10 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Βασίλισσα Αμαλία

In Memoriam: Βασίλισσα Αμαλία


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Αμαλία, η πρώτη βασίλισσα της Ελλάδας. Γεννημένη το 1818 στις 21 του Δεκέμβρη στο Ολδεμβούργο, το πλήρες όνομά της ήταν Αμαλία Μαρία-Φρειδερίκη. Ήταν κόρη του Δούκα Παύλου Φρειδερίκου Αυγούστου και της Πριγκίπισσας Αδελαΐδας του Άνχαλτ–Βέρνμπουργκ, την οποία έχασε σε μικρή ηλικία. Αγάπησε τις ξένες γλώσσες, τη ζωγραφική, τη μουσική, το χορό, το θέατρο, την ιππασία και την ξιφασκία.

Παντρεύεται στην πατρίδα της στις 10 Νοεμβρίου 1836 τον βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα. Οι δυο τους θα έρθουν στην Ελλάδα στις 2 Φεβρουαρίου 1837 και στις 25 Μαρτίου του ίδιου έτους θα γίνει η επίσημη υποδοχή τους με την ιδιότητα του βασιλικού ζεύγους. Από τον επόμενο χρόνο αυτή η μέρα θα οριστεί από τον βασιλιά Όθωνα ως εθνική επέτειος, συνδυάζοντας τα γεγονότα της Ελληνικής επανάστασης και του Ευαγγελισμού. Αρχικά θα μείνουν στην ειδικά διαμορφωμένη οικία του Αφθονίδη (σημερινή Πλατεία Κλαυθμώνος), γνωστή και ως πρώτο ανάκτορο.

Η Αμαλία ήθελε να δώσει νέα πνοή στην Ελλάδα. Με πρωτοβουλία της ίδιας και με χρήματα από το βασιλικό ταμείο θα ανοικοδομήσει ορφανοτροφείο, κήπους, σχολεία, τον Πύργο Βασιλίσσης και άλλα. Το Αμαλιείο ορφανοτροφείο σκοπό είχε να περιθάλψει, αλλά και να μορφώσει τα ορφανά παιδιά. Ιδρύεται το 1855 με τη βασίλισσα να καταβάλει ένα σημαντικό μέρος της δαπάνης. Μετά από την εγκατάσταση του ζεύγους στα νέα ανάκτορα (σημερινή Βουλή) το 1843, η Αμαλία θα ξεκινήσει τις εργασίες για την ανάπλαση της περιοχής και θα ιδρύσει τον Βασιλικό κήπο (που το 1924 θα μετονομαστεί σε Εθνικός), ο οποίος θα φιλοξενήσει πάνω από 500 είδη φυτών από όλη την Ευρώπη. Η πόλη Αμαλιάδα και το χωριό Αμαλιάπολη φέρουν τιμητικά το όνομά της.

Τον Φεβρουάριο του 1861 θα γίνει απόπειρα δολοφονίας εναντίον της, από τον φοιτητή Αριστείδη Δόσιο ενόσω βρισκόταν επάνω στο άλογό της. Η απόπειρα απέτυχε, καθώς η βασίλισσα έστρεψε το άλογό της εναντίον του νεαρού κι αυτός αστόχησε. Ο Δόσιος συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο, ωστόσο η Αμαλία μετέτρεψε την ποινή σε ισόβια. Το 1862, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του ζεύγους στην Πελοπόννησο, ξεσπά στην Αθήνα μια εξέγερση, με αποτέλεσμα την εκθρόνισή τους στις 12 Οκτωβρίου. Έτσι, εγκαθίστανται στη γενέτειρα του Όθωνα, τη Βαυαρία. Πέθανε στις 20 Μαΐου του 1875.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.