Της Μαρίας Κορδαλή,
Το ημερολόγιο δείχνει 21 Μαΐου. Το θερμόμετρο αγγίζει τους 30-35 βαθμούς Κελσίου. Όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι είναι προ των πυλών. Καθημερινά οι παραλίες σε όλη την επικράτεια ξεχειλίζουν από κόσμο που επιθυμεί να βουτήξει στη θάλασσα, προσδοκώντας πως ίσως καταφέρει να δροσιστεί και να χαλαρώσει. Για αρκετούς, η απειλή του covid-19 φαντάζει μακρινή. Άλλωστε σε καθημερινή βάση, οι θάνατοι μειώνονται, αρκετοί άνθρωποι βγαίνουν υγιείς από τις ΜΕΘ και όλα δείχνουν πως η πανδημία είναι πια σε ύφεση. Κατά πόσο ισχύει αυτό όμως; Και με δεδομένο το ότι αν και σε ύφεση, η ασθένεια δεν έχει ακόμη εξασθενήσει, ποιες είναι οι προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι;
Ενώ λοιπόν ο υδράργυρος έχει ανεβεί για τα καλά, ο κόσμος αναρωτιέται: Πώς θα είναι οι φετινές διακοπές; Τι μορφή θα έχουν; Θα προτιμήσει άραγε ο κόσμος να ταξιδέψει, ακολουθώντας την κλασική ρότα διακοπών, δηλαδή σε διάφορα νησιά ίσως και εξωτικούς προορισμούς, χρησιμοποιώντας για τη μετακίνησή του μέσα, όπως το πλοίο και το αεροπλάνο ή θα προτιμήσει εναλλακτικές διακοπές σε εξοχικές κατοικίες, ώστε να είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει ασφαλής και προστατευμένος και κατά τη θερινή περίοδο;Το Υπουργείο Τουρισμού είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή κατάσταση και σενάριο, καθώς όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο Υπουργός Χ. Θεοχάρης: «η κυβέρνηση χειρίστηκε έγκαιρα και με σωστό τρόπο την κρίση και αυτό θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο μέλλον». Η Ελλάδα χάρη στην έγκαιρη και άμεση στάση της απέναντι στο πρόβλημα του κορωνοϊού συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες, οι οποίες πρωτοστατούν στις επιλογές των τουριστών για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Μάλιστα από χώρες, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, η χώρα μας χαρακτηρίζεται ως «ιδανική επιλογή». Αρκετές χώρες του κόσμου επίσης έχουν δηλώσει εμφανώς την προτίμησή τους στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι συγκριτικά με αλλά μέρη του κόσμου, ο κίνδυνος παρουσιάζεται σαφώς μειωμένος.
Ανεξαρτήτως όμως της όποιας θετικής ανταπόκρισης απέναντι στην χώρα μας, ο Υπουργός μέσα από δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη επέκτασης της θερινής-τουριστικής σεζόν τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο με Νοέμβριο, προκειμένου οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι χώροι εστίασης να αποφέρουν τα αναμενόμενα και επιθυμητά κέρδη. Με βάση τα περσινά δεδομένα θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει η καλοκαιρινή περίοδος. Ενθυμούμενοι εικόνες από προηγούμενα χρόνια, γνωρίζουμε όλοι ότι τέτοιες μέρες η χώρα μας έσφυζε από κόσμο. Τουρίστες κατέφθαναν από κάθε μεριά της υφηλίου για να θαυμάσουν τον Παρθενώνα και την Ακρόπολη, να γευτούν ατόφιες ελληνικές γεύσεις, να ταξιδέψουν στα πανέμορφα νησιά και στα ακριτικά μέρη της όμορφης πατρίδας μας. Δυστυχώς όμως οι καιροί δεν μας το επιτρέπουν αυτό. Και εκεί ακριβώς έγκειται και το πρόβλημα. Αν ο τουρισμός πληγεί σε μια ήδη δυσμενή εποχή για την εγχώρια -αλλά και την παγκόσμια οικονομία- πώς θα μπορέσει η χώρα μας να ορθοποδήσει και να εξασφαλίσει σημαντικά κέρδη που θα βελτιώσουν τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη;
Αναμφίβολα ο τουρισμός αποτελεί μαζί με τον τομέα της ναυτιλίας ίσως τη λύδια λίθο της εγχώριας οικονομίας. Χάρη στους αναρίθμητους τουρίστες που επιλέγουν σε ετήσια βάση τη χώρα μας για να παραθερίσουν και να χαλαρώσουν, η οικονομία υφίσταται συχνά άνθηση. Έχοντας ως δεδομένο το άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων την 1η Ιουνίου, ο Υπουργός Τουρισμού δήλωσε πως ενώ υπό κανονικές συνθήκες η επέκταση της θερινής σεζόν θα κρινόταν ως bonus -ενός ήδη επιτυχημένου καλοκαιριού- με βάση τα τωρινά δεδομένα χαρακτηρίζεται ως ανάγκη. Ανάγκη προκειμένου η χώρα να δημιουργήσει έσοδα που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας μας.
