11 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμη«Μένουμε ασφαλείς και το καλοκαίρι!»: Το κρίσιμο στοίχημα του τουρισμού

«Μένουμε ασφαλείς και το καλοκαίρι!»: Το κρίσιμο στοίχημα του τουρισμού


Της Μαριάτζελας Δημητροπούλου,

Άλλο ένα θύμα της πανδημίας του φονικού ιού Covid-19, αποτελεί η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Και αυτή δεν είναι άλλη από τον τουρισμό. Υπολογίζεται ότι το 20% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας προέρχεται –ευθέως ή εμμέσως- από τον τουρισμό. Το πρώτο «κορωνο-καλοκαίρι» (και ευχόμαστε να είναι και το τελευταίο!) βρίσκεται προ των πυλών και συνακόλουθα ανακύπτει το εξής εύλογο ερώτημα: Ποια θα πρέπει να είναι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση με τον πιο ανώδυνο -στο μέτρο του δυνατού πάντα- τρόπο.

Θα πρέπει η Ελλάδα να καλέσει τουρίστες από το εξωτερικό ή για φέτος καλό θα ήταν να προσανατολιστεί και να επενδύσει στον εσωτερικό τουρισμό; Είναι θεμιτό να ξεκινήσει μια διαφημιστική καμπάνια, που θα αναδείξει τη χώρα μας ως ιδανικό προορισμό για το φετινό καλοκαίρι ή με αυτόν τον τρόπο ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει η Ελλάδα εστία μολύνσεως, γεμάτη με χιλιάδες ασθενείς του Covid-19, που τα δημόσια νοσοκομεία δεν θα μπορούν να περιθάλψουν, οδηγώντας έτσι στη σταδιακή καταβαράθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας; Θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι ο ιός με την αύξηση της θερμοκρασίας; Αυτά αποτελούν επίσης, μερικά ερωτήματα που περιστρέφονται γύρω από τον φλέγον και καίριο ζήτημα του τι μέλλει γενέσθαι με τον ελληνικό τουρισμό.

Η πραγματικότητα είναι ότι στον τουρισμό κρύβονται όχι οι περισσότεροι, αλλά σίγουρα πολλοί κίνδυνοι και θεωρείται ένα μεγάλο ρίσκο και ταυτόχρονα πρόκληση για την εν ενεργεία ελληνική κυβέρνηση. Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι επαγγελματικός. Στα πλοία και στα αεροπλάνα κρίνεται αναγκαίο να μειωθεί ο αριθμός των επιβατών που επιτρέπεται να ταξιδέψουν, με προσδιορισμό χαμηλών ορίων. Παράλληλα, πρέπει να γίνει άρση των περιορισμών για τις μετακινήσεις των επιχειρηματιών στα νησιά, ώστε να μπορέσουν να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις τους εγκαίρως, καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων σε νησιά διαμένουν στην Αθήνα ή σε άλλους νομούς. Άρα, προς το παρόν δεν τους επιτρέπεται να μετακινηθούν στα νησιά για να ξεκινήσουν τις εργασίες προετοιμασίας των τουριστικών τους επιχειρήσεων. Για αυτή τη μερίδα των επιχειρηματιών καλό είναι να υπάρξει ειδική μέριμνα, προκειμένου να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες εργασίες μέχρι το ξεκίνημα της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν. 

Καταστρώνοντας το στρατηγικό πλάνο η κυβέρνηση, θα μπορούσε να λάβει υπόψιν της το μοντέλο που υιοθέτησε η Αυστρία. Έλεγχος στα αεροδρόμια κατά την άφιξη των τουριστών και συνεχή παρακολούθηση της υγείας τους, ακόμη και με καραντίνα αν σκοπεύουν να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, εξετάζεται να εφαρμοστεί ένα πρωτόκολλο που προβλέπει πως οι πολίτες ξένων χωρών θα κάνουν ένα τεστ για τον κορωνοϊό πριν πετάξουν για την Ελλάδα και στη συνέχεια θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση. Ακόμη, η κυβέρνηση προκρίνει το θέμα των διακρατικών συμφωνιών για να σωθεί ό,τι είναι δυνατό να διασωθεί από τη φετινή τουριστική σεζόν, διατηρώντας βέβαια και τις επιφυλάξεις της, καθώς εκφράζει έντονες ανησυχίες για τους αργούς ρυθμούς της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη θέσπιση κοινών κανόνων για την επανεκκίνηση των πτήσεων. Ακόμη, η Ελλάδα δύναται να στραφεί στην αναγκαία λύση του εσωτερικού τουρισμού, αποφορτίζοντας έτσι το οικονομικό πλήγμα και στηρίζοντας την εθνική οικονομία. Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες, θα αποτελέσει ένεση ρευστότητας, χωρίς βέβαια να αντικαθιστά το τουριστικό συνάλλαγμα. Βέβαια, για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, είναι αναγκαία η παροχή κινήτρων από το κράτος, προκειμένου να βοηθηθεί ο Έλληνας και να επιλέξει να κάνει τις διακοπές του στη χώρα του, όπως η χορήγηση ειδικού voucher διακοπών, η αξία του οποίου θα κυμαίνεται ανάλογα με τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος. Με λίγα λόγια, επιδιώκεται η τόνωση της εγχώριας ζήτησης.

Ωστόσο, κρίνεται αναγκαίο και σκόπιμο να εστιάσουμε στο γεγονός ότι μια απόφαση με βασικό γνώμονα τη διάσωση της οικονομίας και των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον τουρισμό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των πολλών. Είναι πρακτικά εφικτό να ελέγχονται εκατοντάδες χιλιάδες ξένων τουριστών σε περίπτωση που παρατηρηθεί μεγάλο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο; Η αλήθεια είναι πως λόγω της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας, υπάρχει κίνδυνος της διασποράς του ιού στην επικράτεια. Από την άλλη, όμως ο τουρισμός αποτελεί τον βραχίονα της ελληνικής οικονομίας. Με ένα πιθανό «λουκέτο», αυτομάτως βρίσκονται στον «αέρα» επιχειρήσεις που εξαρτώνται αποκλειστικά από τον τουρισμό, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι.

Η εξίσωση που προκύπτει από τα παραπάνω δεδομένα εξελίσσεται σταδιακά για την κυβέρνηση σε ένα πρόβλημα για δυνατούς λύτες. Για αυτό και οι αποφάσεις που θα παρθούν, πρέπει να βρίσκονται σε απόλυτη συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα, για να μη τεθεί σε κίνδυνο το ύψιστο αγαθό, που πασχίζουμε όλοι να διαφυλάξουμε όλο αυτό τον καιρό και για το οποίο έχουμε κάνει τις μέγιστες θυσίες: η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριάτζελα Δημητροπούλου
Μαριάτζελα Δημητροπούλου
Κατάγεται από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Διανύει το δεύτερο έτος των προπτυχιακών της σπουδών στο Τμήμα της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το αντικείμενο αυτό την ενδιέφερε ανέκαθεν, από πολύ μικρή ηλικία. Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα της "Βουλής των Εφήβων" στην ΚΒ' Σύνοδο (2016-2017). Πέραν της νομικής, τα ενδιαφέροντα της επεκτείνονται στην αρθρογραφία, την ενημέρωση καθώς και στην ανάγνωση βιβλίων.