7.2 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕυρώπηΈνα κρίσιμο σταυροδρόμι για τον Εμμανουέλ Μακρόν

Ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τον Εμμανουέλ Μακρόν


Της Σωτηρίας Κόρδα, 

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος La Republique en Marche (Δημοκρατία Εμπρός), έχασε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία την περασμένη Τρίτη, όταν 17 αριστεροί, περιβαλλοντολόγοι και φεμινιστικοί αντιφρονούντες συγκρότησαν μια νέα πολιτική ομάδα στην Εθνοσυνέλευση. Οι πρώην πια βουλευτές ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας νέας ομάδας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση του Κοινοβουλίου, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των ομάδων σε εννέα μέσα στο νομοθετικό σώμα.

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι η Κάτω Βουλή του διθάλαμου Κοινοβουλίου της Γαλλίας και, από το 1988, οι 577 βουλευτές εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία, σε σύστημα δύο γύρων ανά εκλογική περιφέρεια, για μια πενταετή θητεία. Οι αποχωρούντες στέρησαν από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, και πλέον το κυβερνών κόμμα κατέχει συνολικά 288 βουλευτές, έναν λιγότερο από το όριο των 289 που απαιτείται για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί, πως το 2017 ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε εισέλθει με 314 βουλευτές. Ωστόσο, τα τρία τελευταία χρόνια έχει χάσει αρκετούς, οι οποίοι είχαν απογοητευτεί από τον αυστηρό έλεγχο που ασκούσε ο Πρόεδρος στην διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη γραμμή της προώθησης φιλικών μεταρρυθμίσεων προς τις επιχειρήσεις. Το νεοσυσταθέν κόμμα ακούει στο όνομα Οικολογία, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη (EDS). Η «αντιμακρονική» πολιτική ομάδα είναι ανεξάρτητη, δεν ανήκει ούτε στην πλειοψηφία ούτε στην αντιπολίτευση, με μοναδική γραμμή πλεύσης τις πράσινες πολιτικές και την οικολογία. Επικεφαλής είναι η Πολά Φορτεζά και ο Ματιέ Ορφελέν, στενός συνεργάτης του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό, ο οποίος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Μακρόν φοβερά απογοητευμένος από τις πολιτικές του Προέδρου περί πράσινης ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.

Ακόμη, η Συμπρόεδρος, Πολά Φορτεζά, δήλωσε ότι οι προτάσεις της νέας ομάδας περιελάμβαναν προσωρινό φόρο περιουσίας για να βοηθήσουν τη χώρα εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, καθώς και καθολικές πληρωμές εισοδήματος σε όλους άνω των 18 ετών. Οι 17 αντιφρονούντες, 11 από αυτούς γυναίκες, τόνισαν επανειλημμένα τη σημασία των “territoires” -των γαλλικών περιοχών πέρα ​​από το Παρίσι- και ζήτησαν περισσότερη αποκέντρωση. Ανάμεσά τους βρίσκεται, ακόμα, ο υποψήφιος για το Δημαρχείο Παρισίων, ο γνωστός μαθηματικός Σεντρίκ Βιλανί. Στόχος όλων των συμμετεχόντων του νέου κόμματος κατέστη ένα μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας και προστασίας, παρέχοντας έτσι μια πιο ανθρώπινη καθημερινότητα στους Γάλλους πολίτες. Ένα μανιφέστο 15 σημείων που κυκλοφόρησε η EDS παρουσιάζει μια σειρά πράσινων και αριστερών απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας μεταφοράς χρημάτων ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια στις τοπικές αρχές για οικολογικά και κοινωνικά έργα, την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων, την υποχρεωτική άδεια πατρότητας και την αναζωογόνηση των βιομηχανιών σε Γαλλία και Ευρώπη.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση θα διατηρήσει τον έλεγχο της νομοθετικής ατζέντας της χώρας και ο Εμμανουέλ Μακρόν ευελπιστεί στη στήριξη από ένα μικρότερο κόμμα, το κεντρώο MoDem. Βέβαια, τα εσωτερικά προβλήματα μετά τη διάσπαση του κόμματος είναι αισθητά, την ώρα που η Γαλλία οδεύει προς μια επερχόμενη οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Οι τελευταίες αδυναμίες περιπλέκουν τις προσπάθειες του Μακρόν για να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό του και να προχωρήσει «προς μια πιο περιβαλλοντική προστατευτική ατζέντα» πριν από το 2022, όπως δήλωσε ο συμβουλευτικός σύμβουλος Μουτζτάμπα Ραχμάν του Eurasia Group.


Σωτηρία Κόρδα

Γεννηθείσα το 1999 στην Πάτρα, σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι γνώστρια Αγγλικής, Γαλλικής, Ρωσικής και Αραβικής γλώσσας. Έλκεται ιδιαίτερα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σύγχρονες εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα. Παρακαλουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (EUropaS, ThessISMUN), αλλά και στο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σωτηρία Κόρδα
Σωτηρία Κόρδα
Γεννηθείσα το 1999 στην Πάτρα, σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι γνώστρια Αγγλικής, Γαλλικής, Ρωσικής και Αραβικής γλώσσας. Έλκεται ιδιαίτερα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σύγχρονες εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα. Παρακαλουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (EUropaS, ThessISMUN), αλλά και στο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων.