Της Αγγελικής Κουτουφά,
Ταινίες σαν του ελληνικού κινηματογράφου προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν γέλιο, δάκρυα και συγκίνηση σε μια εποχή σαν τη σημερινή, που η ανάγκη για αυθεντικούς ανθρώπους και γνήσια συναισθήματα είναι το ζητούμενο. Ας μιλήσουμε καλύτερα για μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής, τη Φίνος Φίλμ. Κάθένας από τους ηθοποιούς είχε μια ξεχωριστή προσωπικότητα, κάθε χαρακτήρας ήταν και ένα κεφάλαιο στην υποκριτική και συνθέτουν όλοι μαζί το ομορφότερο κομμάτι του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, ενώ πολλοί από αυτούς αναδείχθηκαν σε σταρ.
Μάρθα Καραγιάννη
Μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Ήταν μόλις δεκαεπτά ετών όταν έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην ταινία «Η Άγνωστος το 1956» της Φίνος Φίλμ, σε σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου. Με το ταλέντο τόσο στις ερμηνείες της όσο και στα χορευτικά της νούμερα στα μιούζικαλ, κατάφερνε να συναρπάζει και να καθηλώνει το κοινό. Ποτέ δεν πήρε τον απόλυτα πρώτο ρόλο, ξεχώριζε όμως μέσα από τις ταινίες συνόλου και καταγράφηκε στη συνείδηση του κόσμου, όχι απλώς ως πρωταγωνίστρια, αλλά ως σταρ. Μια γυναίκα που σαγήνευσε τον ανδρικό πληθυσμό και κέρδιζε τον θαυμασμό από τον γυναικείο. Έχτισε τη δική της καριέρα τη χρυσή δεκαετία του 1960 και η πορεία της είναι συνδεδεμένη με τη Φίνος Φιλμ και τον Γιάννη Δαλιανίδη.
Κώστας Βουτσάς
Ένας αιώνιος έφηβος που δεν σταμάτησε ποτέ να παίζει στο θέατρο, δεν έκατσε ποτέ στο σπίτι να απολαύσει τη δόξα και την επιτυχία του. Στο θεατρικό σανίδι μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι τη μοιραία 7η Φεβρουαρίου 2020, όταν μπήκε στο νοσοκομείο με λοίμωξη αναπνευστικού. Και ήταν η μόνη μάχη που δεν κατάφερε να κερδίσει. Οι κωμωδίες ήταν αυτές που τον χαρακτήρισαν. Ακόμα και στις δραματικές ταινίες, όπως «Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά», κατάφερνε να βγάζει γέλιο και σπουδαίες ατάκες. Η ατάκα «Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;» άφησε εποχή και ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται από παιδιά, που όχι μόνο δεν ζούσαν όταν παίχτηκε πρώτη φορά η ταινία, αλλά μπορεί να μην την έχουν δει καν ολόκληρη. «Κατίνα σαλαμάκι», «Πάρτα, φέρτα», «Φστ μποινγκ!» και τόσες άλλες στιγμές άφθονου γέλιου θα μας συντροφεύουν πάντα, ακόμα και μετά το χαμό του.
Μάρθα Βούρτση
Θεωρείται «σύμβολο» του ελληνικού σινεμά, καθώς ταυτίστηκε με τους μελό ρόλους. Σε πολλές ταινίες η ηθοποιός εμφανίστηκε στο πλευρό του Νίκου Ξανθόπουλου, του άντρα που επίσης ταυτίστηκε με το κινηματογραφικό δράμα. Ένας από τους πιο γνωστούς «κόντρα ρόλους» της καριέρας της ήταν αυτός της υπηρέτριας στην ταινία «Κίτρινα Γάντια» το 1960 με τον Μίμη Φωτόπουλο και τον Νίκο Σταυρίδη. Εκτός από υποκριτικό ταλέντο είχε και καλή φωνή. Έχει συνεργαστεί με μεγάλους Έλληνες συνθέτες, όπως ο Μ. Πλέσσας, ο Απ. Καλδάρας, ο Τσιτσάνης, ο Ζαμπέτας.
Νίκος Γαλανός
Ένας ταλαντούχος και αγαπητός καλλιτέχνης, γνωστός στο κοινό τόσο από τις παλιές ελληνικές ταινίες όσο και από πρόσφατες συμμετοχές του σε τηλεοπτικά σίριαλ. Έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο το 1967 στο θίασο της Τζένης Καρέζη. Η ηθοποιός τον ανακάλυψε, όταν ο Γαλανός παρακολουθούσε μια πρόβα στο θέατρό της και του ζήτησε το τηλέφωνό του. Το 1968 είχε ξεκίνησε και η κινηματογραφική του καριέρα, όταν ο Νίκος Φώσκολος του έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Η Λεωφόρος του μίσους». Το 1971, όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη σταμάτησε να παίζει σε ταινίες με τον Παπαμιχαήλ, ο Γαλανός συμπρωταγωνίστησε μαζί της στην ταινία «Ένα αστείο κορίτσι». Έκτοτε, ο Γαλανός άρχισε να συνεργάζεται με την Αλίκη και στο θέατρο. Μάλιστα, ενώ τον ανακάλυψε η Καρέζη, καθιερώθηκε στη συνείδηση του κοινού ως παρτενέρ της Βουγιουκλάκη.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 με καταγωγή από το Ληξούρι, Κεφαλλονιάς. Αποφοίτησε το 2018 από το 1ο Λύκειο Αμαρουσίου και έκτοτε σπουδάζει Δημοσιογραφία στην σχολή Ant1MediaLab. Λατρεύει τα ταξίδια και να γνωρίζει νέα μέρη.