Του Πολύβιου Κοΐνη,
Πλησιάζει από στιγμή σε στιγμή και για τη χώρα μας η νέα εποχή στον κόσμο του διαδικτύου και των τηλεπικοινωνιών. Το δίκτυο 5G ή αλλιώς δίκτυο 5ης γενιάς είναι εδώ και φαίνεται πως είναι έτοιμο να αλλάξει για τα καλά τις ζωές μας και πολλά πράγματα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας εποχής.
Τι είναι το 5G δίκτυο και για τι θα είναι ικανό;
Το 5G δίκτυο αποτελεί τη νέα γενιά τεχνολογίας ασύρματου δικτύου, η οποία πρόκειται να διαδεχθεί το γνωστό σε όλους μας 4G δίκτυο. Το 5G θα προσφέρει σε smartphones και άλλες συσκευές, αξεπέραστες ταχύτητες σύνδεσης (αρχικά 1 Gbps και σταδιακά θα φτάσουν τα 10 Gbps) που όμοιές τους μέχρι σήμερα δεν έχουμε ξαναδεί. Ακόμη, θα προσφέρει βελτιωμένη ανάλυση στην ποιότητα των βίντεο (8Κ), μεγαλύτερες ταχύτητες κατά το κατέβασμα αρχείων (π.χ. ταινιών) και extra χωρητικότητα, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει την ταυτόχρονη σύνδεση ακόμη πιο πολλών συσκευών στο ίδιο δίκτυο. Επιπλέον, εκτός από καλύτερη επικοινωνία και μεγαλύτερες ταχύτητες (100 φορές μεγαλύτερες από του 4G), ο ερχομός του 5G πρόκειται να επιφέρει ραγδαίες αλλαγές και στην παγκόσμια οικονομία. Αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς θα κινούνται αυτόνομα και θα είναι ικανά να επικοινωνούν μεταξύ τους ανταλλάζοντας δεδομένα και συντεταγμένες κατά την ώρα της κυκλοφορίας, ενώ καταγραφή προσωπικών δεδομένων σε real life μορφή θα προσφέρει σε γιατρούς τη δυνατότητα να γνωρίζουν εκ των προτέρων την κατάσταση της υγείας ενός ασθενούς. Άξια αναφοράς επίσης είναι και η αναβάθμιση των χειρουργικών επεμβάσεων (ρομποτική χειρουργική), οι οποίες πλέον θα μπορούν να γίνονται το ίδιο αποτελεσματικά, ακόμη κι αν ο χειρουργός-γιατρός βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η αναβάθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και κατ’ επέκταση η δημιουργία «έξυπνων» πόλεων που θα διευκολύνουν στο έπακρο τις ανθρώπινες ζωές και δραστηριότητες σε οικιακό, βιομηχανικό, επιχειρησιακό αλλά και -ενδεχομένως- εκπαιδευτικό επίπεδο.Τι γίνεται με τις κεραίες και τις συχνότητες;
Χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας πρόκειται να εγκατασταθούν μέσα στο διάστημα 2020-2021. Οι κεραίες αυτές θα παρέχουν μεγαλύτερες ταχύτητες και θα εκπέμπουν σε υψηλότερες συχνότητες. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι μπορεί το δίκτυο 5G, προκειμένου να πετύχει όσα αναφέρθηκαν, να απαιτεί περισσότερα κεραιοσυστήματα, αλλά εξαιτίας της αυξημένης πυκνότητας κατανομής των κεραιών, η εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα είναι αρκετά μικρότερη σε σχέση με την ακτινοβολία των δικτύων 2G, 3G και 4G. Με πιο απλά λόγια, όσο πυκνότερο είναι ένα δίκτυο κινητής, τόσο μικρότερη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εκπέμπει. Όσον αφορά τις συχνότητες (αρχικά 3,5 GHz και 700MHz) υπάρχει μια διαφοροποίηση σχετικά με όσα είχαμε δει μέχρι σήμερα, χωρίς αυτό όμως να επηρεάζει κάπου τον τρόπο λειτουργίας των κεραιών ή να δημιουργεί κάποια επικινδυνότητα.
