Της Ανδριάνας Γιάτσιου,
Επίσκεψη στα ΚΤΕΛ
Περιοδεία πραγματοποίησε στη συμπρωτεύουσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την 26η Μαΐου. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε από τον υπεραστικό σταθμό ΚΤΕΛ «Μακεδονία», όπου βρίσκεται και σταθμός μετεπιβίβασης λεωφορείων ΚΤΕΛ που εκτελούν δρομολόγια του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Συνοδευόμενος από τον Υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, αρχικά είδε ένα λεωφορείο της γραμμής 51 (Σίνδος-Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός) και ανέβηκε με μάσκα, σε σταθμευμένο όχημα της γραμμής 80 (ΚΤΕΛ-Μάλγαρα) και συνομίλησε με τον οδηγό.
Ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Στέφανος Τσόλης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία του έργου εκτέλεσης δρομολογίων του ΟΑΣΘ από τα ΚΤΕΛ, που ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Επισήμανε ότι «με 125 λεωφορεία σε κίνηση (από την τελευταία σύμβαση), συν άλλα 25 από την παλαιά, εκτελούμε με 150 οχήματα το ένα τρίτο του έργου του ΟΑΣΘ», ενώ έχουν γίνει και 400 προσλήψεις. Ο κ. Τσόλης πρόσθεσε ότι το επιβατικό κοινό είναι ευχαριστημένο και ότι λαμβάνει ευχαριστήρια γράμματα από δημάρχους των περιοχών που εξυπηρετούνται. Γνωστοποίησε ότι η πληρότητα των λεωφορείων βρίσκεται πια στο 60-70% και πως σχεδόν δεν υπάρχει κανείς όρθιος στα λεωφορεία.
Στην επίσκεψη στα ΚΤΕΛ συμμετείχαν ακόμα ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης και οι γενικοί γραμματείς Υποδομών, Γεώργιος Καραγιάννης και Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος. Συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας κι ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Ιωάννης Ρετζεπέρης, καθώς ο πρόεδρος του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), Γιάννης Καλογερούδης και ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Τόσκας. Παρών ήταν επίσης ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ «Μακεδονία», Γιάννης Λάμπρου. Ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ, τέλος, δώρισε στον πρωθυπουργό, μία φωτογραφία του αρχείου του, στην οποία εικονίζονται οι γονείς του, Κωνσταντίνος και Μαρίκα Μητσοτάκη, σε κοινωνική εκδήλωση, πριν από περίπου 35 χρόνια.
Επίσκεψη στο ΑΧΕΠΑ
Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού και το πρώτο στην Ελλάδα που δέχθηκε ασθενείς Covid-19. O πρωθυπουργός πραγματοποίησε και εκεί μία επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αναπτερώνοντας το ηθικό του ιατρικού προσωπικού και ευχαριστώντας τους για τον αγώνα που δίνουν. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την πανδημία του Covid-19 ώστε να οικοδομήσει το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, διορθώνοντας παθογένειες και αντλώντας θετικά διδάγματα από την επιτυχημένη αντιμετώπιση του κορωνοϊού». Στους εργαζομένους που τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα ανέφερε πως εκμεταλλευόμενοι την κρίση του κορωνοϊού θα χτίσουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κρατώντας ως παρακαταθήκη τα πλεονεκτήματά του και διορθώνοντας τις αδυναμίες του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι πρωτίστως χάρη στην ευσυνειδησία και την αυτοθυσία του υγειονομικού προσωπικού η Ελλάδα είναι σήμερα «παράδειγμα προς μίμηση παντού στον κόσμο». Προσέθεσε ότι μία αδυναμία του ΕΣΥ ήδη αντιμετωπίζεται χάρη στις έκτακτες προσλήψεις που έχουν γίνει, οι οποίες θα πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά. Συνομιλώντας στη συνέχεια με γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικά στελέχη του ΑΧΕΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δίνεται η ευκαιρία να επιταχυνθούν και να υλοποιηθούν αποτελεσματικότερα δράσεις που ούτως ή άλλως θεωρούνταν αναγκαίες. Επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για τη δημιουργία νέων, μόνιμων υποδομών όσον αφορά Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας, για τις οποίες ήδη προχωρά ο σχεδιασμός. «Θα διαθέσουμε πόρους, από χορηγίες αλλά και δημόσιους πόρους, για να μπορέσουμε να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό στο μέσο ευρωπαϊκό όρο ως προς τα κρεβάτια» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι αποδεκτή η χρήση πολιτικού μέσου για την εξασφάλιση κλίνης ΜΕΘ στην Ελλάδα του σήμερα. «Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα, όχι μόνο για τον κορωνοϊό αλλά και για όλες τις άλλες περιπτώσεις όπου απαιτείται φροντίδα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.