14.6 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής Πολιτικής«Άρωμα γυναίκας» στη διπλωματία: Προφίλ των θηλυκών Secretaries of State

«Άρωμα γυναίκας» στη διπλωματία: Προφίλ των θηλυκών Secretaries of State


Του Μελέτη Ανανία,

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν κάνει αδιαμφισβήτητα πρόοδο στο ζήτημα της ισότητας των φύλων. Μετά την υιοθέτηση της 19ης Τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος, η οποία απαγορεύει σε όλες τις πολιτείες να κάνουν διακρίσεις στο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι με βάση το φύλο, οι Αμερικανίδες έχουν σίγουρα έναν σημαντικό ρόλο στην πολιτική της χώρας μέχρι και σήμερα. Η πρώτη γυναίκα υπουργός στην Αμερική ήταν η Frances Perkins το 1933, οπότε και έγινε Υπουργός Εργασίας (Secretary of Labor) με την κυβέρνηση του προέδρου Franklin D. Roosevelt. Από τότε, υπήρξαν συνολικά 32 γυναίκες σε θέση υπουργού, με τρεις από αυτές να καταλαμβάνουν μια θέση πολύ σημαντική, και αυτή είναι η θέση του Υπουργού Εξωτερικών (Secretary of State), μια θέση τόσο σημαντική όσο και αξιοθαύμαστη. Ο χειρισμός των διπλωματικών θέσεων ενός κράτους είναι ήδη κάτι το δύσκολο, ειδικά στην περίπτωση ενός κράτους τόσο μεγάλου, με κάθε σημασία της έννοιας. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τις γυναίκες που μπήκαν πίσω από το τιμόνι ενός από των πιο σημαντικών θέσεων της χώρας.

Madeleine Albright

Η πρώτη γυναίκα Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών ήταν η Madeleine Albright, που είχε τη θέση με την κυβέρνηση του Bill Clinton, από το 1997 έως το 2001. Η Madeleine Jana Korbel Albright γεννήθηκε στην Πράγα, της τότε Τσεχοσλοβακίας, το 1937. Η οικογένειά της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα έναν χρόνο μετά, καθώς ο πατέρας της είχε στενές σχέσεις με τους πρώτους Τσέχους Δημοκράτες και η συμφωνία του Μονάχου που είχε υπογραφεί τότε θα τους έβαζε στο στόχαστρο. Μετακόμισαν στη Βρετανία και από εκεί στην Αμερική, όπου πέρασε τα εφηβικά της χρόνια στο Denver. Η Madeleine Albright σπούδασε αρχικά στο Wellesley College στο πρόγραμμα Πολιτικής Επιστήμης. Το 1959 αποφοίτησε, και αργότερα το 1967 συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Columbia, απ’ όπου πήρε διδακτορικό το 1975. Υπήρξε σύμβουλος του Δημοκρατικού Κόμματος σε θέματα διεθνούς πολιτικής, και το 1992 ο Bill Clinton της ανέθεσε τον ρόλο του Πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, την πρώτη της διπλωματική θέση. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας απέκτησε τη φήμη μιας σκληρής διαπραγματεύτριας.

Το 1997 έγινε Υπουργός Εξωτερικών, μία θέση την οποία σημάδεψε, με σημαντική επιρροή σε θέματα στη Βοσνία, τη Μέση Ανατολή αλλά και ζητήματα δημοκρατίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμα, ενίσχυσε τις συμμαχίες των ΗΠΑ στο διεθνές προσκήνιο και προώθησε αμερικανικό εμπόριο, εργασία και επιχειρηματικότητα στο εξωτερικό, γεγονός που μεταφράζεται σε μια δυναμική στρατηγική πολυμέρειας. Με τη μεταφορά της εξουσίας στο Hong Kong το 1997, η Albright αποφάσισε πως οι Αμερικανοί δε θα παραστούν στην αντικατάσταση του δημοκρατικά εκλεγμένου συμβουλίου με ένα το οποίο θα διορίσει η Κινεζική κυβέρνηση. Το 2001 έγινε από τους πρώτους υψηλόβαθμους Δυτικούς διπλωμάτες που γνώρισε τον Κιμ Γιονγκ-Ιλ, τον τότε ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Σήμερα, δραστηριοποιείται σε διάφορα ινστιτούτα πολιτικής και έκανε εμφανίσεις μέχρι και σε ορισμένες δημοφιλείς σειρές, παίζοντας τον εαυτό της.

