Της Γιώτας Κοσκινά,
Με το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ελλάδα μία νέα πολιτική μπήκε στη ζωή όλων των πολιτών με την ονομασία #μένουμε_σπίτι. Με αυτή τη πολιτική η Κυβέρνηση μέσω μίας καμπάνιας σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και social media ενσωμάτωσε τις οδηγίες των ειδικών λοιμωξιολόγων για σύσταση κοινωνικής απομόνωσης και εν συνεχεία ενός γενικότερου lock down της χώρας με σκοπό τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού. Το μήνυμα ότι όλοι πρέπει να κλείσουμε τη πόρτα μας στο κορωνοϊό, να περιοριστούμε στο σπίτι, να μειώσουμε στο ελάχιστο τις περιττές μετακινήσεις μας και να τηρούμε πιστά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής εκδηλώθηκαν μέσα σε λίγες μόνο μέρες μέσα από τη φράση #μένουμε_σπίτι.
Μία καμπάνια η οποία με το ανάλογο hashtag κατάφερε να προσεγγίσει γρήγορα τους νέους, οι οποίοι από όσο αποδείχθηκε και στη πορεία, παρότι ήταν το πιο δύσκολο ακροατήριο υπακοής στα περιοριστικά μέτρα, εν τέλει υπάκουσε. Η πολιτική της κοινωνικής αποστασιοποίησης σίγουρα βοήθησε τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες να μην νοσήσουν, αλλά η μεγαλύτερη νίκη ήταν αυτή της ανάδειξης της ανθρωπιάς και του εθελοντισμού στην ελληνική κοινωνία. Αποδείξαμε ότι όταν θέλουμε ως λαός μπορούμε να ενωθούμε και να τα καταφέρουμε, δίνοντας το λαμπρό παράδειγμα σε άλλους λαούς. Μέσα σε ένα διάστημα λιγότερο από μήνα, καταφέραμε όχι μόνο να μείνουμε ψύχραιμοι και υπομονετικοί στα σπίτια μας, προκειμένου να μην θέσουμε σε άμεσο κίνδυνο –όχι μόνο τους ίδιους μας τους εαυτούς- αλλά και τους δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα καταφέραμε τόσο να στήσουμε σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια σταθμούς και υπηρεσίες (όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι») για την άμεση εξυπηρέτηση των αναγκών των ομάδων υψηλού κινδύνου βασισμένες πολλές φορές σε μεγάλο βαθμό σε εθελοντές και υποστηρικτές, όσο και να κρατήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ένα καλό επίπεδο με μεγάλο απόθεμα κλινών εντατικής θεραπείας.
Περιεχόμενο της πολιτικής αυτής ήταν και εξακολουθεί να είναι μέχρι και σήμερα, η διαρκής, καθημερινή ενημέρωση των πολιτών, τόσο από τον αρμόδιο λοιμωξιολόγο του υπουργείου υγείας κύριο Τσίοδρα, όσο και από τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας κύριο Χαρδαλιά, όπου καθ’όλη τη διάρκεια της καραντίνας μας ενημέρωναν τόσο για τα επιδημιολογικά νεότερα στην Ελλάδα, όσο και για τα μέτρα που θα χρειαστεί να πάρουμε προκειμένου να περιοριστεί ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου.
Την Τρίτη 28 Απριλίου, στο τέταρτο κατά σειρά διάγγελμά του, ο Πρωθυπουργός χαιρέτησε θερμά την ειλικρινή και συνετή προσπάθεια των πολιτών και ανακοίνωσε πλέον τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή σε μία νέα κανονικότητα. Κάπως έτσι φύγαμε πλέον από τη πολιτική του #μένουμε_σπίτι και πήγαμε στο #μένουμε_ασφαλείς.
Πλέον μένουμε ασφαλείς μέσα σε μία νέα πραγματικότητα, μία νέα καθημερινότητα, όπου τίποτα δεν είναι όπως πριν τη καραντίνα, αλλά σίγουρα τίποτα δεν είναι και σαν τις μέρες της καραντίνας. Πλέον οι μετακινήσεις μας γίνονται με μεγαλύτερη άνεση, αλλά με όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών, διατήρηση αποστάσεων κ.α), με το κυριότερο τη χρήση της προστατευτικής μάσκας από μικροσταγονίδια σε όλους του κλειστούς χώρους. Ο ιός δεν έχει φύγει, εμείς πλέον πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε –κατά ένα μεγάλο διάστημα- μαζί του και ταυτόχρονα μακριά του, προστατευμένοι.
Το αν θα κερδίσουμε άλλη μία μάχη είναι στο χέρι μας. Η πολιτική της κυβέρνησης από την αρχή της επιδημιολογικής κρίσης μέχρι και σήμερα συνοψίζεται σε μία λέξη «μένουμε», μένουμε υγιείς, μένουμε όλοι, είτε μέσα είτε έξω από το σπίτι –πλέον-, ακολουθώντας ευλαβικά τις οδηγίες των ειδικών. Πρέπει να βγούμε νικητές και από αυτή τη μάχη και πρέπει να βγούμε όλοι! Με λίγη ακόμη προσπάθεια και ενωμένοι σίγουρα θα απολαύσουμε σύντομα καλύτερες μέρες.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.