14.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΠάργα, η πριγκίπισσα του Ιονίου

Πάργα, η πριγκίπισσα του Ιονίου


Της Βασιλείας Τζιτζικάκη,

Η Πάργα είναι παραθαλάσσια κωμόπολη, μικρή σε μέγεθος και βρίσκεται στον νομό Πρέβεζας. Μία πόλη που είναι αμφιθεατρικά χτισμένη, με πολύχρωμα σπίτια και θέα στο Ιόνιο. Απέναντί της, βρίσκονται τα γραφικά νησιά των Παξών και Αντίπαξων, γεγονός που ανεβάζει την τουριστική της αξία. Η Πάργα είναι μία πόλη που φιλοξενεί, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλούς τουρίστες. Το πόσο θελκτική είναι, οφείλεται, πέραν της ομορφιάς της, και στην κομβική τοποθεσία της. Έχει ανακηρυχθεί ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Ηπείρου. Από αυτήν, είναι εύκολο να επισκεφθεί κανείς παραλίες απίστευτης φυσικής ομορφιάς, όπως και μέρη υψηλής τουριστικής ζήτησης. Επιβάλλεται μία βόλτα στον παραλιακό της δρόμο, που είναι γεμάτος με δεκάδες καφετέριες και μαγαζάκια και με απίστευτη θέα στο Ιόνιο πέλαγος. Το νησάκι που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο λιμάνι, είναι το Νησάκι της Παναγίας και οφείλει το όνομά του στο εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί με το χαρακτηριστικό του καμπαναριό. Ακόμη, στα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσετε, ανήκει το κάστρο της. Μπορείτε να το επισκεφθείτε, χρησιμοποιώντας το τρενάκι που βρίσκεται στην παραλία της Πάργας και που φτάνει στο κάστρο του Αλή Πασά, το οποίο μάλιστα διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Εκεί, μπορείτε να δείτε τις υπόγειες δεξαμενές, την πυριτιδαποθήκη, τα δωμάτια του Αλή Πασά και άλλα. Για τους λάτρεις της συγκλονιστικής θέας, το κάστρο διαθέτει και καφετέρια. Η πόλη της Πάργας, κατά τις ώρες του σούρουπου παίρνει απίστευτα χρώματα και σε συνδυασμό με τα πολύχρωμα σπίτια της σχηματίζεται ένας υπέροχος ζωγραφικός πίνακας. Είναι η ιδανική ώρα για να απολαύσετε την απίστευτη ομορφιά της και να επισκεφθείτε τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια μες την πόλη, τα οποία είναι μεν αρκετά ανηφορικά, αλλά κρύβουν πολλά μικρά γραφικά μαγαζάκια που πωλούν διάφορα αντικείμενα και σουβενίρ.

