Του Άγγελου Μαρίνου,
Σε μία εβδομάδα που δεν αποτελούνταν μόνο από θετικές ειδήσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών πέτυχε την έξοδο απ’ τη συσσώρευση στην οποία είχε εγκατασταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Καίριο ρόλο έπαιξε η ανακοίνωση της Κομισιόν, η οποία ήταν θετικότερη από κάθε προσδοκία. Με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, η Ελλάδα θα είναι μία από τις πιο ωφελημένες χώρες, λαμβάνοντας έτσι την απαραίτητη στήριξη για την Ελληνική οικονομία αυτή τη κρίσιμη περίοδο, αναμένοντας συνολικά 32 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται άλλοι δίαυλοι εισροών κεφαλαίων από την Ένωση. Ο τραπεζικός δείκτης άνοιξε δυναμικά την εβδομάδα και κατάφερε όχι μόνο να διασπάσει το όριο των 300 μονάδων, αλλά με ένα ισχυρό ράλι τριών ημερών να φτάσει σχεδόν τις 360 μονάδες.
Δυστυχώς, όμως, η οριστικοποίηση της προσαρμογής του δείκτη MSCI έδωσε ένα δυσανάλογο κλείσιμο στην εβδομάδα. Με το κλείσιμο της συνεδρίας της Παρασκευής, η Εθνική, η Alpha Bank, η Eurobank και η Titan μεταφέρθηκαν στον small cap. Αυτή η αλλαγή έφερε αναμενόμενους κραδασμούς, με τα αποτελέσματα να οδηγούν τόσο το Γενικό Δείκτη όσο και τον τραπεζικό, στο κόκκινο. Η θετική εικόνα της εβδομάδας «έσπασε» το πρόσωπό της από την Πέμπτη, καθώς παρότι υπήρξε ανοδική τάση αρχικά, στις 12 το μεσημέρι το χρηματιστήριο εμφάνισε απώλειες.
Παρότι ακόμα και την Πέμπτη έμεινε θετικό το πρόσημο στη μεταβολή του Γενικού Δείκτη, η Παρασκευή ήταν μία άλλη ιστορία. Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 389 εκατ. ευρώ. Το θετικό, βέβαια, παραμένει πως η συγκεκριμένη πτώση ήταν αναμενόμενη, αλλά επίσης ότι δεν ήταν τραγικού μεγέθους, όπως θα μπορούσε δεδομένου του τζίρου. Επομένως, το ψυχολογικό αποτύπωμα αυτής της εβδομάδας ορίζεται κυρίως απ’ τις θετικές προσδοκίες που δημιούργησε το χρηματιστήριο κατά τις πρώτες συνεδριάσεις.
Η μελλοντική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα κριθεί από παράγοντες που ο υπολογισμός τους δεν είναι εφικτός στην παρούσα φάση. Κρίσιμο ρόλο θα παίξει η ικανότητα της αγοράς να αναδείξει τον τραπεζικό τομέα, καθώς ένα comeback του συγκεκριμένου κλάδου θα ασφάλιζε το χρηματιστήριο από συνεδριάσεις σαν αυτές που έλαβαν χώρα τον Μάρτιο. Παρότι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία δεν είναι απελπιστικές, η ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να απορροφήσουν τις ζημιές της οικονομίας αμφισβητείται σθεναρά. Ακόμα και έπειτα από μια τόσο θετική εβδομάδα, είναι απερίσκεπτο να μην αναλογίζεται κανείς αν θα αυξηθούν ακόμα περαιτέρω τα κόκκινα δάνεια. Τόσο εκ μέρους των επιχειρήσεων, όσο και εκ μέρους ιδιωτών, οι καθυστερήσεις στις αποπληρωμές δανείων, ή ακόμα χειρότερα η ανικανότητα αποπληρωμής των δανείων καθολικά, αποτελούν ένα αναμενόμενο φαινόμενο.
Επιπλέον, φαίνεται να είναι ακόμα νωρίς για την άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ουδείς απ’ τους αγοραστές επιθυμεί να ανοιχτεί πριν να είναι πραγματικά ασφαλές και ακόμα τα αποτελέσματα της καραντίνας στην οικονομία δεν είναι γνωστά. Το αναμενόμενο σύμφωνα με τους αναλυτές είναι μία αργή και σταθερή άνοδος, η οποία μάλιστα θα βρει, σε κομβικά σημεία, σθεναρές αντιστάσεις. Μία ασφαλής πρόγνωση είναι ότι όσο ο κύκλος της καραντίνας και των επακόλουθών της δεν έχει κλείσει, τα πρόσημα του Γενικού Δείκτη θα συνεχίσουν τις έντονες εναλλαγές.
Αυτό μάλιστα ισχύει τόσο στο επίπεδο των διεθνών αγορών, όσο και στο επίπεδο των εθνικών. Η χρήση των κεφαλαίων που θα ληφθούν απ’ την Ένωση, ίσως αποτελεί έναν απ’ τους πιο κρίσιμους παράγοντες για το μέλλον των τραπεζών. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί απ’ την ελληνική κυβέρνηση.
Παρότι λοιπόν, η Ελλάδα θα λάβει επαρκή κεφαλαία ως υποστήριξη, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε το τι υποχρεώσεις έχει να καλύψει με αυτά. Αρχικά, ο τουριστικός τομέας και άλλοι τομείς, ως έμμεσο αποτέλεσμα, χρειάζονται χρηματική υποστήριξη σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι και επιχειρηματίες παντός κλάδου χρειάζονται οικονομική υποστήριξη για να διατηρηθούν σε μία αξιοπρεπή εισοδηματική κλίμακα. Έπειτα, υπάρχουν τα οικονομικά ζητήματα της χώρας που αφορούν σε εθνικούς λογαριασμούς, ασφαλιστικό και όπως θα αναφέρεται με κάθε ευκαιρία, το ζήτημα των τραπεζών.
Δεν γίνεται λοιπόν να περιμένουμε ότι αυτή η είδηση από μόνη της είναι επαρκής, ακόμα, ώστε να ολοκληρωθεί μία πανηγυρική άνοδος του χρηματιστηρίου. Ακόμα και αν το χρηματιστήριο ανέλθει σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες, είναι νωρίς για να εκτιμήσουμε ποιο είναι το πραγματικό σημείο ισορροπίας της ελληνικής οικονομίας.
Ανά ημέρα, τέλος, η εβδομάδα ξεκίνησε με σημαντικά κέρδη 2,48%, ανεβάζοντας το Γενικό Δείκτη στις 624,32 μονάδες. Στη συνεδρίαση που ακολούθησε κινήθηκε θετικά με νέα κέρδη 1,79%, στις 635,47 μονάδες. Την Τετάρτη, η άνοδος συνεχίστηκε με υψηλά κέρδη 3,91% και το χρηματιστήριο να αγγίζει τις 660,30 μονάδες. Αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση με συνολικά κέρδη 8,5%. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε εκ νέου κέρδη ύψους 0,72%, καταλήγοντας στις 665,04 μονάδες. Τέλος, στο κλείσιμο της εβδομάδας την Παρασκευή, η αγορά έκλεισε με πτώση 1,87% και στις 652,58 μονάδες.
Γεννηθείς το 1996 στη Κομοτηνή, είναι φοιτητής του Οικονομικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με κατεύθυνση στην οικονομική ανάλυση. Διαθέτοντας ακόρεστο ενδιαφέρον για τα πολιτικά, αρθρογραφεί στην κατηγορία των Οικονομικών του OffLine Post.