Της Ευρυδίκης Παπαβαρνάβα,
Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έχουν επικροτηθεί για τη γρήγορη αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις κυβερνήσεις της κάθε χώρας, μετά από την αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου κατάστασης, έχει αυξηθεί. Οι δύο χώρες τίθενται ως παράδειγμα προς μίμηση, αφού κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού σε τέτοιο βαθμό, που να έχουν την ευχέρεια να χαλαρώσουν τα μέτρα τους με γρηγορότερους ρυθμούς, σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Νέα Ζηλανδία
Η Νέα Ζηλανδία επέβαλε ραγδαία μέτρα πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να έχει τα λιγότερα κρούσματα κατά κεφαλήν. Περιληπτικά, δύο μέρες μετά την ανακήρυξη του COVID-19 ως πανδημία (14 Μάρτη) από τον ΠΟΥ, η Νέα Ζηλανδία έλαβε μέτρα, παρόλο που είχε μόλις 6 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όλες οι μαζικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, ενώ ίσχυσε υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός για 14 μέρες, σε όσους επέστρεφαν στο νησί. Μια εβδομάδα αργότερα (23 Μάρτη), με 102 επιβεβαιωμένα κρούσματα, μπήκε σε «lockdown επιπέδου 3» και, 48 ώρες αργότερα, κατέληξε στο επίπεδο 4, δηλαδή, σε ολικό «lockdown». Το επίπεδο 4 διήρκεσε σχεδόν πέντε εβδομάδες και κάποια από τα μέτρα συμπεριλάμβαναν την επαφή μόνο με τα άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι, το κλείσιμο των παραλίων, των επιχειρήσεων, των σχολείων και των παιδικών σταθμών. Επίσης, κλειστά ήταν τα μπαρ και τα εστιατόρια, όπως και το «takeaway» και η διανομή κατ’ οίκον.
Τα γρήγορα και αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης είχαν σαν αποτέλεσμα το μειωμένο αριθμό κρουσμάτων, με συνεπακόλουθο, στις 28 Απριλίου, τη χαλάρωση των μέτρων σε αντιστοιχία με το επίπεδο 3, ανοίγοντας, έτσι, την οικονομία. Από τις 28 Απριλίου, οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα διεξαγωγής θρησκευτικών τελετών σε στενό κύκλο δέκα ατόμων, καθώς και την επιστροφή στην εργασία τους. Οι επιχειρήσεις και τα εστιατόρια είχαν την ικανότητα να επαναλειτουργήσουν, αλλά παρέμεινε η απαγόρευση της κατ’ ιδίαν επαφής. Την επόμενη μέρα, τα σχολεία άνοιξαν για τα παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, που αδυνατούσαν να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως παραδόσεις. Επίσης, η κυβέρνηση εισήλθε στο επίπεδο 2, με περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, έτσι ώστε οι Νεοζηλανδοί να έχουν την ικανότητα να παρευρίσκονται σε συναθροίσεις, μέχρι 100 ατόμων, σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, όπως και να διαθέτουν τη δυνατότητα ομαδικής άθλησης και εγχώριων μετακινήσεων. Ωστόσο, η απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων μεταξύ ατόμων και η προστατευτική ενδυμασία στους κομμωτές και τους αισθητικούς αποφασίστηκε να παραμείνει.
Εξίσου σημαντική θεωρείται και η στάση της πρωθυπουργού Jacinda Ardern. H Ardern, γεμάτη ενσυναίσθηση και ευγένεια, ακολούθησε τις υποδείξεις της ιατρικής επιστήμης. Η πρωθυπουργός παρουσίασε την κατάσταση στους πολίτες, με συγκεκριμένα στοιχεία, χωρίς όμως να σπείρει τον πανικό. Η πρωθυπουργός αποκάλεσε τους Νεοζηλανδούς ως «την ομάδα της των 5 εκατομμυρίων» και τους παρακάλεσε να είναι ευγενικοί προς τους συνανθρώπους τους. Η κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητα την υγεία των πολιτών της, παρά την πληττόμενη οικονομία, και την άμεση ενημέρωσή τους. Για παράδειγμα, μόλις κηρύχθηκε το επίπεδο 4 της πανδημίας, όλοι οι πολίτες είχαν ενημερωθεί με μήνυμα για τα καινούρια μέτρα. H Ardern διοργάνωνε διάφορα Facebook Live Q&A από το σπίτι, σε μια προσπάθεια να είναι πιο κοντά στους πολίτες της. Με αυτή την αντιμετώπιση, από κοινού με την κυβέρνησή της, κατάφερε να δημιουργήσει ένα κλίμα υποστήριξης, κατανόησης και υπακοής από τους Νεοζηλανδούς.
Αυστραλία
Όπως και η Νέα Ζηλανδία, έτσι και η Αυστραλία, έκλεισε τα σύνορά της, ανάγκασε τους πολίτες της που επέστρεφαν από το εξωτερικό σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων και απαγόρευσε τις μαζικές συγκεντρώσεις. Επίσης, ο πρωθυπουργός, Scott Morrison, ανακοίνωσε την απαγόρευση χρήσης χώρων, όπως γυμναστήρια, πισίνες, μουσεία, και χώροι λατρείας.
