11.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΠέντε εκπληκτικές γυναίκες

Πέντε εκπληκτικές γυναίκες


Της Κωνσταντίνας-Μαρίνας Χριστοφή,

Ο κόσμος μας βρίθει προβλημάτων… οικονομικών, προσωπικών, επαγγελματικών, όμως παράλληλα κρύβει και πολλά μικρά θαύματα. Ειδικότερα, από αυτό τον κόσμο έχουν περάσει εξαιρετικές προσωπικότητες οι οποίες με τις πράξεις τους κατάφεραν να αλλάξουν τη δυναμική των κοινωνικών δομών, να διδάξουν την αλληλεγγύη, να φέρουν το φως και την ελπίδα σε περιόδους όπου το σκοτάδι είχε κυριαρχήσει. Οι προσωπικότητες αυτές δεν θα έπρεπε να διακρίνονται βάσει υπηκοότητας, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή φύλου καθώς είναι όλοι άνθρωποι και ανθρωπιστές μαζί. Σήμερα, ωστόσο, το παρόν άρθρο αφιερώνεται σε ορισμένες γυναίκες που κατάφεραν να δημιουργήσουν το δικό τους «θαύμα».

Μαρία Τερέζα

Η Μαρία Τερέζα είναι ευρέως γνωστή κυρίως λόγω της συχνής αναφοράς του ονόματός της σε περιπτώσεις που θέλουμε να περιγράψουμε μία έντονα ανθρωπιστική συμπεριφορά. Το γεγονός αυτό δεν απέχει πολύ από την αλήθεια καθώς η ίδια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η ενσάρκωση της προσφοράς και της βοήθειας. Η Μαρία Τερέζα ήταν καθολική μοναχή και ίδρυσε το τάγμα «Ιεραπόστολοι Φιλανθρωπίας». Πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής της στην Ινδία, παρέχοντας ευλαβικά βοήθεια σε ανθρώπους φτωχούς, αρρώστους και αποκλεισμένους από την κοινωνία. Εκτός των άλλων, σημαντική υπήρξε η προσφορά της στην Αιθιοπία, στους σεισμόπληκτους στην Αρμενία (1988) καθώς και στα θύματα της πυρηνικής έκρηξης του Τσερνόμπιλ (1986). Οι δράσεις της τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1979.

Ρόζα Παρκς

Η Ρόζα Παρκς, μια διακεκριμένη ακτιβίστρια, άφησε το δικό της σημάδι στον αγώνα αντίστασης ενάντια των φυλετικών διακρίσεων. Η 1η Δεκέμβρη 1955, στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα, ήταν η μέρα που η έγχρωμη μοδίστρα αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε έναν λευκό άντρα, επιδεικνύοντας την αποστροφή της απέναντι στη διχαστική πολιτική των ΗΠΑ, βάσει της οποίας δίνονταν κοινωνικά και εργασιακά προνόμια στους λευκούς αποκλείοντας κατά αυτόν τον τρόπο τις λοιπές φυλετικές ενότητες. Η πράξη αυτή άμεσα εκφράστηκε με μποϊκοτάζ των λεωφορείων από τους έγχρωμους επί 381 ημέρες και βοήθησε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να ξεκινήσει μια διαδρομή που θα οδηγούσε στην ανάδειξή του σε κεντρική πολιτική φιγούρα στην Αμερική. Η Ρόζα Πάρκς έχει μείνει στην ιστορία ως η “Μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων“.

Μελίνα Μερκούρη

Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μία εξαιρετική γυναίκα, μία ταλαντούχα ηθοποιός αλλά κυρίως ήταν το πρόσωπο που αντιστάθηκε κατά της δικτατορίας. Η Μελίνα Μερκούρη διετέλεσε επί 8,5 χρόνια Υπουργός Πολιτισμού και κατάφερε με τον πιο μοναδικό τρόπο να διοχετεύσει τον πολιτισμό στη ζωή του Έλληνα. Η Μελίνα Μερκούρη μάλιστα υποστήριζε ότι ο πολιτισμός είναι «η βαριά βιομηχανία της χώρας» και κατάφερε με το έργο της να το κάνει αυτό πράξη.

Υπατία

Η Υπατία μας πάει ένα ταξίδι στο χρόνο, κυρίως δε, στο 350μ.Χ., όταν και διέπρεψε για την προσφορά της στα μαθηματικά και τη φιλοσοφία. Η Υπατία δίδασκε μαθηματικά, φιλοσοφία και αστρονομία στο «Μουσείο» της Αλεξάνδρειας που αποτελούσε πόλο έλξης για όλους τους διανοούμενους. Η διδασκαλία της στηριζόταν στις αρχές του Πλωτίνου και παρά την προσφορά της στον πολιτισμό της γνώσης, η Υπατία βρήκε τραγικό θάνατο από τον χριστιανικό όχλο.

Μπεναζίρ Μπούτο

Η Μπεναζίρ Μπούτο, διακεκριμένη πολιτικός του Πακιστάν, κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός σε μουσουλμανική χώρα. Πιο συγκεκριμένα, ανέλαβε την πολιτική ηγεσία το 1988 αποβλέποντας στην δημιουργία δημοκρατίας κατόπιν του πραξικοπήματος που συνέβη στο Πακιστάν, στη διάρκεια του οποίου ο πατέρας της έχασε τη ζωή του. Κατά την πολιτική της δράση πραγματοποίησε μεταρρυθμίσεις κυρίως για την εξασφάλιση της ευνοϊκότερης κοινωνικής θέσης των γυναικών. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας, δέχθηκε αρκετές επιθέσεις και εν τέλει δολοφονήθηκε το 2007.

Η λίστα των γυναικών αλλά και των ανδρών που άφησαν μια πνοή αισιοδοξίας και ανθρωπιάς είναι ανεξάντλητη. Ανάμεσά μας υπάρχουν άνθρωποι πραγματικοί, άνθρωποι υπέροχοι και άνθρωποι για τους οποίους μελλοντικά θα γράψουν ξανά!


Κωνσταντίνα-Μαρίνα Χριστοφή

Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος της Νομικής, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο τομέας που την ενδιαφέρει αρκετά όσον αφορά στη νομική, είναι εκείνος του ναυτικού δικαίου, ωστόσο την αγγίζουν έντονα και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Σε ένα έξω-νομικό πλαίσιο, λατρεύει ιδιαίτερα τη συγγραφή, τη λογοτεχνία και την τέχνη. Τέλος, προσπαθεί να δραστηριοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο εθελοντικά καθώς υποστηρίζει έντονα τις αρχές της φιλανθρωπίας και ανιδιοτέλειας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.