Του Γιάννη Μυταυτσή,
Έχοντας πλέον επιστρέψει σε μερική κανονικότητα μετά την επιβολή μέτρων και το ολικό lockdown που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση και τους ειδικούς για τον ιό, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση, η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικά ζητήματα που θα καθορίσουν το αύριο των πολιτών και ενδεχομένως της κυβέρνησης. Η επιστροφή στην κανονικότητα, δεν ήταν εξ’ αρχής και ούτε είναι ένα εύκολο εγχείρημα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα κριθεί για κάθε χειρισμό της από τον ελληνικό λαό, ο οποίος μόλις ξεπέρασε μια οικονομική κρίση με σκληρούς οικονομικούς περιορισμούς και μπήκε σε μια υγειονομική κρίση με προεκτάσεις στην οικονομία, στην εργασία και στην κοινωνία.
Η κυβέρνηση σ’ αυτήν την επιστροφή δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον «αόρατο εχθρό» και να διατηρήσει σε μικρά επίπεδα τα καταγεγραμμένα κρούσματα, αλλά καλείται να αντιμετωπίσει τις προεκτάσεις που δημιούργησε ο ιός. Η οικονομική ύφεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πρωθυπουργού θα φτάσει κοντά στο 16% και πολλές συνέπειες θα προκύψουν λόγω της καθολικής επιβολής των μέτρων. Χώροι εστίασης, ξενοδοχειακά καταλύματα, ιδιωτικοί χώροι άμεσης συνεργασίας με τους πολίτες κ.α. έχασαν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους, σε μια εποχή που εκ των πραγμάτων η χώρα έχει τάσεις αύξησης των εσόδων της. Επίσης στην περιβόητη επιστροφή στην κανονικότητα η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί το παραγωγικό μοντέλο, τον τουρισμό, το οποίο έμεινε όρθιο καθ’ όλη την διάρκεια των μνημονιακών περιορισμών και αποτέλεσε τον μόνο πλουτοπαραγωγικό τομέα του κράτους. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ανοίγουν στις 15 Ιουνίου, δύο μήνες αργότερα από ότι τα προηγούμενα χρόνια και οι εκτιμήσεις για την προσέλευση των τουριστών μιλούν για μείωση 90% σε σχέση με πέρυσι, όπου στην χώρα προσήλθαν 33.000.000 τουρίστες και φέτος δεν ξεπερνούν τα 5.000.000, δίνοντας έτσι βάση στον εσωτερικό τουρισμό. Μάλιστα, σημαντική κρίνεται η επιστροφή στις σχολικές μονάδες για την νέα σχολική περίοδο, καθώς η επιλογή του Υπουργείου Παιδείας ήταν η σταδιακή επαναφορά όλων των σχολικών βαθμίδων πέραν των Πανεπιστημίων, προσπαθώντας κατ’ αυτόν το τρόπο να περιορίσουν την διασπορά του ιού λόγω των μετακινήσεων, πετώντας το μπαλάκι στους καθηγητές για την εξεταστική περίοδο. Σ’ αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως σημαντική είναι η εκ νέου επάνδρωση του Ε.Σ.Υ. για το ενδεχόμενο επιστροφής του ιού το φθινόπωρο.
Έχοντας όλα αυτά και άλλα πολλά ανοιχτά ζητήματα, η αποτίμηση των δημοσκοπήσεων κρίνει θετική την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και τον Πρωθυπουργό να βρίσκεται στο pick του, σχεδόν έναν χρόνο μετά την εκλογή του. Παρόλα αυτά η πρώτη ασήμαντη μείωση της τάξης του 2,5% που παρατηρήθηκε στην τελευταία δημοσκόπηση ίσως μπορεί να αποδοθεί στα οικονομικά ζητήματα που προκάλεσε η πανδημία και στη δυσαρέσκεια ενός μικρού, ασήμαντου, αλλά μη αμελητέου ποσοστού σχετικά με τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου. Όμως, αυτά τα ποσοστά μπορεί να φέρνουν στο μυαλό της κυβέρνησης το σενάριο των διπλών εκλογών, ώστε η ΝΔ να «κάψει» το αναλογικό σύστημα και πολύ πιθανόν να ξεμπερδέψει οριστικά, λαμβάνοντας μεγάλη διαφορά ποσοστών, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που έναν χρόνο μετά την διπλή εκλογική αποτυχία του δεν έχει βρει τα πατήματα.
Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.