Ελένη Καρέλη.
Το 1818 εντάσσεται στη Φιλική Εταιρία και ξεκινά η δράση του ως μέλος της επαναστατικής οργάνωσης. Θα φύγει από τη Λιβαδειά το 1820, ύστερα από διαμάχη με τους τοπικούς άρχοντες. Με την έναρξη της επανάστασης βρίσκεται στην Ανατολική Ρούμελη, όπου οργανώνει εκεί τον αγώνα.
Τον Μάιο του 1821 μαζί με άλλους 120 περίπου αγωνιστές, θα πολεμήσει στην ιστορική, πλέον, μάχη στο Χάνι της Γραβιάς. Η νίκη τους επί των οθωμανικών δυνάμεων και του Ομέρ Βρυώνη έδωσε στην επανάσταση τον απαραίτητο χρόνο, καθώς κατευθύνονταν προς την Πελοπόννησο. Ο Ανδρούτσος, έτσι, αναδεικνύεται στρατιωτικός αρχηγός της Ρούμελης. Έκτοτε θα πάρει μέρος σε πολλές κρίσιμες μάχες. Ο έντονός του χαρακτήρας θα τον φέρει αντιμέτωπο με τους πολιτικούς, κάτι που θα σταθεί αιτία και για τις τρεις απόπειρες δολοφονίας του.
Το 1825 θα κάνει κάποια «καπάκια» (συμφωνίες με τους Οθωμανούς), χωρίς ωστόσο να επηρεαστεί η πορεία της επανάστασης. Αυτό έδωσε την αφορμή στους αντιπάλους του να τον κατηγορήσουν για συμπόρευση με τους Οθωμανούς. Η επαναστατική κυβέρνηση θα προσπαθήσει μάταια να τον συλλάβει, με τον Γιάννη Γκούρα (παλιός του φίλος) να ηγείται των δυνάμεων. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους ο Ανδρούτσος θα παραδοθεί στον Γκούρα, υπό τον όρο όμως να σταλεί στην Πελοπόννησο για να δικαστεί από τη Διοίκηση.
Ωστόσο, η συμφωνία δεν τηρήθηκε και ο Ανδρούτσος φυλακίστηκε στην Ακρόπολη των Αθηνών. Εκεί με εντολή του Ιωάννη Κωλέττη, θα ξυλοκοπηθεί και θα ριχτεί από την Ακρόπολη από το σημείο του Ναού της Απτέρου Νίκης. Ο τύπος της εποχής θα το προβάλει ως απόπειρα απόδρασης, με αποτέλεσμα την πτώση του από τον βράχο. Η αλήθεια θα αποκατασταθεί το 1863, όταν ένας από τους τότε φρουρούς θα αποκαλύψει τα πραγματικά γεγονότα. Την ημέρα της δολοφονίας, το ημερολόγιο έγραφε 5 Ιουνίου 1825.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.