Είναι επικίνδυνο το 5G;
Πολλές θεωρίες έχουν δημιουργηθεί και ακουστεί γύρω από τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει το 5Gδίκτυο για την ανθρωπότητα λόγω των ακτινοβολιών που θα εκπέμπει. Έχει υποστηριχθεί πως η χρήση του θα επιφέρει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, θα βλάπτει το ανοσοποιητικό, ευθύνεται για τον COVID-19, μέχρι κι ότι θα μπορεί να «ελέγχει» και τον καιρό! Είναι όμως στην πραγματικότητα έτσι ακριβώς τα πράγματα; Ή ποιος μπορεί να πει με σιγουριά πως αόριστες φράσεις του τύπου: «Λένε οι γιατροί…» ή «Είπαν οι επιστήμονες…», ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα απλώς και μόνο επειδή συνοδεύθηκαν με προτάσεις ακολουθούμενες από διάφορους ισχυρισμούς; Τέτοιες θεωρίες δεν έχουν καν επιστημονική βάση και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δημιουργούν αναστάτωση και παραπληροφόρηση.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για κάτι περισσότερο από μία ελάχιστη αλλαγή στην τεχνολογία του 4G δικτύου. Έπειτα, το ότι εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλα πράγματα που υπάρχουν γύρω μας) δεν το καθιστά επικίνδυνο. Η ραδιενεργός ακτινοβολία είναι αυτή που είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο και τη φύση και όχι μια οποιαδήποτε ακτινοβολία. Επιπλέον, η θεωρία που συνδέει το 5G με τον COVID-19, αναφέροντας πως η κινέζικη πόλη Wuhan η οποία -ως γνωστόν- αποτελεί αφετηρία του ιού, ήταν η πρώτη πόλη στην οποία τέθηκε σε εφαρμογή η δοκιμή του 5G δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι πρώτες δοκιμές του 5G δικτύου συνέβησαν στη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, 18 μήνες πριν την δοκιμή στη Wuhan. Εκτός αυτού όμως, ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι ιοί δεν μπορούν να ταξιδέψουν μέσω ραδιοκυμάτων και δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Η νόσος COVID-19 εξαπλώνεται σε πολλές χώρες, που δεν διαθέτουν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G. Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων της αναπνευστικής οδού, όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται, ή μιλάει. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να μολυνθούν αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια και εν συνεχεία αγγίζοντας τα μάτια, το στόμα, ή την μύτη τους». Επιπλέον, μπορεί το RT* σε βίντεό του αλλά και ρεπορτάζ να ανέφερε ότι «το 5G είναι έγκλημα υπό το διεθνές δίκαιο» και «ένα επικίνδυνο πείραμα για την ανθρωπότητα» δίνοντας έτσι ισχυρό «πάτημα» σε πολλούς συνωμοσιολόγους, παρ’ όλα αυτά όμως (για όσους δεν το γνωρίζουν), η βρετανική εφημερίδα Guardian έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, αναφέροντας ότι η ρωσική κυβέρνηση χρηματοδοτεί το RT, προκειμένου να διαρρέει ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφόρηση. Τέλος, ο ισχυρισμός που θέλει τις συχνότητες των κεραιών του 5G να είναι «κοντά» στις συχνότητες δορυφόρων που ελέγχουν την πρόγνωση του καιρού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν προβλήματα κατά την πρόγνωση. Κάτι τέτοιο όμως αποτελεί άκρως υποθετικό σενάριο, το οποίο θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που οι συχνότητες του 5G βγουν εκτός των προδιαγραφών τους.
(*RT: Μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο το οποίο εκπέμπει σε παγκόσμια εμβέλεια, έχοντας εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο.)Πότε το περιμένουμε στην Ελλάδα;
Μόλις τον περασμένο Απρίλιο, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Υφυπουργός υπέγραψαν την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) στον Πρωθυπουργό, φέρνοντας την χώρα μας ένα βήμα πιο κοντά στην εποχή του 5G. Εκτός από αυτό όμως, η Κίνα πριν μερικές μέρες έφερε το 5G στο Έβερεστ, καθώς η China Mobile σε συνεργασία με την Huawei δημιούργησαν από κοινού δίκτυο 5ης γενιάς σε υψόμετρο 6500 χιλιομέτρων! Επιπλέον, χάρη στο έξυπνο σύστημα παρακολούθησης βίντεο HoloSens, διασφαλίζεται με μεγάλη ευκολία και ταχύτητα η δυνατότητα εντοπισμού σφαλμάτων, διατηρώντας έτσι την ενεργή λειτουργία των δικτύων ακόμη και στο υψόμετρο των 6500 χιλιομέτρων. Στη χώρα μας πάντως η εμφάνισή του αναμένεται σταδιακά μέσα στο 2021. Αξιοσημείωτη ωστόσο φαίνεται να είναι η ανάλυση του Global System for Mobile Association (GSMA), η οποία εκτιμάει ότι μέχρι το 2025 μία στις τρεις συνδέσεις θα χρησιμοποιεί δίκτυα 5ης γενιάς, ποσοστό το οποίο για την ευρωπαϊκή ήπειρο μεταφράζεται περίπου σε 217.000.000 συνδέσεις, με τις χώρες και τις πόλεις που διαθέτουν τις καταλληλότερες υποδομές να έχουν τον πρώτο λόγο στο εγχείρημα αυτό.
Γεννημένος το 2000 στην Αλεξανδρούπολη, είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι κάτοχος πτυχίου Proficiency στην Αγγλική γλώσσα και ασχολείται με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία. Αρθρογραφεί για πρώτη φορά, μέσω του OffLine Post.