Του Άγγελου Μεταλλίδη,
Ο Φερδινάνδος Γ΄ της Καστίλης ήταν Βασιλιάς της Καστίλης και του Λεόν από τον Καστιλιανό Οίκο της Ιβρέας. Γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1201. Πατέρας του ήταν ο Αλφόνσος του Αγριόφωνου, Βασιλιάς του Λεόν και μητέρα του, η Βερεγγάρια της Καστίλης. Η πρώτη σύζυγος του ήταν η Ελισάβετ των Χοενστάουφεν (1203–1235), κόρη του Φιλίππου Δούκα της Σουηβίας και της Ειρήνης Αγγελίνας με την οποία απέκτησε 10 παιδιά. Η δεύτερη σύζυγος του, ήταν η Ιωάννα των Νταμμαρτίν, κόρη του Σίμωνα κόμη του Ποντιέ, με την οποία απέκτησε 6 παιδιά.
Ο Φερδινάνδος Γ΄ αναγνωρίστηκε από την ημέρα που γεννήθηκε σαν διάδοχος, παρά το ότι είχε ο πατέρας του έναν γιο και δυο κόρες από τον πρώτο του γάμο με τη Θηρεσία της Πορτογαλίας. Την εποχή αυτή δεν είναι ακόμα θεσμοθετημένη η διαδοχή στο θρόνο του μεγαλύτερου γιου της οικογένειας και έτσι ο κάθε Βασιλιάς μπορούσε να επιλέξει όποιον από τους απογόνους του επιθυμούσε για να τον διαδεχθεί. Ο μεγαλύτερος ετεροθαλής αδελφός του Φερδινάνδου του Λεόν, ήταν ωστόσο για αυτόν μια σοβαρή απειλή καθώς διεκδικούσε και αυτός τον θρόνο του πατέρα τους. Ο γάμος των γονέων του Φερδινάνδου Γ΄ ακυρώθηκε με απόφαση του πάπα Ιννοκέντιο Γ΄ επειδή ήταν συγγενείς. Η Βερεγγαρία πήρε τα παιδιά της και πήγαν στην αυλή του πατέρα της Αλφόνσου Η΄ της Καστίλης, όπου και μεγάλωσε ο Φερδινάνδος Γ΄. Ο αδελφός της, Φερδινάνδος της Καστίλης, πέθανε πρόωρα και διάδοχος του θρόνου της Καστίλης ορίστηκε η ίδια αλλά παραιτήθηκε υπέρ του υιού της Φερδινάνδου.
O πατέρας του Φερδινάνδου Αλφόνσος Θ΄ πέθανε το 1230 και κληροδότησε το βασίλειο του στις δυο μεγαλύτερες κόρες του από τον πρώτο του γάμο αλλά ο Φερδινάνδος αμφισβήτησε τη διαθήκη, με βάση την οποία θα γινόταν η διαδοχή και διεκδίκησε το βασίλειο για τον εαυτό του. Έπρεπε όμως να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Στο Μπεναβέντε υπέγραψαν λοιπόν την συμφωνία με την οποία ο Φερδινάνδος δέχτηκε το βασίλειο του Λεόν και έδωσε χρηματική αποζημίωση στις ετεροθαλείς αδελφές του Σάντσα και Ντούλσε. Ο Φερδινάνδος Γ΄ έγινε με την συμφωνία του Μπενεβέντο για πρώτη φορά κυρίαρχος και στα δυο βασίλεια μετά τον θάνατο του Αλφόνσου Ζ΄. Την εικοσαετία από το 1228 έως το 1248 ακολούθησε την πολιτική Ρεκονκβίστα θέλοντας να ανακαταλάβει πολλές Ανδαλουσιανές πόλεις και να τις ενσωματώσει στο Βασίλειο της Καστίλης. Το μοναδικό μουσουλμανικό κράτος που έμεινε στην Ιβηρική ήταν το Εμιράτο της Γρανάδας, χωρίς ουσιαστική εξουσία έγινε αργότερα υποτελές της Καστίλης. Ο Φερδινάνδος Γ΄ μοίρασε δίκαια τις κατακτήσεις του ανάμεσα στους ιππότες, τους ευγενείς και την εκκλησία.
Ο Φερδινάνδος Γ΄ πέθανε στις 30 Μαΐου 1252 και αγιοποιήθηκε. Τάφηκε από τον γιο του Αλφόνσο τον Σοφό στον Καθεδρικό ναό της Σεβίλλης. Το βασίλειο που παρέδωσε στον γιο και διάδοχο του, Αλφόνσο τον Σοφό ήταν πολύ μεγάλο και ισχυρό.
Είμαι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Γεννήθηκα στις 12 Φεβρουαρίου 1998 και μεγάλωσα στην Καλαμαριά του νομού Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της πολιτικής ιστορίας του νέου ελληνικού κράτους και στην διαμόρφωση των πολιτικών θεσμών και ιδεολογιών της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.