Η Πάργα διαθέτει πολλές δικές της παραλίες, κάποιες από τις οποίες είναι μάλιστα πολύ γνωστές όπως οι παραλίες Λίχνος, Σαρακήνικο, Άγιος Σώστης κλπ. Εάν επισκεφθείτε την Πάργα με αυτοκίνητο, μην παραλείψετε να πάτε για μπάνιο στην παραλία Μπέλα Βράκα, η οποία φημίζεται για την ομορφιά και για την ιδιαιτερότητά της. Η Μπέλλα Βράκα βρίσκεται στα Σύβοτα, περίπου 35 χλμ από την Πάργα. Η σπανιότητα και ιδιαιτερότητα αυτής της παραλίας, έγκειται στο ότι για να την επισκεφθεί κανείς θα χρειαστεί να περπατήσει μέσα στη θάλασσα. Κι αν κάποιος σκεφτεί το πώς, η απάντηση που θα του δοθεί είναι ακόμα πιο «περίεργη». Περπατώντας, λοιπόν, μία απόσταση εντός της θάλασσας, αλλά χωρίς να χρειάζεται να βρέξει κανείς τα γόνατά του, καθώς η θάλασσα δεν βαθαίνει έως ότου φτάσει ξανά στην στεριά, όπου και βρίσκεται η παραλία. Είναι μία απίστευτη εμπειρία, αρκεί να προνοήσετε να έχετε μαζί σας καφέδες, νερά και ό,τι χρειάζεστε καθώς είναι δύσκολη η πρόσβαση σε κάποιο beach bar. Σίγουρα η τοποθεσία και τα κρυστάλλινα νερά της θα σας μείνουν αξέχαστα.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλές περιοχές που μπορεί να επισκεφθεί κανείς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Πάργα, χωρίς δυσκολία, αφού είναι σε μικρή απόσταση από αυτήν. Συγκεκριμένα, η Λευκάδα, απέχει μόνο 85 χλμ μέσω της Ιονικής οδού και είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας, χωρίς να χρειαστεί να μπει κανείς σε καράβι. Η Κέρκυρα, οι Παξοί και οι Αντίπαξοι, είναι εύκολα προσβάσιμοι μέσω ακτοπλοϊκής σύνδεσης, στην πρώτη περίπτωση μέσω Ηγουμενίτσας και στη δεύτερη μέσω ημερήσιας κρουαζιέρας που οργανώνεται από την Πάργα σε καθημερινή βάση. Στην ουσία, είναι ένα ηπειρωτικό μέρος με εύκολη πρόσβαση σε πολλούς νησιωτικούς προορισμούς. Ακόμη, σε μικρή απόσταση, περίπου 15 χιλιομέτρων, βρίσκεται για τους λάτρεις της αρχαίας ιστορίας, το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής. Το νεκρομαντείο του Αχέροντα, το πιο ξακουστό της αρχαιότητας. Οι «Πύλες του Κάτω Κόσμου» βρίσκονται στις πηγές του ποταμού. Η επίσκεψη σε αυτές θεωρείται μία μοναδική εμπειρία, λόγω της ιστορίας τους, των μύθων και των θρύλων, αλλά και της απίστευτης ομορφιάς της περιοχής. Επιπρόσθετα, εκεί μπορεί κανείς να αδράξει την ευκαιρία και να κάνει ιππασία ή ακόμη και ράφτινγκ στο ποτάμι.

Επιπρόσθετα, εάν οι μέρες είναι πολλές και είδατε όλα όσα θέλετε, μπορείτε να μετατρέψετε το ταξίδι σας σε μία εμπειρία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας απέχει μόνο 45 χιλιόμετρα από την πόλη της Πάργας και έχει σύνδεση με την Κέρκυρα αλλά και με την Αγκόνα, τη Βενετία, το Μπάρι και το Μπρίντιζι, όπου μπορείτε να μείνετε λίγες μέρες συνδυαστικά.

Τέλος, η πριγκίπισσα του Ιονίου, όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι μία πόλη, η οποία παρά το μικρό της μέγεθος, έχει απέραντη ομορφιά. Το βασικότερο, όμως, που την κάνει να ξεχωρίζει, είναι η κομβική θέση στην οποία βρίσκεται, καθώς και το ότι μπορεί κανείς να την επισκεφθεί με αυτοκίνητο με γρήγορη και εύκολη πρόσβαση μέσω της Εγνατίας Οδού. Κατά την επίσκεψη και τη διαμονή σε αυτήν, είναι πολύ εύκολη η επίσκεψη σε διάφορες τοποθεσίες, υψηλής τουριστικής ζήτησης, οι οποίες είναι μάλιστα σε κοντινή απόσταση και μπορούν να γίνουν όμορφες ημερήσιες εκδρομές, οι οποίες θα συνοδέψουν και θα χρωματίσουν ευχάριστα το ταξίδι σας. Η επίσκεψη στην πριγκίπισσα του Ιονίου θα ανταμείψει και θα ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.


Βασιλεία Τζιτζικάκη

Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτήν την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τίτλο «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Έχει εργαστεί στο έργο «Ψηφιοποίηση Εφημερίδων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μιλάει τέσσερις γλώσσες. Ενδιαφέρεται κυρίως για τα ταξίδια, τον πολιτισμό αλλά και την φωτογραφία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλεία Τζιτζικάκη
Βασιλεία Τζιτζικάκη
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτήν την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τίτλο «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Έχει εργαστεί στο έργο «Ψηφιοποίηση Εφημερίδων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μιλάει τέσσερις γλώσσες. Ενδιαφέρεται κυρίως για τα ταξίδια, τον πολιτισμό αλλά και την φωτογραφία.