Η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών έγινε εμφανής στο επίπεδο 4. Όσο η Νέα Ζηλανδία είχε αυστηρά μέτρα, αφήνοντας τους Νεοζηλανδούς να κυκλοφορούν μόνο για σωματική άσκηση, για φαρμακευτική ή ιατρική βοήθεια και προμήθεια αναλωσίμων, η Αυστραλία είχε πολύ πιο χαλαρά μέτρα για το επίπεδο 4. Στην τελευταία, το «takeaway» και το «delivery» από εστιατόρια ήταν επιτρεπτό, ενώ κάθε πολιτεία μπορούσε να αποφασίσει αν θα κλείσει τα σχολεία ή όχι. Επίσης, το λιανεμπόριο και οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις έμειναν ανοιχτές. Σε κοινωνικό επίπεδο, σε κάποιες πολιτείες, ακόμα και ο καφές με φίλους ήταν επιτρεπτός, όπως καταγράφει το «The Guardian». Η διαφορά από πολιτεία σε πολιτεία ήταν εμφανής. Την ίδια περίοδο που οι περισσότεροι Αυστραλοί δικαιούνταν να βγουν από σπίτι τους μόνο για απαραίτητες μετακινήσεις, στο Queensland, από τις 2 Μαΐου, άνοιξαν ξανά εθνικά πάρκα και επιτρεπόταν η μετακίνηση για αγορά ρούχων από καταστήματα, όπως και το κολύμπι, αλλά μόνο σε απόσταση έως 40 λεπτά μακριά από την κατοικία των πολιτών. Παράλληλα, στη δυτική και νότια Αυστραλία, επιτρέπονταν οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων. Ωστόσο, η κατάσταση στην Αυστραλία επέτρεψε στον Morrison και την κυβέρνησή του να δημιουργήσει ένα πλάνο χαλάρωσης μέτρων σε 3 επίπεδα, με την ελπίδα μιας καλύτερης οικονομικής κατάστασης της χώρας, μέχρι τον Ιούλιο.
Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, με τα πρώτα κρούσματα να παρουσιάζονται στο τέλος Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου, αντίστοιχα, με τα δικά τους μέτρα κατάφεραν το ακατόρθωτο για κάποιες άλλες χώρες. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει, δε, πως η Νέα Ζηλανδία είναι ένα κεντρικά διοικούμενο κράτος, σε αντίθεση με τη γειτονική της Αυστραλία. Η Αυστραλία είναι χωρισμένη σε πολιτείες, κάθε μία από τις οποίες διέθετε σημαντική ελευθερία ως προς τη διαχείριση της κρίσης. Ωστόσο, και οι δύο χώρες κατάφεραν να μειώσουν τη μετάδοση της νόσου, παραπέμποντας πολλούς στην εξής ερώτηση: μήπως η Νέα Ζηλανδία θα μπορούσε να μειώσει τα κρούσματά της και με πιο ήπια μέτρα, όπως και η Αυστραλία; Η Νέα Ζηλανδία μετρά 1,498 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με ένα νέο κρούσμα στις 15 Μαρτίου και 21 θανάτους, ενώ η Αυστραλία 7,019 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με καινούρια κρούσματα καθημερινώς, όπως και 98 θανάτους, συνολικά, με μόλις έναν καινούριο θάνατο μέχρι τις 15 Μαΐου. Παρά τα συνεχόμενα κρούσματα στην Αυστραλία, λαμβάνοντας υπόψιν τον πληθυσμό της κάθε χώρας, oi διαφορές τους δεν είναι μεγάλες. Επιπροσθέτως, οι συνθήκες που αντιμετώπισε η κάθε χώρα είναι διαφορετικές. Κατά το ABC, όταν οι χώρες επέβαλαν τo «lockdown» (23 Μαΐου και 29 Μαΐου, αντίστοιχα), η Νέα Ζηλανδία είχε μια πιο ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και εξάπλωσης του ιού (371% κρούσματα κατά κεφαλήν), σε σχέση με την Αυστραλία (122% κρούσματα κατά κεφαλήν), γεγονός που ώθησε την πρώτη σε πιο αυστηρά μέτρα. Εξίσου σημαντικός, είναι ο μεγαλύτερος αριθμός εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποίησε η Νέα Ζηλανδία. Έτσι, ήταν πιο πιθανό να εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα απ’ ότι στην Αυστραλία.
Συμπερασματικά, είναι εμφανές πως η κάθε χώρα αντιμετώπισε διαφορετικά την πανδημία, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετώπιζε, αποδεικνύοντας πως ίσως και να υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι διαχείρισης ενός τέτοιου γεγονότος, που μπορούν, εντέλει, να αποφέρουν εξίσου θετικά αποτελέσματα.
Γεννήθηκε το 1996 στην Λευκωσία, Κύπρο. Έχει σπουδάσει στο University of Nottingham στην Νομική και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο University of Bath στην Διεθνή Ασφάλεια. Μιλάει την αγγλική και τη ισπανική γλώσσα. Ενδιαφέρεται για τα διεθνή θέματα και λατρεύει τον εθελοντισμό και τον χορό. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο Βέλγιο.