16.7 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Χάρολντ Ουίλσον

In Memoriam: Χάρολντ Ουίλσον


Του Άγγελου Μεταλλίδη,

O Τζέιμς Χάρολντ Ουίλσον ήταν Βρετανός πολιτικός και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, από το 1963 μέχρι το 1976. Γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1916. Η γενέτειρά του, το Χάντερσφιλντ του Γιορκσάιρ, είναι ένα από τα κέντρα γέννησης της αγγλικής βιομηχανικής επανάστασης. Ο πατέρας του ήταν χημικός και μεγάλωσε σε αστικό περιβάλλον με αυστηρές πουριτανικές αρχές. Όταν ήταν μικρός ακόμα οι γονείς αστειεύονταν μαζί του ότι θα γίνει πολιτικός. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Λονδίνο ο οκτάχρονος Χάρολντ θα φωτογραφηθεί έξω από την πρωθυπουργική κατοικία επί της Οδού Ντάουνινγκ 10.

Μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο θα πάει για σπουδές στην Οξφόρδη, όπου και σε ηλικία μόλις 21 ετών, θα έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή και θα ανήκει στο προσωπικό της σχολής φυσικών επιστημών. Στα 29 του θα παντρευτεί τη Μαίρη Μπόλντουιν και θα έχει μπροστά του όλη την ζωή για μια μεγάλη καριέρα ακαδημαϊκού. Θα την εγκαταλείψει όμως για να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική κατεβαίνοντας υποψήφιος με το εργατικό κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας. Η πρώτη του επιτυχία θα έρθει στις εκλογές του 1945, κατά τις ο οποίες ο Τσόρτσιλ θα ηττηθεί. Ο Ουίλσον εκλέγεται βουλευτής στην Βουλή των Κοινοτήτων. Δύο χρόνια αργότερα θα αναλάβει το υπουργείο εμπορίου, έως και την πτώση των συντηρητικών από την κυβέρνηση. Στο διάστημα που ήταν υπουργός θα κρατικοποιήσει σημαντικές βιομηχανίες, μια τακτική για την οποία θα επικριθεί στην συνέχεια από τον επόμενο πρωθυπουργό, τον Άντονι Ήντεν. Το 1963 ο Ουίλσον θα εκλεγεί πρόεδρος του εργατικού κόμματος.

Στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου του 1964, οι Συντηρητικοί, έπειτα από 13 χρόνια στην εξουσία, ηττήθηκαν και πρωθυπουργός εξελέγη ο Χάρολντ Ουίλσον και εγκαταστάθηκε στο κτήριο, μπροστά στο οποίο μικρός είχε βγάλει φωτογραφία. Στη συνέχεια προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση με τα συνδικάτα ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με στόχο την εξυγίανση των οικονομικών του κράτους και του εθνικού νομίσματος. Παρά τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς της Αγγλίας με τις αποικίες της ο Χάρολντ Ουίλσον επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, συναντώντας όμως αντίσταση από την Γαλλία. Η αποτυχία αυτή, τα προβλήματα στη βιομηχανία και η υποτίμηση της λίρας, επισφραγίζονται με την εκλογική του ήττα το 1970. Την Πρωθυπουργία θα αναλάβει τότε ο ηγέτης των συντηρητικών Έντουαρντ Χηθ.

Στις εκλογές του 1974, ο Ουίλσον θα είναι ξανά υποψήφιος ως επικεφαλής των εργατικών. Γίνεται εκ νέου πρωθυπουργός αλλά αυτή τη φορά μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Θεωρώντας ότι η είσοδος στην ΕΟΚ θα είχε τεράστια οφέλη για την χώρα του, θα προχωρήσει το 1975 σε δημοψήφισμα. Τα ¾ του πληθυσμού υπερψήφισαν το σχέδιο του. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα εξαιτίας κάποιων διαφωνιών με τα συνδικάτα θα παραιτηθεί εντελώς ξαφνικά από όλα τα αξιώματα που κατέχει. Τον διαδέχθηκε ο Τζέιμς Κάλαχαν. Ακόμη, σε όλη του την πολιτική και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία απέκτησε πολλούς τιμητικούς τίτλους. Κατείχε τους τίτλους του Ιππότη της Περικνημίδας και του Αξιωματικού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ενώ διετέλεσε μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, μέλος της Βασιλικής Στατιστικής Εταιρείας και μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πέθανε στο Λονδίνο στις 24 Μαΐου 1995.


Άγγελος Μεταλλίδης

Είμαι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Γεννήθηκα στις 12 Φεβρουαρίου 1998 και μεγάλωσα στην Καλαμαριά του νομού Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της πολιτικής ιστορίας του νέου ελληνικού κράτους και στην διαμόρφωση των πολιτικών θεσμών και ιδεολογιών της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άγγελος Μεταλλίδης
Άγγελος Μεταλλίδης
Είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1998 και μεγάλωσε στην Καλαμαριά του νομού Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της πολιτικής ιστορίας του νέου ελληνικού κράτους και στην διαμόρφωση των πολιτικών θεσμών και ιδεολογιών της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.