Του Άγγελου Μεταλλίδη,
Ο Γιώργος Τσαρουχάς γεννήθηκε το 1912 στα Γανοχώρια της Ανατολικής Θράκης και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε στο Σιδηρόκαστρο. Εκεί τελείωσε το γυμνάσιο και ενώ ήταν ακόμα μαθητής γράφτηκε στην ΟΚΝΕ. Μετά από τις βασικές του σπουδές γράφτηκε στην Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, όμως αποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, εξαιτίας των πολιτικών του απόψεων και για τη συμμετοχή του στο ΚΚΕ. Μετά την λήξη της αποβολής του, πήρε μεταγραφή στην Νομική Αθηνών, από όπου και τελικά αποφοίτησε. Στον πόλεμο του 1940 υπηρέτησε στο Αλβανικό μέτωπο. Στη διάρκεια της κατοχής ανέλαβε την θέση του γραμματέα στο ΕΑΜ Ανατολικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου εξορίστηκε στη Γυάρο και κατόπιν στον Άη Στράτη. Το 1961 κατάφερε να ελευθερωθεί και την ίδια χρονιά εξελέγη βουλευτής με την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά. Στις 22 Μαΐου 1963 όταν δέχθηκε επίθεση ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Γιώργος Τσαρουχάς ήταν ένας από αυτούς που συνόδευαν τον Λαμπράκη στην εκδήλωση όπου παρευρίσκονταν. Δέχθηκε και αυτός επίθεση ενώ κατευθυνόταν στην αίθουσα που θα μιλούσε ο Λαμπράκης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε για ένα μήνα.
Ο Γιώργος Τσαρουχάς ήταν επίσης ο βασικός μάρτυρας της κατηγορίας στη δίκη των δολοφόνων του Λαμπράκη. Μετά την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών ανέλαβε επικεφαλής του Πανελληνίου Αντιδικτατορικού Μετώπου της Θεσσαλονίκης, μιας οργάνωσης που είχε ιδρυθεί από στελέχη της ΕΔΑ και του ΚΚΕ. Τη νύχτα της 7ης Μαΐου 1968 ετοιμάζεται να ξεκινήσει κρυφά από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Αθήνα μαζί με μερικούς από τους συντρόφους του. Ήθελαν να συναντηθούν στην Αθήνα με στελέχη του Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου. Στα διόδια Λεπτοκαρυάς Πιερίας υπήρχε μπλόκο της αστυνομίας, το οποίο τους συνέλαβε. Ο Τσαρουχάς κατά τη σύλληψή του, μετέφερε μαζί του ένα σημείωμα με την τελευταία απόφαση της κομματικής οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, το οποίο κατάπιε για να μην το βρουν οι αστυνομικοί. Το σημείωμα αυτό βρέθηκε κατά την νεκροψία και φωτοτυπία του συμπεριελήφθη στη δικογραφία για την υπόθεση Τσαρουχά. Στις 10 Μαΐου του 1968 δημοσιεύτηκε η είδηση ότι ο Γιώργος Τσαρουχάς συνελήφθη ενώ μετέβαινε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 9 Μαΐου. Μετά την πτώση της χούντας ο ανακριτής της υπόθεσης βρήκε σε θυρίδα της Σήμανσης ένα φιλμ στο οποίο φανερώνονται τα βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθη ο βουλευτής της ΕΔΑ μετά τη σύλληψή του. Οι φωτογραφίες που έγιναν γνωστές μαρτυρούσαν τα βασανιστήρια που είχε δεχτεί ο Τσαρουχάς και δεν υπήρχε πλέον αμφιβολία ότι δολοφονήθηκε έπειτα από δυο μέρες κράτησης, στις 9 Μαΐου. Την ίδια κατάληξη έμελλε να έχουν και πολλοί άλλοι αγωνιστές από το καθεστώς της χούντας.
Είμαι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Γεννήθηκα στις 12 Φεβρουαρίου 1998 και μεγάλωσα στην Καλαμαριά του νομού Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της πολιτικής ιστορίας του νέου ελληνικού κράτους και στην διαμόρφωση των πολιτικών θεσμών και ιδεολογιών της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.