10.5 C
Athens
Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: Τα νέα δεδομένα για τη θεραπεία του κορωνοϊού έδωσαν ώθηση...

Financial Report: Τα νέα δεδομένα για τη θεραπεία του κορωνοϊού έδωσαν ώθηση στο Χρηματιστήριο


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, με την ελληνική αγορά να αντιδρά θετικά στα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου. Καταγράφηκαν κέρδη 12,52% στη διάρκεια του μήνα, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει σταθερά πάνω από τις 600 μονάδες, διεκδικώντας μάλιστα και τις 650 μονάδες στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Σημαντικότερο γεγονός της εβδομάδας που πέρασε, αποδείχθηκε η θετική εικόνα από τις δοκιμές του φαρμάκου remdesivir που έδωσε σημαντικές, αν και πρόωρες, ελπίδες για την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας έναντι του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής, το οικονομικό πλήγμα έχει αρχίσει από τα μέσα Μαρτίου και εκτείνεται και στον Απρίλιο. Εάν βρεθεί το φάρμακο, θα είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη και για την Ελλάδα, που ίσως δει μέρος του τουριστικού προϊόντος της να διασώζεται, ενώ ταυτόχρονα εκμηδενίζεται σχεδόν η πιθανότητα για ένα δεύτερο καταστροφικό lockdown. Η είδηση αυτή έδωσε την απαραίτητη δύναμη στην αγορά να ξεπεράσει τις ανακοινώσεις οίκων αξιολόγησης και τραπεζών για την πορεία του ΑΕΠ της εγχώριας οικονομίας, αλλά και των μεγάλων οικονομιών του κόσμου.

Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, δεν ήταν αποκλειστικά ελπιδοφόρα, ωστόσο το χειρότερο σενάριο δείχνει να αποτρέπεται. Η υποβάθμιση μόνο του outlook, από τους οίκους Standard & Poor’s και DBRS το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, με τους Οίκους να εγκωμιάζουν, μάλιστα, τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού από την Ελλάδα, αποτυπώθηκε θετικά στην αγορά τη Δευτέρα. Στην ίδια κατεύθυνση, η Bank of America εκτίμησε ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία φέτος θα φτάσει το 7,5% και θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη 9,8% το 2021, αναθεωρώντας, ωστόσο, επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η Morgan Stanley προσγείωσε βίαια την ελληνική αγορά, καθώς εκτίμησε πως η επιστροφή του ελληνικού ΑΕΠ στα προ πανδημίας επίπεδα, είναι δύσκολο να συμβεί πριν το 2022, ενώ εκτιμά φέτος ύφεση ύψους 13,3%, με τα τωρινά δεδομένα.

Την ίδια στιγμή, η σταδιακή άρση του lockdown και τα σχέδια επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας έχουν δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα στην αγορά, αφού οι επενδυτές πλέον «βλέπουν ένα φως στον ορίζοντα». Το ελληνικό χρηματιστήριο, αντλώντας δυνάμεις από το θετικό αυτό κλίμα, πραγματοποίησε ανοδικά ράλι στο μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας, ξεπερνώντας, εκ νέου, ακόμα και τις 640 μονάδες, ενώ διέσπασε το ανώτατο όριο του προηγούμενου διαστήματος. Μάλιστα, βρέθηκε προσωρινά στα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Μαρτίου, μετά από τρεις προσπάθειες διάσπασης στο μεσοδιάστημα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Η σταθεροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου πάνω από τις 600 μονάδες, έχει προκαλέσει ικανοποίηση στους εγχώριους επενδυτικούς κύκλους, ενώ και η βελτιωμένη συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου έχει συμβάλει σε μια πιο θετική συναλλακτική διάθεση.

Η ελληνική αγορά, ωστόσο, δεν κατάφερε να κρατήσει αυτό το επίπεδο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, την Πέμπτη. Αυτό που απογοήτευσε κυρίως τους επενδυτές ήταν η αδράνεια που επέδειξε η ΕΚΤ στη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στην πορεία της εβδομάδας για αύξηση κατά 500 δισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά και την ανάλογη εκτίμηση της Goldman Sachs, τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν, προκαλώντας ένα κύμα risk off σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, όπως και στην ελληνική. Η δήλωση της επικεφαλής της ΕΚΤ. Κ. Λαγκάρντ, περί ετοιμότητας των νομισματικών αρχών για τη στήριξη της οικονομίας, δεν ήταν αρκετή, ώστε να αλλάξει το κλίμα στις αγορές. Το πλήγμα που έχει δεχτεί η ευρωπαϊκή οικονομία είναι τεράστιο, όπως έδειξε και το -3,8% της συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του έτους και η αγορά απαιτεί αποφασιστικές λύσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Συγκεκριμένα, ανά συνεδρίαση, η εβδομάδα ξεκίνησε δυναμικά τη Δευτέρα με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με κέρδη 3,26%, στις 626,16 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από το καλό διεθνές κλίμα. Η συνεδρίαση που ακολούθησε, παρά τις πιέσεις κατοχύρωσης κερδών που παρατηρήθηκαν, έκλεισε θετικά και κατάφερε να ξεπεράσει τις 630 μονάδες, καταλήγοντας με κέρδη 1,41%, στις 634,96 μονάδες. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με το διεθνές κλίμα να παραμένει ευνοϊκό, καταγράφηκε η τρίτη σερί μέρα άνοδο για το ελληνικό χρηματιστήριο που σκαρφάλωσε στις 641,95 μονάδες, με νέα άνοδο 1,10%.

Η κατάσταση διαφοροποιήθηκε την Πέμπτη, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρή πτώση 2,13%, διατηρώντας όμως το κρίσιμο επίπεδο των 628 μονάδων. Η αδράνεια της ΕΚΤ έσπρωξε τον ΓΔ στις 628,25 μονάδες στο κλείσιμο. Κλειστό έμεινε, τέλος, την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, λόγω της αργίας της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, όπως βλέπουμε από τα συνεχή σκαμπανεβάσματα των αγορών, ο δρόμος της επαναφοράς στα προ κρίσης επίπεδα θα είναι μακρύς και δύσκολος. Σε πρώτη φάση, είναι ανάγκη η εγχώρια αγορά να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεσο-μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα με αναλυτές, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα περιμένουν να δουν δύο βασικά μεγέθη. Από τη μία, το μέγεθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το β’ τρίμηνο του έτους και από την άλλη, τα αποτελέσματα των εισηγμένων το ίδιο διάστημα. Μέχρι τότε, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν με βάση κυρίως τους πρόδρομους δείκτες. Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας είναι βοηθητική, αλλά απαιτούνται πολλά ακόμα για την πλήρη επιστροφή στην “οικονομική κανονικότητα”.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μανώλης Ανδριγιαννάκης
Μανώλης Ανδριγιαννάκης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.