Του Αλέξανδρου Πανταζή,
Η κάνναβη αδιαμφισβήτητα αποτελεί το νούμερο ένα σε πωλήσεις ναρκωτικό στη χώρα μας, ενώ σε 29 κράτη επιτρέπεται η χρήση της για ιατρικούς λόγους. Η χρήση κάνναβης έχει περάσει στην κουλτούρα μας και από το ρεύμα των «χίπις» και τη συναντάμε σε κάθε εποχή μέχρι και την νέα ραπ μουσική.
Η απενοχοποίηση της χρήσης κάνναβης δεν έγινε εν μία νυκτί. Χρειάστηκαν χρόνια εργαστηριακών ερευνών και μελετών, προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. Εντούτοις, με τον όρο απενοχοποίηση μιλάμε για την ιατρική και βιομηχανική χρήση αυτής, που αναντίρρητα μπορεί να συμβάλλει στην κοινωνία και στην οικονομία, κάτω από την εποπτεία των αρχών και ενός σωστά δομημένου νομοθετικού πλαισίου.
Αρχικά, για να γίνει ένας σαφής διαχωρισμός, το φυτό Cannabis sativa διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες, την «ινδική» η οποία περιέχει σε μεγάλη ποσότητα την ψυχοτρόπο ουσία τετραϋδροκανναβινόλη, γνωστή και ως THC και την «κλωστική» κάνναβη που περιέχει περισσότερη ποσότητα κανναβιδιόλης, γνωστή και ως CBD, η οποία σε αντίθεση με την προηγούμενη δεν προκαλεί αίσθημα ευφορίας.
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από τον Franjo Grotenhermen, πάνω σε ιατρική βιβλιογραφία, αναφέρει ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει δείξει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία κατά της ναυτίας, του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, της μη σκόπιμης απώλειας βάρους, της αϋπνίας και της απώλειας της όρεξης από χημειοθεραπείες. Παράλληλα, άλλα επιβεβαιωμένα κλινικά στοιχεία κάνουν λόγο για θεραπεία της σπαστικότητας σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, του πόνου και ειδικότερα του νευρογενούς πόνου, των κινητικών δυσκολιών, του άσθματος και του γλαυκώματος.
Συνεχίζοντας, η χρήση κάνναβης, έρχεται να δώσει απάντηση και σε πολλά ψυχολογικά προβλήματα, όπως στον εθισμό και το άγχος. Παρά ταύτα, πέρα από τις θετικές επιδράσεις στον άνθρωπο, η νομιμοποίηση της καλλιέργειας του φυτού δύναται να προσφέρει ορισμένα οικονομικά οφέλη. Αρκεί να επισημανθεί ότι η παγκόσμια αγορά της αγγίζει σήμερα τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, με τον Καναδά, την Ολλανδία και το Ισραήλ να ηγούνται.
Ίσως η καλλιέργεια κάνναβης καθεαυτήν να μην αποτελεί λύση σε όλα τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, αλλά η ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας σίγουρα αποτελεί μέρος της λύσης.
Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κάνναβη δεν είναι ούτε εθιστική ούτε βλαβερή συγκριτικά με τα νόμιμα ναρκωτικά, δηλαδή το ποτό και τον καπνό. Αντίθετα, παρέχει κάποια ιατρικά οφέλη, τα οποία ακόμα μελετώνται. Προκειμένου το φυτό να αποποινικοποιηθεί και να καρπωθούμε τα οφέλη του, ιδίως οι κατηγορίες ανθρώπων που τα χρειάζονται, είναι αναγκαίο να ενημερωθεί η κοινή γνώμη και να συμφιλιωθεί η κοινωνία με το γεγονός ότι είναι πιο αβλαβές από τις περισσότερες καθημερινές της συνήθειες.
Είναι φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια κατοικεί στον Νομό Χανίων λόγω της φοιτητικής του ιδιότητας, ενώ τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στον δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος. Κατά την διάρκεια της φοίτησής του έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με το αντικείμενο σπουδών του και έχει λάβει μέρος στην προσομοίωση της Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ).