14.8 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΤα «δειλά» βήματα της Γαλλίας μετά την καραντίνα

Τα «δειλά» βήματα της Γαλλίας μετά την καραντίνα


Της Έφης Βούζιου,

Η Γαλλία είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία που ξέσπασε στις αρχές του Μαρτίου. Σήμερα, οι νεκροί της ανέρχονται στους 27.721, με τους ειδικούς να αναφέρουν πως τα τελευταία 24ωρα ο αριθμός των θανάτων έχει μειωθεί συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, αν και παραμένει ακόμα αρκετά μεγάλος. Στη χώρα οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ έφτασαν μόλις τις προηγούμενες ημέρες κάτω από τους 3000, δίνοντας δειλές ελπίδες για μια βελτίωση της κατάστασης. Αξίζει, βέβαια, να αναφερθεί πως στην κορύφωση της πανδημίας, στις 8 Απριλίου, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είχαν φτάσει τους 32.292 και εκείνοι που είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ τους 7.148. Θέλοντας τώρα η Γαλλία να περισώσει την οικονομία της και να μην βρεθεί αντιμέτωπη με μια ολική κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματός της, προχώρησε από τη Δευτέρα 11 Μαΐου σε σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης «προσεχτικά, σταδιακά και λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα κυκλοφορίας του ιού στους διάφορους νομούς» σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της χώρας Εντουάρ Φιλίπ. Ο Πρωθυπουργός τόνισε, ήδη από τον Απρίλιο, πως η χώρα θα προέβαινε στην άρση των μέτρων της καραντίνας ανάλογα «με τη μείωση των νέων κρουσμάτων κάτω των 3000 την ημέρα».

Ο Υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, έκανε λόγο για μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους που θα αρχίσουν να γίνονται σε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού Covid-19, αλλά και στις επαφές τους. Η κυβέρνηση μίλησε συγκεκριμένα για 700.000 διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα, το κόστος των οποίων θα καλύπτεται 100% από την κοινωνική ασφάλιση. Κρίθηκε, επίσης, και στη Γαλλία όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναγκαία η χρήση της μάσκας, με τη χρήση της στα σχολεία, στα μέσα συγκοινωνίας και στα ταξί υποχρεωτική. Μέτρα λήφθηκαν και για τα σχολεία, τα οποία σταδιακά θα ανοίξουν και αυτά με συγκεκριμένο αριθμό παιδιών ανά τάξη, ενώ καφέ, μπιστρό και εστιατόρια θα επαναλειτουργήσουν πιθανότατα τον Ιούνιο. Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά ξανάνοιξαν την 11η Μαΐου σε εθελοντική βάση, ενώ από την 18η Μαΐου η κυβέρνηση άνοιξε σταδιακά τα γυμνάσια και τα λύκεια μόνο σε περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία.

Οι συγκεντρώσεις άνω των 10 ανθρώπων εντός των κτιρίων και έξω θα συνεχίσουν να απαγορεύονται, καθώς έχει κριθεί πως ο συνωστισμός αποτελεί μια από τις πιο επικίνδυνες «ευκαιρίες» μετάδοσης του νέου ιού. Και οι παραλίες, ακόμα, θα παραμείνουν κλειστές για τους πολίτες τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιουνίου. Τέλος, προβλέπεται η απαγόρευση, σχεδόν μέχρι το Σεπτέμβριο, των εκδηλώσεων με τη συμμετοχή άνω των 5000 ανθρώπων. Σε κάθε περίπτωση, προωθείται ανεπιφύλακτα η εξ αποστάσεως εργασία, όπου αυτό κρίνεται δυνατόν. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως μεγάλο μέρος των μέτρων που επιβλήθηκαν θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ισχύ σε ορισμένες περιοχές, όπως το Παρίσι, το οποίο βλέπει ακόμα υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Συγκεκριμένα είπε: «Από τη Δευτέρα θα χαλαρώσουμε σταδιακά το lockdown που ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου… αλλά η Γαλλία είναι χωρισμένη στα δύο με τον κορωνοϊό να εξαπλώνεται πιο γρήγορα σε κάποιες περιοχές και ειδικά στην περιοχή Ιλ ντε Φρανς, η οποία είναι πυκνοκατοικημένη». Σύμφωνα με τον Εντουάρ Φιλίπ, η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει να «επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της απαραίτητης επανέναρξης της οικονομικής ζωής και της απαραίτητης ανάγκης να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών». Όπως, βέβαια, ο ίδιος πρόσθεσε: «εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν ότι είναι ευάλωτοι, ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να είναι ασφαλείς».

Τέσσερις περιοχές: η πρωτεύουσα, ο βορράς, η ανατολική και η κεντρική Γαλλία έχουν κηρυχθεί «κόκκινες» ζώνες, καθώς ο ιός εξαπλώνεται ακόμα ταχύτατα σε αυτές και η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία των περιοχών και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγάλη. Σε αυτές τις «κόκκινες» περιοχές, όπως είναι και το Παρίσι, οι κανόνες θα είναι πιο αυστηροί: τα γυμνάσια θα παραμείνουν κλειστά τον Μάιο και θα υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Τα μαγαζιά που θα λειτουργήσουν θα εφαρμόσουν αρκετά ενισχυμένα και αυστηρά μέτρα προστασίας με διευρυμένο ωράριο. Τα σύνορα της χώρας παραμένουν κλειστά με τον Υπουργό Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, να τονίζει: «Από την έναρξη της κρίσης, το κλείσιμο των συνόρων είναι ο κανόνας και η έγκριση να περνά κανείς τα σύνορα είναι η εξαίρεση. Θα διατηρήσουμε αυτό το μέτρο, δεν θα αλλάξει σύντομα». Και ο Πρωθυπουργός της χώρας διευκρίνισε ότι η υποχρεωτική καραντίνα θα παραμείνει σε ισχύ και μετά την 11η Μαΐου για όσους καταφτάνουν σε όλα τα υπερπόντια γαλλικά εδάφη, αναφερόμενος, φυσικά, και στο νησί Μαγιότ, στον Ινδικό Ωκεανό, για το οποίο η άρση της καραντίνας αναβάλλεται.

Οι περιορισμοί είναι γνωστό πως θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου και από εκεί και έπειτα και η Γαλλία, όπως και οι άλλες χώρες που πλήττονται από τον ιό, θα παρακολουθούν τις εξελίξεις για να μπορούν να λάβουν τα αντίστοιχα μέτρα αντιμετώπισης μιας εξαιρετικά πρωτόγνωρης συνθήκης. Ολοκληρώνοντας, δημοσκόπηση της Odoxa που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες φανερώνει πως τα δύο τρίτα των Γάλλων θέλουν μια χαλάρωση των μέτρων, αλλά έξι στους δέκα δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση ότι μπορεί να το επιτύχει. Τίθεται, λοιπόν, ένα τεράστιο βάρος στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρο να λάβουν εκείνα τα μέτρα, τα οποία θα βοηθήσουν την οικονομία της χώρας και θα τη σώσουν από μια πιθανή οικονομική κατάρρευση. Το ερώτημα, όμως, που απασχολεί τους πάντες είναι με τι «κόστος» θα γίνει αυτή η επαναφορά στην «κανονικότητα» και σε τι βαθμό θα τεθεί η υγεία σε πρώτη προτεραιότητα.


Έφη Βούζιου

Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει αρκετές ομιλίες και ημερίδες σχετικές με το αντικείμενο των σπουδών της καθώς και με τον ευρύτερο τομέα της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη είναι η συμμετοχή της σε εθελοντικές δράσεις τις οποίες θεωρεί καίριες για τη διάπλαση του χαρακτήρα των ατόμων και τη διάρθρωση της κοινωνίας. Την απασχολούν τομείς σχετικοί με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των κοινωνικών ομάδων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έφη Βούζιου
Έφη Βούζιου
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει αρκετές ομιλίες και ημερίδες σχετικές με το αντικείμενο των σπουδών της καθώς και με τον ευρύτερο τομέα της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη είναι η συμμετοχή της σε εθελοντικές δράσεις τις οποίες θεωρεί καίριες για τη διάπλαση του χαρακτήρα των ατόμων και τη διάρθρωση της κοινωνίας. Την απασχολούν τομείς σχετικοί με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των κοινωνικών ομάδων.