Condoleezza Rice

Η Condoleezza Rice είναι η δεύτερη γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών, η μόνη από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στη λίστα. Είναι, επίσης, η δεύτερη Αφροαμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, με τον πρώτο Αφροαμερικανό σε αυτήν τη θέση τον Colin Powell. Γεννήθηκε στην Alabama το 1954, σε μία εποχή όπου ο Αμερικανικός Νότος έκανε ακόμα διακρίσεις ενάντια στα άτομα της φυλής της. Αρχικά, οι προοπτικές της καριέρας της ήταν πολύ διαφορετικές, καθώς ήθελε να γίνει πιανίστρια. Αφότου, όμως, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Denver και παρακολούθησε μαθήματα διεθνών σχέσεων από τον Josef Korbel, τον πατέρα της Madeleine Albright, ο προσανατολισμός της άλλαξε. Το 1974 της απονεμήθηκε το Bachelor of Arts στις Πολιτικές Επιστήμες και το 1975 έκανε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο Notre Dame. Το 1981, μετά από ασκήσεις σε φορείς όπως το State Department, σε ηλικία 27 χρόνων, πήρε το διδακτορικό της στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Denver. Μπήκε στο Stanford ως βοηθός καθηγήτριας το 1981 και κέρδισε την προσοχή του προέδρου Bush το 1985, ο οποίος βασίστηκε στις συμβουλές της πάνω σε ζητήματα διεθνούς πολιτικής.

Το 2001 έγινε Εθνική Σύμβουλος Ασφαλείας και αποτέλεσε σημαντική σύμβουλος του Bush στα ζητήματα που σχετίζονταν με το φαινόμενο της τρομοκρατίας που μόλις είχε αρχίσει να αναδύεται στη διεθνή σκηνή, ενώ υποστήριξε την ένοπλη επέμβαση στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Το 2005 ο Πρόεδρος Bush την επέλεξε για τη θέση της Υπουργού Εξωτερικών. Η θητεία της χαρακτηρίστηκε από την προσέγγιση “Transformational Diplomacy”, που σημαίνει χτίσιμο δημοκρατικών κρατών που μπορούν να χρησιμεύσουν ως σύμμαχοι. Έχει το «ρεκόρ» για τα περισσότερα διπλωματικά ταξίδια, όσο κατείχε τη θέση, και έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της διπλωματικής ταυτότητας των ΗΠΑ στις αρχές του 21ου αιώνα. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η θητεία της στιγματίστηκε από σημαντικές εξελίξεις στο διεθνές γίγνεσθαι, όπως τα ζητήματα στη Μέση Ανατολή (Λωρίδα της Γάζας, Hezbollah). Η θητεία της Rice έληξε το 2009, όταν ο Obama ανέλαβε την προεδρία.

Hillary Clinton

Η Hillary Clinton είναι η τρίτη στη λίστα με τις γυναίκες Secretaries of State. Γεννήθηκε το 1947 στο Chicago, Illinois. Το 1965 άρχισε τις σπουδές της στο Wellesley College, όπου και διηύθυνε κατά το πρώτο της έτος την οργάνωση Νέων Ρεπουμπλικανών, που υποστήριξε μέτριες θέσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Το 1973 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale και έγραψε άρθρα πάνω στη θέση των παιδιών στην κοινωνία και της προστασίας τους από τον νόμο. Αφότου μετακόμισε στην πολιτεία του Arkansas με τον σύζυγό της Bill Clinton, έγινε η πρώτη γυναίκα πλήρης συνεργάτης σε μία περίοπτη νομική φίρμα της πολιτείας. Το 1993 με την εκλογή του Bill Clinton ως ο 42ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και αφότου έπαιξε ενεργό ρόλο στην καμπάνια του, η Clinton έγινε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και το 1993 ηγήθηκε μίας ομάδας που κλήθηκε να κάνει μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας της χώρας. Η Clinton είχε ηγηθεί μίας παρόμοιας ομάδας στο Arkansas για το εκπαιδευτικό σύστημα της πολιτείας. Το 2001, όταν ο Ρεπουμπλικανός George W. Bush κέρδισε την προεδρία, εξελέγη Γερουσιαστής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, μία θέση που κράτησε ως το 2009.

Το 2008 κατέβηκε για πρώτη φορά στις εκλογές για την προεδρία, όμως απέτυχε να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών. Με την κυβέρνηση Obama, η Hillary Clinton έγινε Υπουργός Εξωτερικών, μία θέση την οποία θέλησε να αξιοποιήσει αλλάζοντας εξ ολοκλήρου την προσέγγιση των ΗΠΑ στη διεθνή πολιτική. Η θητεία της χαρακτηρίστηκε από γεγονότα, όπως η αλλαγή της κυβέρνησης στη Μπούρμα και ο θάνατος του Osama Bin Laden. Η προσέγγισή της έχει χαρακτηριστεί ως “smart power”, δηλαδή ένας συνδυασμός διπλωματίας και στρατιωτικής δύναμης. Το 2016 κατέβηκε ξανά στις εκλογές για την προεδρία και για πρώτη φορά ο αμερικανικός λαός έφτασε τόσο κοντά στην προεδρία μιας γυναίκας. Ωστόσο, τις εκλογές κέρδισε ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός της, Donald Trump.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Μελέτης Ανανίας

Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτης Ανανίας
Μελέτης Ανανίας
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.