Δεδομένης της τήρησης των δρακόντειων μέτρων σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη και εστίαση (απολύμανση ξενοδοχείων, κατάργηση καθημερινού μπουφέ στις οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες κλπ) και της απόλυτης αυστηρότητας που επικρατεί στις μετακινήσεις με μέσα μεταφοράς, όπως το πλοίο και το αεροπλάνο μέσω σχολαστικών ελέγχων, ο κόσμος σε λογικό επίπεδο θα μπορεί πλέον να κάνει τις διακοπές του, όπως κάθε άλλη χρονιά. Οφείλουμε όμως να πούμε ότι ο κίνδυνος δεν έχει ξεπερασθεί εντελώς. Ναι, τα κρούσματα σύμφωνα με την ενημέρωση που δεχόμαστε και τα παρόντα δεδομένα έχουν μειωθεί αισθητά και, ναι, καθημερινά άνθρωποι γυρίζουν στα σπίτια τους όντως πλήρως θεραπευμένοι, όμως ο κίνδυνος παραμονεύει. Χρειάζεται αμέριστη προσοχή από όλους μας.Μια προσοχή, που κατά την προσωπική μου άποψη, δεν δίνει η νεολαία κυρίως, αφού σε καθημερινή βάση, οι παραλίες -οργανωμένες και μη- ασφυκτιούν, τα αυτοκίνητα γεμίζουν νεανικές παρέες (πάνω από το επιτρεπόμενο όριο), οι οποίες ξεχύνονται στις θάλασσες και στους χώρους πρασίνου θέλοντας να χαρούν τη θάλασσα και τον ήλιο και μη μπορώντας άλλο (δικαιολογημένα) να παραμείνουν κλεισμένοι στο σπίτι τους. Συμμεριζόμενη την επιθυμία τους για χαλάρωση και ψυχαγωγία μετά από δυο σχεδόν μήνες καραντίνας, έχω να πω το εξής: ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί εντελώς. Είναι ακόμη εδώ. Οφείλουμε να προσέχουμε και να τηρούμε πιστά και με ευλάβεια τα μέτρα ασφαλείας για το καλό όλων μας.
Το καλοκαίρι πλησιάζει καθημερινά όλο και περισσότερο. Οι έγνοιες και οι ανησυχίες δείχνουν να μειώνονται για τον απλό κόσμο που αναμένει τις διακοπές του και να πολλαπλασιάζονται για τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες σχετικά με το πώς θα κυλήσει η θερινή σεζόν και τι μέτρα θα επιβληθούν, ώστε να είναι πανέτοιμοι να δεχτούν το κύμα τουρισμού που αναμφιβόλως θα καταφθάσει. Ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί όμως πρέπει να παραδεχτούμε ανοιχτά ένα πράγμα: ο covid-19 δεν έχει ξεπεραστεί, επομένως χρειάζεται αμέριστη προσοχή. Μόνο αν καταφέρουμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και εκ παραλλήλου να απολαύσουμε το καλοκαίρι, τον ήλιο και τη θάλασσα, βγαίνοντας αλώβητοι από όλο αυτό, μόνο τότε θα είμαστε πραγματικά εφησυχασμένοι.
Καλό καλοκαίρι σε όλους!
Κατάγεται από την Αθήνα. Εκεί ζει, δραστηριοποιείται και ονειρεύεται. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να ειδικευτεί στους τομείς του ποινικού και το συνταγματικού δικαίου. Πολυάσχολη ως άτομο μιλά δύο ξένες γλώσσες και επιθυμεί να μάθει και τρίτη. Το γράψιμο για αυτήν είναι τρόπος ελευθερίας και έκφρασης, όχι μόνο των σκέψεων αλλά και της ψυχής.