Της Κέλλυς Σαουάχ – Μαραγκουδάκη,
Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, είναι ένα καθοριστικό ιστορικό γεγονός, αφού με την αναγνώριση των αγώνων και των θυσιών του λαού μας δημιουργεί μία προοπτική αναστοχασμού για το παρόν και κυρίως για το μέλλον της χώρας. Σκοπός της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είναι να οργανώσει ένα συνολικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, με στόχο να επανασυστηθεί η Ελλάδα, από την αρχή της σύγχρονης ιστορίας της μέχρι και σήμερα, στην πορεία αυτών των 200 χρόνων. Να προβληθούν τα επιτεύγματά και να αναδειχθούν οι δυνατότητες των Ελλήνων και να αφυπνιστεί το θυμικό σχετικά με όσα μας καθόρισαν στη σύγχρονη εποχή.
Ας γνωρίσουμε τις γυναίκες – ηρωίδες που διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στη ελληνική επανάσταση. Πρόκειται για σθεναρές, γυναικείες μορφές που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδος μας. Ελληνίδες, οι οποίες αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού, αλλά και γυναίκες, που διέθεσαν ολόκληρες περιουσίες για τον απελευθερωτικό αγώνα και πέθαναν σε συνθήκες απόλυτης ένδειας. Γυναίκες που στο άκουσμα των ονομάτων τους, σε διακατέχει ρίγος. Μαντώ Μαυρογένους, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Μαριγώ Ζαραφοπούλα, Ασήμω Γκούραινα, Μόσχω Τζαβέλα, Ελισάβετ Υψηλάντη, Δόμνα Βιζβίζη και πολλές άλλες που μονάχα ένας χαρακτηρισμός τους ταιριάζει: Αθάνατες. Γυναίκες άλλες μορφωμένες πολύ, άλλες λιγότερο, νέες, ώριμες, μητέρες, σύζυγοι, αδερφές, κόρες, ταπεινής ή μη καταγωγής αλλά όλες με το κοινό όραμα της ελεύθερης πατρίδας.
Μπορεί, λοιπόν, στην απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία να πρωταγωνιστούσαν κυρίως άντρες, αλλά πάντα πίσω από τους σπουδαίους άνδρες κρύβονται δυναμικές γυναίκες. Όσες γυναίκες ανέλαβαν δράση στον επαναστατικό αγώνα συνέβαλαν σημαντικά σε όλη τη διάρκεια, με τα δικά τους μέσα και τη γενναία συμπεριφορά τους, η οποία συχνά έφτανε στην αυτοθυσία. Υπήρχαν οι γυναίκες του Μεσολογγίου, της Χίου, της Κρήτης. Οι Πελοποννήσιες. Οι γυναίκες της Φιλικής Εταιρείας. Γυναίκες που δεν έμειναν αμέτοχες στον αγώνα αλλά συμμετείχαν ενεργά τόσο στα μετόπισθεν, όσο και στα πεδία των μαχών. Υπάρχουν μάλιστα καταγεγραμμένες μαρτυρίες ακόμα και για γυναίκες που ντύνονταν με αντρικά ρούχα και συμμετείχαν πολεμώντας στις μάχες.
Δυστυχώς όμως, η συνεισφορά των γυναικών στην ελληνική επανάσταση του 1821 δεν έχει αναδειχθεί σε όλο της το φάσμα μέσα από τη σύγχρονη ιστορία όπως θα έπρεπε, παρότι τα δημοτικά τραγούδια, οι μαρτυρίες περιηγητών της εποχής και πολλά εικαστικά έργα αναδεικνύουν διαχρονικά το σημαντικότατο ρόλο τους σε όλη τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. Ας μη λησμονούμε τις γυναίκες του 21’ με το απαράμιλλο θάρρος τους, την αξιοθαύμαστη γενναιότητα και τις θυσίες τους. Οι γυναίκες αυτές ανήκουν στην κατηγορία των γυναικών που αποτελούν αξεπέραστα σύμβολα δυναμισμού και πατριωτισμού. Οι ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης αποτέλεσαν σημείο αναφοράς και ενέπνευσαν τις Ελληνίδες σε μεταγενέστερες εθνικά κρίσιμες περιόδους, όπως η Κατοχή και η Εθνική Αντίσταση.
Η επέτειος, λοιπόν, για τα 200 χρόνια της απελευθέρωσης θα δώσει σε όλους μας την ευκαιρία για εσωτερική ανασύνταξη. Για εμάς, τους πολίτες που δεν μπορούν παρά να ενδιαφέρονται για την ιστορία της πατρίδας τους, η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί ένα μεγάλο επιμέρους κεφάλαιο της μακραίωνης πορείας του ελληνικού έθνους. Και οι εκδηλώσεις των 200 ετών, θα είναι μια «σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού αλλά και ζωογόνου περίσκεψης. Αναστοχασμού και εθνικής αυτογνωσίας», όπως είπε άλλωστε σε πρόσφατη ομιλία του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».